18 Nisan 2024, Perşembe
Haber Giriş: 27.07.2022 15:39 | Son Güncelleme: 27.07.2022 15:53

Yeni araştırma yeni deliller: Covid-19 salgınının merkezi üssü Vuhan'daki hayvan pazarı

Covid-19 salgınının başlangıcına ilişkin yapılan yeni değerlendirmeler, virüsün kaynağının Çin hükümetine bağlı bir laboratuvar değil, Vuhan kentindeki hayvan pazarı olduğuna dair güçlü kanıtların olduğunu gösterdi.
Yeni araştırma yeni deliller: Covid-19 salgınının merkezi üssü Vuhan'daki hayvan pazarı

BBC'nin haberine göre, yayımlanan 2 hakem onaylı çalışma kapsamında Covid-19'un Çin’in Vuhan kentinde ortaya çıktığı ilk zamanlara ilişkin genetik incelemelerden elde edilen bilgiler yeniden değerlendirildi. Araştırmalar, ilk Covid-19 vakalarının Vuhan kentindeki deniz ürünleri pazarı etrafında toplanmasına ilişkin bilgiler ışığında 2019 sonlarında pazarda satılan canlı memelilerde Sars-Cov-2 virüsü bulunduğunu gösterdi.

Pazar yerinde virüs tespit edilen alanlara ilişkin bir harita ortaya koyan çalışma, pozitif örneklerin daha çok pazar yerinin güneybatı tarafında Rakun köpeklerinin satıldığı yerde görüldüğünü ortaya koydu. Bilim insanları, Sars-Cov-2 virüsüne duyarlı hayvanların 2019 sonlarında pazarda satıldığını doğruladı.

2 farklı yayılma yolu

Çalışma, virüsün 2 farklı yayılma yolu izlediğini; hayvandan insana ve daha sonra enfekte olan insanlardan pazarda alışveriş yapan diğer insanlara bulaştığına dikkati çekti.

Bilim insanları, Vuhan'da virüs nedeniyle hastaneye kaldırılan hastaların yalnızca yüzde 50'sinin pazar yeri ile doğrudan bir teması olduğunu tespit ettiklerini ancak hastalığın daha sonra semptom gösterenler tarafından yayıldığını bildirdi.

Pazardaki satıcılar virüsle enfekte olan ilk kişiler

Araştırmanın baş yazarı ve biyolog Prof Micheal Worobey, pazardaki satıcıların virüsle enfekte olan ilk kişiler olduğunu ve daha sonra pazar çevresindeki topluluk içinde bir enfeksiyon zinciri oluşturduğunu kaydetti.

"Yanlış inancı düzeltti"

Araştırmayı yürütenlerden Glasgow Üniversitesi'nde görevli virolog Prof. David Robertson, çalışmanın virüsün laboratuvardan geldiğine ilişkin yanlış inancı düzelteceğini umduğunu ifade etti. Bazı çevreler, virüsün, yarasalar üzerine inceleme yapan Vuhan Viroloji Enstitüsü'ndeki laboratuvardan sızmış olabileceğini iddia ediyor.

Vuhan'da bir ilçe karantinaya alındı

Covid-19 vakalarının ilk kez görüldüğü Çin'in Vuhan kentinin Ciangşia ilçesinde yerel kaynaklı Covid-19 vakaları nedeniyle karantina kısıtlamaları uygulanacağı açıklandı. Yerel yönetim, şehrin güneyinde yaklaşık 1 milyon kişinin yaşadığı ilçede 4 vaka tespit edilmesinin ardından, bu sabahtan itibaren 3 günlük geçici karantina ilan edildiği duyurdu.Karar, ilçede önceki gün yapılan düzenli testlerde 2 kişide virüs tespit edilmesi ardından vakalarla yakın temas kuran iki kişide daha enfeksiyona rastlanmasının ardından geldi. İlçedeki kamuya açık eğlence yerlerinin, tarım ve gıda ürünleri pazarlarının, kliniklerin kapatılacağı, otobüs ve metro seferlerinin durdurulacağı belirtilen açıklamada, vatandaşlardan karantina süresince ilçeyi terk etmemeleri istendi.

İlk hasta 17 Kasım 2019'da hastaneye başvurdu

Covid-19 salgınında ilk vakalar, 2019'un sonlarında Vuhan kentindeki deniz ürünleri gıda pazarını ziyaret eden kişilerde görülmüştü. O günlerde sebebi anlaşılamayan "solunum rahatsızlığı" şikayetiyle ilk hasta 17 Kasım 2019'da hastaneye başvurmuştu.

İlk karantina 79 gün sürdü

Kentte 22 Ocak 2020'de ilan edilen karantina 76 gün sürmüş, Vuhan Covid-19 salgını nedeniyle karantina uygulanan ilk şehir olmuştu. Burada uygulanan tedbirler, Çin'i sonraki dalgalarında uyguladığı "sıfır vaka" stratejisini şekillendirmişti.

 

 

 

Kaynak: AA