04 Mayıs 2024, Cumartesi Gazete Oksijen
Haber Giriş: 11.11.2022 04:30 | Son Güncelleme: 20.03.2023 13:14

‘Karşınızda koloni değil hür bir millet var’

Yüz yıl önce bu hafta,İsmet Paşa için diplomasi mücadelesinin başlangıcıydı. İsmet Paşa ve heyeti barış konferansı için 11 Kasım’da Lozan’a vardı. Lozan’a varmadan konferansın 20 Kasım’a ertelendiğini öğrendi çok öfkelendi. “Karşınızda bir koloni değil, hür bir millet var. Tâbi değil, eşitiz” dedi
Vahdettin’in faytondaki son selamlığı filme de alındı
Vahdettin’in faytondaki son selamlığı filme de alındı

İzzeddin Çalışlar

Lozan’a giden heyet, Dışişleri Bakanı İsmet (İnönü) Paşa, Sağlık Bakanı Dr. Rıza Nur ve eski Maliye Bakanı Hasan Bey’den (Saka) oluşuyordu ama geniş bir danışman grubu da eşlik ediyordu. İsmet Paşa’nın iki binbaşı yaveri, bakanlık sekreterleri, katipler, tercüman derken sayıları otuzu bulmuştu.
İsmet Paşa üç vagonlu özel trenle daha İstanbul yolundayken basın açıklamalarına başlamıştı. Barış şartlarının defalarca ilân edildiğini, tüm çabaların iki sözcük için olduğunu belirtmişti: Misak-ı Milli.
Boğazlar’da serbesti konusunda samimi olduğunu, Marmara ve İstanbul’un güvenliğinin garantiye alınması ve Yunan ordusunun yaptığı tahribatın giderilmesi gerektiğini de eklemişti. İstanbul’da kaldığı iki gün boyunca konferanstan neler beklediklerini yinelediği demeçler verdi.