17 Mayıs 2024, Cuma Gazete Oksijen
Haber Giriş: 27.10.2023 04:30 | Son Güncelleme: 28.10.2023 23:41

Türk sporunun 100 yıllık kendini bulma mücadelesi

Osmanlı’da sporculara harpte çarpışacak askerler gözüyle bakılıyor, spor kulüpleri parti propagandası için ele geçiriliyordu. Cumhuriyet’in ilk yıllarında ise sporu sporcuların yönetmesi esas alındı ve halka faydalarının üzerinde duruldu
Türkiye İdman Cemiyetleri İttifakı’nın 1925 Senesi kongresine katılan  mıntıka azalarının toplu hâlde çektirdikleri hatıra fotoğrafı.
Türkiye İdman Cemiyetleri İttifakı’nın 1925 Senesi kongresine katılan mıntıka azalarının toplu hâlde çektirdikleri hatıra fotoğrafı.

Mehmet Yüce

Modern sporlar bir teşkilat etrafında toplanılmadan çok daha önce de icra ediliyordu. İlk ve Orta çağlarda başta atletizm ve jimnastik olmak üzere ilkel şekillerinin oynandığı bilinen pek çok spor dalı, önce Antik Yunan sonra da Roma İmparatorluğu döneminde bir nevi askeri talim olarak da görülüyordu. Takım sporları bu değişim ve gelişim sürecinden sonra kurumsal bir kimlik altında icra edilmeye başlandı. Örneğin el ve ayakla oynanan, kaidesi, kuralı muallak olan ilkel futbol oyunlarından sonra ilk modern ragbi ve futbol Britanya adalarında 17. asrın ortalarından itibaren oynanmaya başlanmıştı. 1863 senesinde F.A. “Football Association” kurulana kadar da özellikle üniversite ve okullarda yaygın olarak oynandı ve gelişim gösterdi.