23 Aralık 2024, Pazartesi Gazete Oksijen
Haber Giriş: 19.02.2021 06:00 | Son Güncelleme: 16.02.2022 15:14

1 milyar kamera bizi gözetleyecek

Dünyada en çok güvenlik kamerası Çin’de. İlk 20’de Batı’dan sadece Londra var. İstanbul ise 42’nci sırada. Dünya genelinde 770 milyon olan kamera sayısının bu yıl 1 milyarı aşması bekleniyor
1 milyar kamera bizi gözetleyecek

İngiliz teknoloji sitesi Comparitech dünyanın en kalabalık 150 şehrindeki güvenlik kameralarının sayısını inceleyen bir analiz yayınladı. 1 milyon kullanıcısı olan güvenlik şirketinin raporuna göre en çok MOBESE kamerası olan ilk 20 kentin 18’i de Çin’de bulunuyor. 

İstanbul 42’nci sırada

İlk 20 listesinde Çin dışından sadece Londra (3’üncü) ve Hindistan’dan Haydarabad (16’ncı) var. İstanbul ise 150 şehir arasında kamera çokluğunda 42’nci sırada. 109 bin kameranın bulunduğu İstanbul’da her 1000 kişiye düşen kamera sayısı 7.18. Bu sayı Londra’da 67.47, Berlin’de 41.08, Moskova’da 39.68. Dünyanın en çok kamera bulunan yeri ise Çin’in Taiyuan şehri. 3.9 milyonluk şehir tam 465 bin kamera le izleniyor. Her 1000 kişiye 120 kamera düşüyor. Şu an dünya genelinde 770 milyon kamera sokakları gözlüyor. Bunların yüzde 54’ü ise Çin’de. 2021 yılı itibariyle global ölçekte kamera sayısının 1 milyar adetin üzerine çıkması bekleniyor (IHS Markit raporu). Çin’deki 415.8 milyon güvenlik kamerası bu tahminle 540 milyona ulaşacak. Yani Çin nüfusunun 1.4 milyar olduğu düşünülürse, ülkede yaklaşık her 2 kişiden 1’i izleniyor olacak. İşin ilginç tarafı yetkililer kamera sayısı ile, suç oranlarını karşılaştığında aralarında çok az bir ilişki buldu. Yani çok suç işlenen şehirlere, çok kamera konulması, suç oranını düşürmüyor. Bu da kameralarının “ne amaca hizmet ettiği” sorusunu akla getiriyor. Kameraların güvenlik ve trafik gerekçesiyle sokaklara konulduğu yıllardır hükümetlerce savunuluyor. Ancak pratikte kişi hak ve özgürlük alanlarını ihlale de dönüştüğü bir gerçek.

Yüz tanıma sistemleri

Örneğin Çin, mevcut kameralarla yetinmeyip; yüz tanıma sisteminin olduğu kameraların konulmasının da ateşli bir destekçisi. Yüz tanıma; genellikle toplu taşıma araçlarına (Suçluların ya da Covid nedeniyle bireylerin) hareket özgürlüğünü kısıtlamak için kullanılıyor. Yüz tanıma teknolojisi ile donatılmış kameralar, yakın gelecekte ulaşım merkezlerine yerleştirilecek.

Los Angeles polisinden ilginç talep

Los Angeles polisi ise, geçen yazki “Black Lives Matter” protestoları ile ilgili evinde iş yerinde Amazon’un Ring kapı zili kameralarını kullananlardan görüntü istedi. Kullanıcılara gönderilen e-mail’de şehirdeki protestoları fırsat bilip kundaklama, soygun, yağma olaylarına katılanların tespiti için Ring sahiplerinden yardım istendi. Hukukçular ise, polisin talebinin anayasal haklara aykırı olduğunu, kameraların kişilerin ifade özgürlüğünü kısıtlamak amacıyla kurulmadığını belirtiyor.

Yüz tarayan drone’lar ABD’de devriye gezebilir 

Amerikan polisi, gelişmiş yüz tanıma yeteneklerine sahip ilk insansız hava araçlarını (drone) hizmete almayı planlıyor. Daha önce Microsoft tarafından finanse edilen İsrailli bir şirket, havadan biyometrik tanımlama yapan, drone tabanlı patentli teknolojilere sahip. Havadan, yerdeki kişinin yüzünü özel bir açıdan görüntüleyip tespit eden dronelar, Batı Şeria’da İsrail ordusunca devriye görevinde test edildiler.