20 Eylül 2024, Cuma Gazete Oksijen
Haber Giriş: 15.08.2024 12:28 | Son Güncelleme: 15.08.2024 12:42

12 bin Ukrayna askeri Rus topraklarına girdi: 200 binden fazla kişi tahliye edildi

Ukrayna'nın sürpriz bir hamleyle sınır ötesi operasyona başlaması Rusya'yı zor durumda bıraktı. Ukrayna aradan geçen bir haftayı aşkın bir süreye rağmen Rus topraklarındaki ilerleyişini sürdürürken Rusya ise saldırı altındaki bölgelerden hızla vatandaşlarını tahliye etmeye çalışıyor
12 bin Ukrayna askeri Rus topraklarına girdi: 200 binden fazla kişi tahliye edildi

Ukrayna'nın, üzerindeki saldırı baskısını azaltmak ve Rusya'yı yormak için başlattığı sınır ötesi harekat sürüyor. Rusya ise bugün de sınır bölgelerinden binlerce kişiyi daha tahliye etmeye devam ediyor.

İkinci Dünya Savaşı'ndan bu yana Rus topraklarına yapılan bu en büyük yabancı saldırı olma özelliği taşıyan Ukrayna'nın harekatı 6 Ağustos'ta başladı ve Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy geçtiğimiz günlerde 1000 kilometrekarelik Rus toprağını kontrol altına alındığını duyurdu. Bu durum Rus üst düzey askeri yetkilileri için bir utanç kaynağı oldu.

İnsansız hava araçları, ağır toplar ve tanklarla desteklenen Ukrayna birlikleri o günden bu yana dünyanın en büyük nükleer gücünden bir parça kopardı ve Perşembe günü Rus topraklarının yaklaşık 18 km (11 mil) içindeki bir cephe boyunca çatışmalar devam ediyordu.

200 bin Rus tahliye edildi

Kursk'un vali vekili Alexei Smirnov, 20 bin nüfuslu Glushkov bölgesinin tahliye edildiğini söyledi. Rus verilerine göre şimdiye kadar sınır bölgelerinden en az 200 bin kişi tahliye edildi.

Ukrayna Devlet Başkanı Zelenskiy Çarşamba günü yaptığı açıklamada kuvvetlerinin birkaç kilometre ilerlediğini söyledi. Ukraynalı bir yetkili Kiev'in halkını saldırılara karşı korumak için bir tampon bölge oluşturduğunu söyledi.

Rusya Savunma Bakanlığı Perşembe günü yaptığı açıklamada, kuvvetlerinin Rusya'nın komşu Belgorod bölgesi üzerinde Ukrayna insansız hava araçlarını düşürdüğünü ve Sukhoi-34 bombardıman uçaklarının Kursk'taki Ukrayna mevzilerini vurduğunu söyledi.

Rusya Savunma Bakanlığı da Ukrayna cephesinde yoğun çatışmalar yaşandığını ve birliklerinin birkaç noktada daha iyi mevziler ele geçirdiğini paylaştı.

Rusya: Bu işgal savaşın gidişatını değiştirmez

Ukrayna'nın saldırısı Moskova'yı utandırmış, sınır savunmasının zayıflığını ortaya çıkarmış ve savaşın kamuoyundaki görünümünü değiştirmiş olsa da Rus yetkililer Ukrayna'nın “işgali” olarak nitelendirdikleri gelişmenin savaşın seyrini değiştirmeyeceğini söyledi.

2022'de Ukrayna'yı işgal eden Rusya, yılın büyük bir bölümünde Ukrayna'daki 1000 km'lik (620 mil) cephe boyunca ilerliyor ve büyük bir sayısal üstünlüğe sahip. Rusya şu an için Ukrayna'nın yüzde 18'ini kontrol ediyor.

Ukrayna'nın Rusya'ya doğru ilerleyişi, 2022'den bu yana savaş alanındaki en büyük kazanımlarını elde etmesini sağladı.

Rusya'daki çatışmalar

Ukrayna'yı destekleyen ve Devlet Başkanı Vladimir Putin'in savaşı kazanmasına izin vermeyeceğini söyleyen Batı, defalarca Ukrayna'nın Rusya'ya saldırı planlarından haberdar olmadığını söyledi. Rus yetkililer ise bu tür açıklamalara inanmadıklarını söylüyor.

Rus milletvekili Maria Butina Reuters'a yaptığı açıklamada “Elbette işin içindeler” dedi ve şöyle devam etti: “Ben Amerika Birleşik Devletleri'nde okurken ana kural şuydu: 'Ayıyı dürtün'. Batı bugün ne yapıyor? Ayıyı dürtüyorlar”

Putin Pazartesi günü yaptığı açıklamada Ukrayna'nın Batılı efendilerinin yardımıyla olası barış görüşmeleri öncesinde Kiev'in müzakere pozisyonunu iyileştirmeyi amaçladığını söyledi.

Rus yetkililer, Batılı silahların Rus topraklarında kullanılması halinde Moskova'nın bunu ciddi bir 'Batı tehdidi' olarak değerlendireceği uyarısında bulundu.

12 bin Ukrayna askeri Rus topraklarına girdi

Çeçenistan'ın Akhmat özel kuvvetlerine komuta eden Tümgeneral Apti Alaudinov, 12 bin Ukrayna askerinin Rusya'ya geçtiğini söyledi. Alaudinov Ukrayna güçlerinin geri püskürtüleceğini söyledi.

Zelenskiy savaşı Rusya'ya taşıyarak Kiev'in Ukrayna cephesindeki savunmasını zayıflatma riskiyle karşı karşıya kalırken Rusya da Ukraynalı askerleri geri püskürtmek için binlerce yedek asker gönderdi bile.

Askeri analistlere göre Ukrayna ele geçirdiği Rus topraklarını elinde tutmak istiyorsa, kuvvetlerini desteklemek için sofistike bir lojistik operasyonu kurması gerekecek.