20 Eylül 2024, Cuma Gazete Oksijen
Haber Giriş: 15.08.2024 11:20 | Son Güncelleme: 15.08.2024 11:21

NYT analizi: Ukrayna'nın sürpriz saldırısı Rusya'nın planlarını değiştirdi

ABD ve Ukrayna, Rusya'nın Ukrayna'nın saldırısına karşı koymak üzere Ukrayna'dan bazı birliklerini çekmeye başladığını söylüyor. Ancak Moskova, Ukrayna'nın doğusundaki sıcak noktalardan çekilme konusunda isteksiz görünüyor. NYT, sürpriz saldırının Rusya'yı stratejisini değiştirmeye zorladığını yazdı
David Guttenfelder/The New York Times
David Guttenfelder/The New York Times

Constant Méheut / New York Times

Bir haftadan uzun bir süre önce Rusya'ya sürpriz bir şekilde saldırmasından bu yana Ukrayna sürekli olarak bölgede zemin kazandı ve Rus topraklarının daha da derinlerine ilerlediğini açıkladı. Ukrayna yüzlerce askerini esir aldığını söylerken, Rusya 130.000'den fazla kişiyi tahliye etti ve bir bölgede yeni bir olağanüstü hal ilan etti.

ABD'li ve Ukraynalı yetkililere göre Moskova, Ukrayna'nın Rusya'nın batısına doğru başlattığı saldırıyı püskürtmek amacıyla Ukrayna'daki bazı birliklerini geri çekmeye başladı; bu da sürpriz saldırının Moskova'yı Ukrayna'daki savaş planlarını değiştirmeye zorladığının bir göstergesi.

Yeni bir cephe hattı

Toplu olarak ele alındığında Ukrayna, Rusya'yı ustalıkla savunmaya çekerek Moskova'nın uzun süredir üstünlük sağladığı bir savaşta küçük de olsa yeni bir cephe hattı yarattı. Rusya cephenin diğer kısımlarından çok sayıda takviye getirirse, özellikle doğu Ukrayna'da amansız Rus saldırılarını geri püskürtmekte zorlanan Ukraynalı birliklere biraz rahatlama sağlayabilir. Bu durum şimdilik Rus topraklarını elinde tutmaya niyetli görünen Ukrayna için bir avantaj. Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy bu hafta Ukrayna birlikleri tarafından ele geçirilen bölgelerde askeri yönetimler kurulması olasılığını görüştü. Ülkenin İçişleri Bakanı Ihor Klymenko, Ukrayna'nın sınır kasaba ve köylerini korumak için Rusya'nın batısında bir “tampon bölge” oluşturduğunu söyledi. Ancak bu, başka yerlerde daha geniş kazanımlara dönüşmeyebilecek ve sürdürülmesi zor olabilecek bir avantaj.

Rusya asker çekmemeye çalışıyor

Askeri analistler Rusya'nın şu ana kadar cephedeki sıcak noktalarda savaşmayan birlikler göndererek karşılık verdiğini ve Ukrayna'nın bu hamlesinin savaş alanının genelinde istediği etkiyi yaratıp yaratmayacağının belirsiz olduğunu söylüyor. Rusya, ordusunun son aylarda istikrarlı bir şekilde ilerlediği doğu Ukrayna'dan askerlerini çekmemeye özen gösteriyor. Analistlere göre Rus topraklarına yapılan saldırı ikinci haftasına girerken Ukrayna ordusu da kendi zorluklarıyla karşı karşıya kalacak. Rus takviye birlikleri geldikçe daha fazla toprak ele geçirmek zorlaşacak, ele geçirilen topraklarda tutunmak ise sabit Ukrayna mevzilerini potansiyel olarak yıkıcı hava saldırılarına maruz bırakacak.

Ukrayna ordusu sözcüsü Dmytro Lykhovii, Ukrayna haber medyasına yaptığı açıklamada Rusya'nın bazı birliklerini Ukrayna'nın güneyindeki Zaporijya ve Dnipro bölgelerinden Kursk bölgesi de dahil olmak üzere çatışmaların yaşandığı diğer bölgelere kaydırdığını söyledi. Hassas güvenlik konularını görüşmek üzere isminin açıklanmaması kaydıyla konuşan ABD'li bir yetkili de Rusya'nın Ukrayna'dan az sayıda asker çektiğini söyledi ancak bunların yerini ya da asker sayısını belirtmedi.

'Tüm kazanımları tehlikeye atabilir'

Moskova'nın tamamen ele geçirmeyi umduğu ve aylardır saldırı halinde olduğu Ukrayna'nın doğusundaki Donetsk bölgesinden birliklerini yeniden konuşlandırdığına dair çok az işaret var. Askeri uzmanlar, Rus ordusunun bunun yerine ağırlıklı olarak kuzey Rusya ve Ukrayna'da bulunan ve savaşa daha az hazır olan birliklerden takviye birlikler gönderdiğini söylüyor. Bağımsız bir araştırma grubu olan Ukrayna Güvenlik ve İşbirliği Merkezi Başkanı Serhii Kuzan, “Rus stratejisi Donetsk yönündeki birliklerden mümkün olduğunca kaçınmak. Ruslar bunu yapmakta isteksiz çünkü bu, yaz aylarındaki saldırı kampanyalarının tüm kazanımlarını tehlikeye atabilir" dedi.

Rus yetkililer düzensiz birliklere güveniyor

Washington merkezli bir kuruluş olan Institute for the Study of War, Rus yetkililerin devam eden Ukrayna saldırısına karşı büyük ölçüde Rus askerlerine ve cephe hattının daha az kritik bölgelerinden çekilen bazı düzenli ve düzensiz askeri birliklerin unsurlarına güveniyor gibi göründüğünü söyledi. Litvanya Savunma Bakanı Laurynas Kasciunas Rusya'nın Baltık'taki Kaliningrad bölgesinden Kursk'a asker sevk ettiğini söyledi. Kasciunas Kiev'de Zelenskiy'i ziyaret ediyordu. Ukraynalı askeri yetkililer, Donetsk bölgesindeki Rus saldırılarının Ukrayna'nın yeni taarruzuna rağmen geçtiğimiz hafta boyunca hız kesmeden devam ettiğini söyledi. Rus birliklerinin cephe hattındaki Chasiv Yar, Niu York, Pokrovsk ve Toretsk kasabalarında ya da bu kasabalara doğru yavaş yavaş ilerlemeye devam ettiğini söylediler.

Toretsk yakınlarında savaşan 32. Ayrı Mekanize Tugay'ın sözcüsü Oleksandr Bordiian Ukrayna haber medyasına yaptığı açıklamada Ukrayna'nın Kursk bölgesindeki saldırılarının 'kendilerine yönelik saldırı ve bombardıman yoğunluğu üzerinde henüz bir etkisi olmadığını' söyledi. Toretsk yakınlarındaki başka bir tugayda savaşan bir sıhhiye eri de cephenin o bölümünde herhangi bir değişiklik olmadığını söyledi. Ukrayna'nın en üst düzey komutanı General Oleksandr Syrsky, Zelenskiy'e Ukrayna birliklerinin günün başından bu yana Kursk bölgesinde 2 kilometreye (yaklaşık 1,2 mil) kadar ilerlediğini söyledi. Ayrıca gün içinde 100'den fazla Rus askerinin esir alındığını söyledi. İddiaları bağımsız olarak doğrulanamadı. Askeri analistler, Ukrayna'nın Rusya'nın batısındaki kazanımlarını, Moskova'yı Ukrayna'daki savaş alanından önemli miktarda kuvvet çekmeye zorlayacak kadar genişletmesi ya da elinde tutması gerektiğini söylüyor.

İlerleyişi yavaşladı

Saldırının ilk günlerindeki hızlı başarıların ardından, bağımsız analistler tarafından derlenen savaş alanı haritalarına göre Ukrayna'nın Kursk bölgesindeki ilerleyişi yavaşlamış görünüyor. Haritalar, Ukrayna birliklerinin şu anda Rus topraklarında oluşturdukları çıkıntının kuzey ve güneyine saldırdıklarını ancak daha fazla Rus direnişiyle karşılaştıklarını gösteriyor. Ukrayna saldırılarının Rus savunmasını delme ve istikrarsızlaştırma stratejisine sahip olduğu görülüyor. Kursk'a sınırı olan Belgorod bölgesinde birkaç gündür devam eden Ukrayna saldırılarının ardından bölge valisi Vyacheslav Gladkov olağanüstü hal ilan etti. Ukrayna'nın bu saldırıları sürdürüp sürdüremeyeceği, savaşa ayırabileceği asker sayısına bağlı. Güçleri oldukça zayıf olan Ukrayna, doğu Ukrayna'daki cepheden çekilen deneyimli birliklerini çoktan taarruza göndermiş durumda.

© 2024 The New York Times Company