ABD’deki 'ilerici gruplar' Cumartesi günü ülke genelinde düzenleyecekleri 1.500’den fazla noktada “No Kings Day” etkinliğiyle Trump yönetimini protesto etmeye ve Washington D.C.’de yapılacak askeri geçit törenine karşı ses yükseltmeye hazırlanıyor.
Önde gelen örgütlenme grubu Indivisible öncülüğünde organize edilen gösteriler, ilk olarak Mayıs başında duyurulmuştu. Ancak Indivisible Eş Yöneticisi Ezra Levin, Pazartesi akşamı MSNBC’ye yaptığı açıklamada, Los Angeles’ta Göçmenlik ve Gümrük Muhafaza birimine (ICE) yönelik protestolara Başkan Donald Trump’ın verdiği tepkinin ardından “No Kings” internet sitesine yoğun bir ilgi oluştuğunu belirtti. Levin, bu nedenle bu hafta daha fazla eğitim oturumu planladıklarını söyledi.
250. yıl kutlaması değil, güç gösterisi iddiası
ABD Başkanı Trump, geçen ay NBC News’a verdiği demeçte, geçit töreninin “kendi doğum günü için değil,” Bayrak Günü ve ordunun 250. yılı için düzenlendiğini söylemişti. Pentagon ve ABD Kara Kuvvetleri de yaptıkları açıklamada, geçidin başkanın doğum günüyle ilgili olmadığını, sadece askerin yıldönümünü kutladıklarını ifade etti.
Ancak Indivisible ve diğer ilerici gruplar, bu geçit törenini Trump’ın kişisel bir güç gösterisine dönüştürme çabası olarak görüyor. Kuruluş geçen ay yayımladığı açıklamada, “Bu ülke bir krala ait değil ve biz onun, halkın parasıyla kendisine milyonlarca dolarlık bir tören düzenlemesine, haklarımızı ve özgürlüklerimizi gasp etmesine izin vermeyeceğiz,” dedi. 14 Haziran’da yapılacak gösterilerin sloganı net: “Taht yok. Taç yok. Kral yok.”
Dünya genelinde destek büyüyor
Indivisible, Cuma günü yaptığı basın açıklamasında yalnızca ABD’de değil, Avrupa ve Güney Amerika’da da protesto etkinlikleri düzenleneceğini duyurdu.
Grubun diğer eş yöneticisi Leah Greenberg ise Trump yönetimini medya, iş dünyası, akademi ve sivil toplum üzerinde baskı kurmakla suçladı. “Trump, bu geçit töreniyle gücünü kaçınılmaz gibi göstermek istiyor. Ama biz, bu dönemin kısa süreceğini göstermeye kararlıyız,” dedi.
Şiddet çağrısına karşı önlem
Indivisible’ın internet sitesinde yer alan organizasyon rehberinde, protesto düzenlemek isteyen kişilere gerekli talimatlar verilmiş durumda. Washington D.C.’de gösteri yapılmaması özellikle tavsiye edilirken, bu kararın amacının ülke çapındaki diğer bölgeleri öne çıkarmak ve Trump ile keskin bir tezat yaratmak olduğu belirtildi.
Katılımcılardan barışçıl kalmaları, provokasyonlara karşı sakin olmaları ve kesinlikle silah taşımamaları istendi. Grubun daha önce Nisan ayında geniş katılımlı “Hands Off” protestolarını da organize ettiği biliniyor.
"Demokrasi halkla başlar"
Organizatörler, Trump’ın Los Angeles’taki protestolara sert müdahalesine rağmen, gösterileri güvenli şekilde gerçekleştirme konusunda kararlı. Indivisible yetkilileri, “Trump, barışçıl protestolara müdahale etmek için bahane arıyor.
Biz bu bahaneyi ona vermeyeceğiz. Bu bir demokrasi. Ve demokraside güç halktan gelir. Cumartesi günü bunu yüksek sesle ve net bir şekilde göstereceğiz,” açıklamasında bulundu.
Kaynak: Gazete Oksijen