18 Mayıs 2024, Cumartesi Gazete Oksijen
Haber Giriş: 04.10.2022 12:34 | Son Güncelleme: 04.10.2022 13:48

2022 Nobel Fizik Ödülü'nü Alain Aspect, John F. Clauser ve Anton Zeilinger kazandı

2022 Nobel Fizik Ödülü'nünü sahibi Alain Aspect, John F. Clauser ve Anton Zeilinger oldu
2022 Nobel Fizik Ödülü'nü Alain Aspect, John F. Clauser ve Anton Zeilinger kazandı

Nobel Fizik Komitesi, Alain Aspect, John F. Clauser ve Anton Zeilinger'e kuantum teknolojisinde yeni bir çağın temelini atan çalışmaları nedeniyle 2022 Nobel Fizik Ödülü'nü kazandıklarını açıkladı. Üç bilim insanı, dolaşık fotonlarla deneyler yapmak, Bell eşitsizliklerini ihlal etmek ve kuantum bilimine öncülük etmeleri nedeniyle ödülü paylaşacaklar. 

Komite, bilim insanlarının her birinin iki parçacığın ayrıldıklarında bile tek bir birim gibi davrandığı, dolaşmış kuantum durumlarını kullanarak çığır açan deneyler yürüttüklerini söyledi. Sonuçlarının, kuantum bilgisine dayalı yeni teknolojinin, yolunu açtığını belirtti.

Geçen yıl Nobel Fizik Ödülü’nü iklim değişikliğinde insanın rolüne dair çalışmaları nedeniyle Syukuro Manabe, Klaus Hasselmann ve Giorgio Parisi almıştı. 

2022 Nobel Ödülü kazananları bu hafta açıklanıyor

Dün Nobel Tıp Ödülü ile açıklanmaya başlanan ödüller bu hafta boyunca duyurulmaya devam edecek. Çarşamba günü kimya, perşembe edebiyat ödülü, Barış Ödülü cuma günü ve son olarak ekonomi ödülü ise 10 Ekim’de duyurulacak. Yaklaşık 900 bin dolar değerindeki ödüller 10 Aralık’ta sahiplerine verilecek.