08 Eylül 2024, Pazar Gazete Oksijen
Haber Giriş: 20.12.2023 13:43 | Son Güncelleme: 20.12.2023 14:07

2023 dünyanın en iyi ve en kötü havaalanları

AirHelp'in uluslararası havalimanlarını analiz ederek sıraladığı 2023 listesi yayınlandı. Buna göre dünyanın en iyi havalimanı Umman'ın Muskat Uluslararası Havalimanı seçildi. Ülke bazlı yapılan sıralamada ise Türkiye'nin en iyi havalimanı İzmir Adnan Menderes Havalimanı oldu
Umman Muskat Uluslararası Havalimanı
Umman Muskat Uluslararası Havalimanı

Havayolu aksaklıklarıyla uğraşıyor olmanızın nedeni yanlış havalimanlarına inip uçuyor olmanız olabilir. Uçuş aksaklıkları için müşteri hizmetleri taleplerinde bulunarak yolcular adına aracılık yapan AirHelp'in her yıl yayınladığı ve dünya çapında 4 binden fazla havalimanının analizini yaptığı 2023 raporu yayınlandı.

15 binden fazla yolcu anketi kullanıldı

Havalimanlarının performanslarına göre en iyi ve en kötü diye sıralandığı liste 1 Ocak-30 Eylül tarihleri arasında toplanan veriler ve 15 bin 800'den fazla yolcunun anket yanıtlarına göre hazırlandı. Sonuçlara göre dünyanın en iyi havalimanı Umman'ın Muskat Uluslararası Havalimanı oldu. İkinci ve üçüncü sırada ise sırasıyla Brezilya'nın Recife-Guararapes Uluslararası Havalimanı ve Güney Afrika'nın Cape Town Uluslararası Havalimanı yer alıyor. 

Japonya ve Brezilya, en iyi küresel havalimanlarının yer aldığı Top 10 listesinde üçer lokasyonla genel olarak havalimanı performansında başı çekiyor. ABD'deki merkezlerden sadece üçü dünyanın en iyi 50 listesine girebildi: Minneapolis-St. Paul International (13.), Seattle-Tacoma International (34.) ve Detroit Metropolitan Airport Wayne County (38.).

AirHelp'e göre Avrupa havalimanlarının durumu da pek iyi değil. Sadece dokuzu dünyanın en iyi 50 havalimanı arasına girebildi. Kuzey İspanya'daki Bilbao Havalimanı Avrupa'da 1 numarada yer aldı. Bu sonuçlar, büyük metropol merkezlerin, tahmin edileceği gibi mükemmel havalimanları olmadığını gösteriyor. Her ne kadar yoğun olsalar da Atlanta Hartsfield-Jackson 55. sırada yer alırken, Londra Heathrow Havalimanı 163. ve Paris Charles de Gaulle 173. sırada yer aldı. 

AirHelp CEO'su Tomasz Pawliszyn rapora ilişkin Bloomberg'e yaptığı açıklamada, "Seyahat deneyimi yalnızca havayollarının değil, aynı zamanda havalimanlarının da sorumluluğundadır. Bu yıl Asya'daki havalimanları güçlü bir performans sergiledi" dedi. 

İstanbul'daki havalimanları listede

194 havalimanının sıralandığı küresel listede, İstanbul ve Sabiha Gökçen Havalimanları yer aldı. 176. sırada yer alan İstanbul Havalimanı 10 üzerinden 6,85 puan aldı. 184. sırada yer alan Sabiha Gökçen Havalimanı ise 6,68 puan aldı. 

Airhelp'in ülkelere göre yapılan sıralamasında ise Türkiye'nin en iyi havalimanları sırasıyla İzmir Adnan Menderes Havalimanı (7,14 puan) Ankara Esenboğa Havalimanı (7,06) ve Adana Şakirpaşa Havalimanı (7,01) oldu.

Listedeki ilk ve son 10'un sıralanmasıyla ortaya çıkan 2023'ün en iyi ve en kötü havalimanları şöyle:

Dünyanın en iyi 10 havalimanı

10. Amami Havalimanı, Japonya 

9. Tokyo Narita Uluslararası Havalimanı, Japonya

8. Belo Horizonte Tancredo Neves Uluslararası Havalimanı, Brezilya

7. Belem/Val-de-Cans Uluslararası Havalimanı, Brezilya

6. Osaka Uluslararası Havalimanı, Japonya

5. Hamad Uluslarası Havalimanı, Katar

4. Brezilya Uluslararası Havalimanı, Brezilya

3. Cape Town Uluslararası Havalimanı, Güney Afrika

2. Recife/Guararapes–Gilberto Freyre Uluslararası Havalimanı, Brezilya

1. Maskat Uluslararası Havalimanı, Umman

Dünyanın en kötü 10 havalimanı 

10. Halim Perdanakusuma Uluslararası Havalimanı, Endonezya 

9. Marseille Havalimanı, Fransa

8. Sofia Havalimanı, Bulgaristan 

7. Toronto Pearson Uluslararası Havalimanı, Kanada

6. Denpasar International Havalimanı, Bali

5. Belgrade Nikola Tesla Havalimanı, Belgrad

4. Lizbon Humberto Delgado Havalimanı, Portekiz

3. London Gatwick Havalimanı, Birleşik Krallık

2. Malta Uluslararası Havalimanı

1. Syamsudin Noor Uluslararası Havalimanı, Endonezya