13 Mayıs 2024, Pazartesi Gazete Oksijen
Haber Giriş: 20.11.2023 08:30 | Son Güncelleme: 20.11.2023 08:30

2024 Z kuşağının iş anlayışını değiştireceği yıl olacak

ABD'de yapılan bir değerlendirmeye göre 2024 yılı başlarında tam zamanlı çalışan Z kuşağı sayısı baby boomers kuşağından daha fazla olacak. Bununla birlikte, Y kuşağı birkaç yıl boyunca tam zamanlı çalışanların en büyük grubu olmaya devam edecek
2024 Z kuşağının iş anlayışını değiştireceği yıl olacak

ABD'de Glassdoor platformu tarafından hazırlanan yeni bir rapora göre gelecek yılın başlarında tam zamanlı çalışan Z kuşağı sayısı, ilk kez tam zamanlı pozisyonlarda çalışan baby boomers sayısını geçecek. Demografik yapıdaki bu değişimin, işverenlerin genç yetenekleri çekme yöntemlerini değiştirmesi bekleniyor çünkü Z kuşağı, yaşlı meslektaşlarına kıyasla farklı önceliklere sahip. Glassdoor'un baş ekonomisti Aaron Terrazas, örneğin Z kuşağının çalıştıkları şirketlerde şeffaflık, çeşitlilik, eşitlik ve kapsayıcılık konularına yüksek ilgi gösterdiğini belirtiyor. Terrazas, "Onlar bir nevi dijital yerliler ve işverenleri tarafından duyulmak istiyorlar" diye ekledi.

"Değer verdiği şeyler farklı"

Terrazas Business Insider'a verdiği demeçte, "Şirketler kaçınılmaz olarak kültürlerini ve yan haklarını, çekmeye ve elde tutmaya çalıştıkları çalışan türlerine göre uyarlıyorlar. Z kuşağının değer verdiği işyeri kültürü ve sosyal hak türlerinin baby boomers kuşağından farklı olduğunu biliyoruz" ifadelerini kullandı. 

Dahası, Z kuşağı benzersiz çalışanlar çünkü bazıları pandemi sırasında yetişkinliğe adım attı. Terrazas, "Z kuşağı işgücünde daha fazla söz sahibi oldukça ve işgücünün daha büyük bir parçası haline geldikçe, belki de eski kuşakların talep etmekte temkinli davrandığı bu düzeyde bir iç hesap verebilirlik ve söz hakkı talep edecekler" dedi.

Yetenek geliştirme uzmanı Chelsea Williams, bu çalışanları çekmek isteyen şirketler için, üniversite bölümleri veya çalışma alanlarından ziyade beceri ve yetkinliklere daha fazla önem vermenin yararlı bir strateji olabileceğini söyledi. Williams, şirketlerin Z kuşağı adaylarını cezbetmek için uygulayabilecekleri bir diğer taktik olarak, "İşverenler, projeler, süreçler, programlar ve sistemler oluşturabileceğiniz ve var olmayan bir şeyi yaratmanın parçası olabileceğiniz yollar hakkında konuşabilirler" dedi.

"Yaşlandıkça tutumlarının değişmesi muhtemel"

Yine de Z kuşağının tam zamanlı çalışan olarak ne isteyeceği ve neye ihtiyaç duyacağı, yaşıtları işgücüne katıldıkça veya şirketlerde basamakları tırmandıkça değişebilir. Terrazas, "Y kuşağının ofis içi ve şehir merkezinde çalışma tercihlerinin yaşlandıkça ve hayatlarının aile kurma aşamalarına geçtikçe değişmesi gibi, Z kuşağının tercihlerinin ve tutumlarının da yaşlandıkça değişmesi çok muhtemel. Ancak şu anda Z kuşağı hala çok genç. Hayatlarının bu evresinde sosyal uyarım arıyorlar ve esnekliğe de değer veriyorlar" ifadelerini kullandı. Terrazas, birçok şirkette görülen hibrit politikalar gibi, şirketlerin halihazırda bu yönde politikalar uygulamaya çalıştığını söyledi.

Y kuşağı ve X kuşağı ne olacak?

Glassdoor'un raporuna göre, Z kuşağı işgücüne katılmaya başlasa da, 2040'lı yılların başına kadar Y kuşağının işgücündeki sayısını geçmeleri beklenmiyor. Bu arada, baby boomers kuşağından sonra gelen X kuşağındaki bazı insanlar emekliliğe hazırlanıyor. Pew Araştırma Merkezi tarafından belirtildiği üzere bu kuşak 1965 ile 1980 yılları arasında doğanları kapsıyor.

Terrazas, "X kuşağı kariyerlerinin sondan bir önceki bölümlerine doğru ilerliyor" dedi. Yine de, tam zamanlı pozisyonlarda çok sayıda X kuşağı var, bu nedenle şirketler onları nasıl çekeceklerini ve elde tutacaklarını bulmalı. Indeed kariyer sitesine göre, bu kuşak özerkliğe öncelik veriyor ve takip edilmesi gereken net hedeflere sahip olmaktan hoşlanıyor.

"X kuşağı daha temkinli"

Terrazas, yaşlı X kuşağının ne zaman emekli olacağını düşünüyor olabileceğini göz önünde bulundurarak, emekliliğe hazırlanırken istikrara ve son birikimlerini yapmaya giderek daha fazla odaklandıklarını söyledi. Terrazas, "Özellikle Z kuşağının aksine, X kuşağı işyerinde değişim, şeffaflık ve söz hakkı isteme ve talep etme konusunda biraz daha temkinli. Büyük ölçüde, sadece hayatta kalmak ve emekli olmadan önce son çalışma yıllarını geçirmek istiyorlar" dedi.