Z Kuşağı, başkasının şirketi için çalışarak hayalindeki mükemmel işi bulmayı hayal etmiyor. Bunun yerine, CNBC haberinde yer alan Samsung ve Morning Consult tarafından hazırlanan yeni rapora göre, daha fazla genç sabah 9 akşam 5 mesaisi dışında da iş-özel yaşam dengesi ve tatmin arayışında: Z kuşağının yüzde 50'si girişimci olmayı veya kendi işini kurmayı istiyor.
Geleneksel işler gençleri hayal kırıklığına uğrattı
Yaşları 16 ila 25 arasında değişen binden fazla Z kuşağından gençle anket yapılan rapor, gençlerin geleneksel iş gücüne karşı giderek daha fazla hayal kırıklığına uğradığını, daha fazla esneklik kazanmak ve dünyada bir fark yaratmak için özlem duyduklarını ortaya koyuyor. Bu sebeple, birçoğu girişimci olmayı tüm bunları başarmak için en erişilebilir kariyer olarak görüyor.
Samsung Electronics America'nın kurumsal sosyal sorumluluk başkanı Ann Woo, pandemi sırasında girişimcilik ve alternatif kariyer yolları hakkında çevrimiçi konuşmalar arttıkça Z kuşağının kendi işinin patronu olmaya karşı ilgisinin de arttığını belirtti. Woo, " Bir zamanlar ileriye giden tek yol gibi görünen, tam zamanlı bir işe girmek artık pek çok seçeneğe bölünmüş durumda. Kendi ellerimle tasarladığım ve istediğim tüm unsurlara sahip bir kariyere öncülük etme fikri, eski nesillerle karşılaştırıldığında Z kuşağı için benzersiz olduğunu düşündüğüm güçlü bir motivasyon ve güçlenme kaynağı" dedi.
Sosyal medyada yeni bir girişimci kitle ortaya çıktı
TikTok, Instagram ve YouTube gibi platformların artan popülerliği, bu platformlarda uzmanlıklarını paylaşan ve paraya çeviren serbest çalışanları, iş koçlarını, oyuncuları ve diğer profesyonelleri içeren bir grup olan kreatörler adı verilen yeni bir girişimci sınıfı yarattı. Woo, son derece çevrimiçi bir nesil olan Z kuşağının, takipçilerin ilgisini çeken içerik üretmeye başlar başlamaz, para kazanabileceğini ve bir işletme haline gelebileceğini kısa sürede fark ettiğini ekliyor.
İş kültürüyle alay eden videolarıyla tanınan 26 yaşındaki TikTok yıldızı Corporate Natalie, Temmuz 2022'de tam zamanlı bir içerik üreticisi olmak için teknoloji alanındaki işinden ayrıldı. Kamuoyunda yalnızca adıyla anılan Natalie, Silikon Vadisi'nde büyürken her zaman girişimcilikle hemhal olduğunu ancak Kasım 2020'de ilk TikTok videosunu yayınlayana kadar girişimci olmayı hayal etmediğini ifade etti.
“Neden ben de TikTok’ta olmayayım?”
Pandemi Natalie’yi evden çalışmaya zorlamadan önce ofiste yalnızca bir yıl geçirmişti. Aniden Natalie, San Francisco'daki dairesinde aynı dar odada yemek yiyor, uyuyor ve çalışıyordu; bu absürt, yeni ve internette hafife almaya karar verdiği bir deneyimdi. Şu an TikTok fenomeni haline gelen Natalie, video çekmeye nasıl başladığını şu sözlerle açıklıyor: Bir gün işten sonra TikTok'ta gezinirken platformdaki tüm bu başarılı içerik üreticilerini gördüm ve “Neden ben olmayayım? Bunu neden yapamayayım?” dedim.
Üç yıl sonrasına hızlıca ileri sardığımızda Natalie'nin artık platformda 500 binden fazla takipçisi var. Kendisi, sosyal medyada paylaşım yaptığı yeni işine ilişkin, “Açıkçası bunu seviyorum. Kendi programımı kontrol etme veya uzaktan çalışmayı seçme özgürlüğümün olması heyecan verici" dedi.
Girişimcilik, sıfırdan inşa etmek demek
Ancak TikTok yıldızı şunu da ekliyor: Girişimciliğin gerçeği şu ki, sıfırdan bir şey inşa etmek gerçekten zor. Natalie, geleneksel bir kariyerden ayrılmaya özellikle maddi açıdan hazır hissetmeden önce yaklaşık iki yıl boyunca TikTok’un yan uğraşlarını (marka anlaşmaları, konuşma yapmak ve diğer gelir akışları) tam zamanlı işiyle dengelediğini söyledi. Natalie, bu konuya şu sözlerle devam etti: Aslında riskten çok kaçınan biriyim, bu yüzden diğer içerik üreticilerine tavsiyem, her zaman, marka anlaşmasından marka anlaşmasına kadar kazanmanın veya şirketiniz için yatırımcılardan toplanan fonlarla geçinmenin nasıl bir şey olduğunun finansmanı ve gerçekliğini iyice düşünüp emin olmalarıdır. Nitekim, yaşam tarzınızı değiştirmeniz ve geçiminizi sağlamak veya inandığınız bir şeyi inşa etmek için başka fedakarlıklar yapmanız gerekebilir.
Z kuşağı kariyer seçiminde neye dikkat ediyor?
Bazı araştırmalar, Z kuşağının dünyayı farklı görmesi nedeniyle kendi işini kurmaya daha yatkın olabileceğini öne sürdü. Mayıs ayında, insanların kendi işlerini kurmasına ve yönetmesine yardımcı olan çevrimiçi bir platform olan ZenBusiness, yaşları 18 ila 25 arasında olan Z Kuşağından bin genç ile anket yaptı. Ankete katılanların yarısından fazlası kendilerini beyni farklı çalışan insan olarak tanımladı ve Z Kuşağının yüzde 80'inden fazlası bunun, girişimcilikte geleneksel kariyere göre daha avantajlı olduğuna inanıyor.
Woo, Z kuşağının aynı zamanda sağlıklı dozda bir sabırsızlıkla girişimciliğe yöneldiğini gözlemliyor. Woo, Z kuşağı gençlerinin bu tutumunu şu şekilde ifade etti: Kariyerleri boyunca olumlu, ölçülebilir bir etki yaratmak için kurumsal basamakları tırmanmayı veya sektörlerinde fikir lideri olarak tanınmayı beklemek istemiyorlar. Eğer sesinizi dünyaya duyurmak ve hayallerinizin peşinden gitmek için gerekli tüm araçlara sahipseniz neden gecikiyorsunuz?