19 Mayıs 2025, Pazartesi
Abone Ol Giriş yap
Haber Giriş: 09.02.2024 17:20 | Son Güncelleme: 09.02.2024 17:23

30 bin kişinin suyunu kesti: İzlanda'da 3 ayda 3. yanardağ patlaması

İzlanda'nın Reykjanes Yarımadası'ndaki Grindavik kasabası yakınlarında son 3 ay içerisinde 3'üncü defa yanardağ patlaması meydana geldi.
30 bin kişinin suyunu kesti: İzlanda'da 3 ayda 3. yanardağ patlaması
A+ Yazı Boyutunu Büyüt A- Yazı Boyutunu Küçült

İzlanda Meteoroloji Ofisi'nden yapılan açıklamaya göre, yerel saatle 06.00 sularında patlayan yanardağın lav püskürttüğü görüntülendi. Lavların batıya doğru ilerlediği, Grindavik kasabasına ve bölgedeki enerji santraline yönelik tehdidin bulunmadığı kaydedildi.

Ülkede yayın yapan RUV televizyonunun haberine göre, yanardağa yakın bölgelerdeki bazı turistik tesisler kapatıldı. İzlanda Sivil Savunma ve Acil Durum Yönetimi yetkililerinden Vidir Reynisson, basına yaptığı açıklamada, yanardağ patlaması ihtimaline karşı bölgenin daha önce tamamen tahliye edildiğini aktardı.

Önlem olarak tahliye kararı alınmıştı

Son gelişmeyle aynı bölgede son 3 ayda 3 kez yanardağ patlaması yaşandı. İzlanda'da art arda yaşanan depremlerin ardından yanardağ patlaması ihtimaline karşı 11 Kasım'da acil durum ilan edilmiş, yetkililer de ülkenin güneybatısındaki Grindavik kasabasında önlem olarak tahliye kararı almıştı.

Met Office'e göre lav püskürmeleri 50 ila 80 metre yüksekliğe ulaştı ve volkanik dumanlar çatlağın yaklaşık 3,2 km üzerine yükseldi. Havaya fırlatılan ve tephra olarak bilinen volkanik kaya parçaları 3-4 km uzaktaki Grindavík kasabasına savruldu. Met Office, cam kadar keskin olabilen bu parçalar rüzgarın yüzlerce km ötesindeki insan faaliyetlerini etkileyebilen, yollarda ve uçaklarda görüş mesafesini azaltabilen ve hatta elektrik trafoları ile enerji hatlarını kısa devre yaptırabilen tephranın şu ana kadar püskürme çatlağına nispeten yakın kaldığını açıkladı.

30 bin kişinin suyunu kesti

Püskürmeden kaynaklanan lavlar bir boruyu içine alarak Reykjanes Yarımadası'ndaki yaklaşık 30 bin kişinin sıcak su ihtiyacını kesti. Yerel haber kaynaklarına göre, patlama nedeniyle kesilen sıcak su kaynağının yeniden sağlanması yaklaşık bir gün sürebilir. Patlama aynı zamanda ülkenin en popüler turistik yerlerinden biri olan Blue Lagoon'un en azından Cuma gününe kadar tahliye edilmesine ve kapatılmasına neden oldu. Polis, Grindavík ve çevresindeki yolların da kapalı olduğunu söyledi.

"Patlamalar bir bölgede meydana gelme eğilimindedir "

İzlanda'nın kuzey, doğu ve batıda olmak üzere üç volkanik faaliyet bölgesinden oluştuğunu söyleyen Cincinnati Üniversitesi'nden Jeolog Thomas Algeo "Patlamalar yüzyıllar boyunca sıklıkla bir bölgede meydana gelme eğilimindedir ve daha sonra faaliyet yeni bir bölgeye kayar" dedi.

Algeo "Reykjanes Yarımadası'ndaki son aktivite, yakın zamana kadar 1200 yılından beri aktif olmayan Batı Volkanik Bölgesi'nin bir parçasıdır. Bu bölgedeki patlamalar, nispeten uzak bölgelerde bulunan doğu ve kuzey volkanik bölgelerindekilerin aksine, yakınlardaki nüfus merkezleri için risk oluşturmaktadır" ifadelerini kullandı.

Algeo ayrıca volkanik yarık sistemleri aktif hale geldiğinde hızlı patlamaların birbirini takip etmesinin alışılmadık bir durum olmadığını söyledi. Grindavik kasabası yakınlarında 18 Aralık 2023'te yanardağ patlaması meydana gelmiş ve 22 Aralık'ta ise tahliye edilenlerin evlerine dönmelerine izin verilmişti. Aynı bölgede 14 Ocak'ta meydana gelen yanardağ patlamasının ardından lavların Grindavik'e ulaşması nedeniyle kasaba sakinleri tekrar tahliye edilmişti.

Kaynak: AA