23 Aralık 2024, Pazartesi Gazete Oksijen
Haber Giriş: 03.05.2024 04:49 | Son Güncelleme: 03.05.2024 07:52

68 ruhuna dönüş

Fitili Columbia Üniversitesi’nde ateşlenen Filistin’e destek protestoları ABD genelinde kampüslere, hatta Avrupa’ya kadar yayıldı. Okullardan gelen görüntüler 68 kuşağının savaş karşıtı eylemlerini hatırlatıyor
George Washington Üniversitesi’nin bahçesindeki barikatları polis yıkınca, eylemlerin dördüncü gününde daha fazla öğrenci protesto alanına akın etti. Getty Images
George Washington Üniversitesi’nin bahçesindeki barikatları polis yıkınca, eylemlerin dördüncü gününde daha fazla öğrenci protesto alanına akın etti. Getty Images

Columbia Üniversitesi’ne giren polisin öğrencileri ters kelepçeyle okuldan çıkarması, öfkenin tüm kampüslere yayılmasına yol açtı. ABD’de Harvard, Yale, Stanford gibi önde gelen üniversiteler dahil 400 okulda protesto gösterileri var. Her üç eylemden birine polis müdahale etti, 1200’ü aşkın öğrenci gözaltına alındı.

The City College of New York’taki gösterilerde öğrenciler ve polis sık sık karşı karşıya geldi. Okulda eğitim geçici olarak durduruldu, dersler çevrimiçi sürüyor.

ABD’den esen rüzgar, Avrupa’daki kampüsleri de sardı. Fransa, İngiltere, Almanya, İtalya ve İspanya’daki bazı üniversitelerde öğrenciler ayakta. 68 olaylarının başlangıç noktası olan Paris’teki Sorbonne Üniversitesi’nde 56 yıl aradan sonra yine Filistin bayrakları dalgalandı. Protesto dalgası Avustralya’ya bile sıçradı. 

Columbia Üniversitesi’nde öğrencilerin barikatlar kurarak işgal ettiği binayı boşaltan New York polisi, 100’e yakın öğrenciyi kelepçeleyerek gözaltına aldı.

Amerikan medyasında ‘kim haklı’ tartışması

Eylemler ABD medyasını da böldü. The New York Times “Protestolar eğitimin önemli bir parçası” görüşünü dile getirirken, Murdoch’un gazetelerinden The Wall Street Journal “Solcu gruplar çete hakimiyeti kurma peşinde”, New York Post ise “Soros’un paralı provokatörleri” yorumunu yaptı.

Duyduğumuz büyük bir değişimin ayak sesleri

Ece Temelkuran yazdı: Dünya Gazze’de yaşananlar karşısında nasıl bir tavır alındığına bağlı olarak iki kutba daha ayrılıyor. Her ülke kendi Gazzelileşmiş insanlarıyla tanışıyor. Ve bu tanışma beklenenden çok daha kalıcı sonuçlar doğuracak. Genç neslin insanlık onurunun kapitalist sistem tarafından hiçe sayılmasına vereceği cevap her şeyi değiştirecek. 

Toplumsal bir muhalif harekete dönüşür mü?

Ali Yaycıoğlu yazdı: Gösteriler Vietnam Savaşı’na karşı gelişen büyük öğrenci hareketlerini andırsa da farklı. Eleştirilerin büyük bölümü, İsrail’in fütursuz şekilde insan öldürmesine yönelik. Kuvvetli bir anti-kapitalizm eleştirisi de var. Ama bu protestoların ideolojik motivasyonlu bir toplumsal harekete evrileceğini söylemek gerçekçi olmaz.