27 Nisan 2024, Cumartesi Gazete Oksijen
Haber Giriş: 14.11.2023 19:02 | Son Güncelleme: 14.11.2023 20:11

AB 'Ukrayna'ya 1 milyon top mermisi' sözünü yerine getiremeyebilir

Almanya Savunma Bakanı Pistorius, AB'nin Ukrayna'ya Mart 2024'e dek 1 milyon top mermisi sağlama sözünü yerine getiremeyeceğini savundu. AB Yüksek Temsilcisi Borrell de "Belki de Mart 2024 itibarıyla 1 milyon mermiye sahip olmayacağız" dedi
AB 'Ukrayna'ya 1 milyon top mermisi' sözünü yerine getiremeyebilir

Almanya Savunma Bakanı Boris Pistorius, Avrupa Birliği'nin (AB) Ukrayna'ya gelecek yılın ilkbaharına kadar 1 milyon top mermisi sağlama hedefini yerine getiremeyeceğini söyledi. Pistorius, Brüksel'de gazetecilere yaptığı açıklamada, bu kış da Ukrayna'nın altyapısına yönelik saldırıların aratacağını varsaydıklarını, bundan dolayı Ukrayna'nın hava savunmasını güçlendirilmesi ve altyapının korunması gerektiğini belirterek, Ukrayna'ya desteği sürdüreceklerini ifade etti.

Almanya'nın birkaç hafta önce Ukrayna'yı desteklemek için 1 milyar euroluk paketi açıkladığını anımsatan Pistorius, Almanya'nın ABD'den sonra Ukrayna'ya en fazla destek veren ülke olduğunu aktardı. Pistorius, şimdiye kadar 8 binin üzerinde Ukraynalı askerin Almanya'da eğitim gördüğünü, bu sayının yıl sonuna kadar yaklaşık 10 bine çıkacağını ümit ettiğini söyledi. AB'nin Ukrayna'ya 1 milyon top mermisi sağlayacağı sözünü verdiğinin hatırlatılması üzerine de Pistorius, "1 milyona ulaşılmayacak. Bunu varsaymamız gerekiyor." dedi.

"Maalesef uyarıcı sesler haklı çıktı"

Pistoris, kendisinin Ukrayna'ya 1 milyon top mermisi sağlanma sözü vermediğini vurgulayarak, "Burada, ‘dikkatli olun, 1 milyon kararını almak kolay, para da var, ancak üretim de olması lazım’ diyenler oldu. Maalesef uyarıcı sesler haklı çıktı." değerlendirmesinde bulundu. Bakan Pistorius, buradaki sorunun üretim kapasitesi olduğunu belirterek, üretimin artırılması ve hızlandırılması gerektiğini kaydetti.

Borrell: Belki de 1 milyon mermiye sahip olmayacağız

Avrupa Birliği (AB) Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell de AB'nin 12 ay içinde Ukrayna'ya 1 milyon top mermisi sağlama hedefini gerçekleştiremeyebileceğini söyledi. Borrell, AB savunma bakanlarının toplantısı sonrasında basın toplantısı düzenledi. Bakanların 20 Mart'taki toplantılarında koydukları 12 ay içinde Ukrayna'ya 1 milyon top mermisi sağlama hedefinde ne aşamada olunduğunun sorulması üzerine Borrell, "Belki de Mart 2024 itibarıyla 1 milyon mermiye sahip olmayacağız." dedi. Borrell, AB Komisyonunun iç pazardan sorumlu üyesi Thierry Breton'un AB'nin bunu sağlayacak kapasiteye sahip olduğu yönündeki sözlerinin hatırlatılması üzerine "Breton'un AB sanayisinin yılda 1 milyonluk üretim yapabileceğini söylemesi gelecek marta kadar 1 milyon mermiye sahip olmuş olacağımız anlamına gelmiyor." diye konuştu. Bunun üye ülkelerin siparişlerine bağlı olduğunu vurgulayan Borrell, Fransa ve Almanya'nın halihazırda 180 bin adet sipariş geçtiğini söyledi. Borrell, savaşın beklenenden uzun sürdüğünü ve AB'nin desteğe devam etmesi gerektiğini sözlerine ekledi. AB, mart ayında Ukrayna'ya 12 ay içinde 1 milyon top mermisi sağlanması konusuna anlaşmıştı.

Kaynak: AA