19 Mayıs 2024, Pazar Gazete Oksijen
Haber Giriş: 08.03.2022 20:07 | Son Güncelleme: 08.03.2022 20:35

ABD Başkanı Joe Biden, Rusya'dan petrol ve doğal gaz ithalatını yasakladı

Başkan Joe Biden, ABD'nin Rusya'dan tüm enerji, petrol ve gaz ithalatını yasakladıklarını duyurdu
ABD Başkanı Joe Biden, Rusya'dan petrol ve doğal gaz ithalatını yasakladı

ABD Başkanı Joe Biden, 13. gününe giren Rusya-Ukrayna savaşı hakkında konuştu. ABD Başkanı Beyaz Saray'da yaptığı konuşmada Rusya'ya yönelik yeni yaptırımlar konusunda açıklamalarda bulundu. 

ABD'nin Rusya ekonomisinin can damarlarından birini hedef aldığını belirten Biden, "Rus petrolü, gazı ve enerjisinin ithalatını yasaklıyoruz. Rus petrolü artık ABD limanlarında kabul edilmeyecek" dedi.

''Avrupa'yı anlıyoruz''

Söz konusu karara ABD Kongresi ve halkından çok büyük destek olduğunu belirten Biden, "Biz bu adımı atarken Avrupalı ortaklarımızın ve müttefiklerimizin bizimle aynı pozisyonda olmamasını anlıyoruz. ABD, Avrupa'nın tamamından daha çok petrolü kendi ülkesinde üretiyor" ifadelerini kullandı.

Bu karar ile birlikte ABD'de benzin fiyatları artacağını da sözlerine ekleyen ABD Başkanı, fiyatları dengelemek için elinden geleni yapacağını belirtti. 

"İki noktaya vurgu yapmak istiyorum. ABD'nin enerji üretimini kısıtladığına dair iddialar gerçek dışıdır. ABD'de karasal petrol çıkarma tesisinin yüzde 90'ı özel sektöre aittir. Ancak, bu alanlarda yeni petrol çıkarabilecek alanlar bulunmaktadır“ diyen Biden, ''Yakıt fiyatları konusunda hiç kimse endişelenmemelidir. Putin gibi tiranlara enerji kaynaklarını savaş gücü olarak kullanamayacaklarını göstermemiz lazım“ diyerek devam etti. 

''Rusya kazanamayacak''

Biden, Rusya'nın savaşı kazanamayacağını söyledi: ''Rusya'ya tekrar tekrar ateşkes çağrısında bulunduk. Onlar bunu dikkate almadı. Rusya'nın ilerleyişi korkunç bir insanlık dramına dönüşüyor. Putin hiçbir zaman Ukrayna'da zafer elde edemeyecek. Ukrayna halkı cesaretiyle Putin'in istediğini alamayacağını gösterdi. Tanrı, Ukrayna halkını korusun."