18 Mayıs 2024, Cumartesi Gazete Oksijen
Haber Giriş: 09.02.2023 19:31 | Son Güncelleme: 09.02.2023 19:34

ABD: Çin balonu istihbarat içindi

ABD, vurduğu Çin balonunun istihbarat için geliştirildiğini, ekipmanının meteoroloji balonlarından farklı olduğunu söyledi
ABD: Çin balonu istihbarat içindi

ABD, vurduğu Çin balonunun modülünün incelemesini henüz tamamlamadı ancak ABD Dışişleri, balonda meteoroloji balonlarından farklı olarak sinyal iletme ve istihbarat toplama kabiliyetine sahip teçhizat bulunduğunu ve Çin ordusu ile doğrudan ilişkisi olan bir üretici tarafından üretildiğini tespit ettiklerini öne sürdü.

ABD Dışişleri Bakanlığından üst düzey bir yetkili, gazetecilere yaptığı bilgilendirmede, Çin’in 5 kıtada 40'tan fazla ülkede gözetleme balonları uçurduğunu bildiklerini kaydetti.

ABD hava sahasında uçarken U-2 uçaklarından alınan yüksek çözünürlüklü görüntülerden, balonun sinyal istihbarat toplama operasyonları yürütebildiğinin ortaya çıktığını iddia eden üst düzey Dışişleri yetkilisi, “Yüksek irtifa balonunun ekipmanı açıkça istihbarat gözetimi içindi ve ekipmanı meteoroloji balonlarından farklıydı. İletişim verisi toplayabilen ve coğrafi konumlandırma yapabilen birden fazla anteni vardı. Birden fazla aktif istihbarat toplama sensörünü çalıştırmak için gerekli gücü üretecek kadar büyük güneş panelleri ile donatılmıştı.” dedi.

Yetkili, bu balonun, istihbarat operasyonlarını yürütmek için geliştirilmiş bir Çin balon filosunun parçası olduğunu ileri sürerek, bu tür faaliyetlerin genellikle Çin Halk Kurtuluş Ordusu (PLA) tarafından yürütüldüğünü belirtti.

ABD’li yetkili, “Balonun üreticisinin Çin ordusuyla doğrudan bir ilişkisi ve PLA'nın onaylı bir tedarikçisi olduğundan eminiz. Şirket ayrıca internet sitesinde balon ürünlerinin reklamını yapıyor ve ABD veya diğer ülkelerin hava sahasına girmiş gibi görünen geçmiş uçuşlardan videolar barındırıyor.” ifadelerini kullandı.

Amerikan ordusunun balonu düşürüp modülünü ele geçirmek suretiyle Çin’e açık bir mesaj verdiğini kaydeden yetkili, balonla ve Çin ordusu ile ilişkili kuruluşlara karşı harekete geçeceklerini söyledi. Çin’in, ABD’nin egemenliğini neden ihlal ettiğine dair makul bir açıklamayı henüz yapmadığını savunan yetkili, Pekin’in son günlerde Orta ve Güney Amerika ülkelerinin üzerinde balon uçurarak o ülkelerin egemenliğini de ihlal ettiğini ve buna dair de açıklama yapmadığını aktardı.

ABD ordusu, Amerikan hava sahasında tespit edilen ve Çin casus balonu olduğu öne sürülen balonu 4 Şubat'ta Güney Carolina kıyılarında vurmuştu. Enkazı toplayan ABD ordusu, balonun modülünü incelemeye devam ediyor. ABD hava sahasında balon tespit edilmesi üzerine ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Pekin ziyaretini ertelemişti.

Kaynak: AA