28 Nisan 2024, Pazar Gazete Oksijen
Haber Giriş: 04.02.2023 18:05 | Son Güncelleme: 04.02.2023 21:36

Çin'in casus balonunu düşürmeye hazırlanıyor

ABD başkanı Joe Biden'ın, Çin’e ait olduğu açıklanan yüksek irtifalı istihbarat balonunun ABD üzerinde uçuşu hakkında tepkisiz kalmasının ardından hareket geçeceği açıklandı. Beyaz Saray, Amerikalıların hayatının tehlikede olduğu endişesiyle bolunu ABD karasularına düşürmeyi ve incelemeyi planlıyor
Çin'in casus balonunu düşürmeye hazırlanıyor

Pentagon dün Çin’e ait bir yüksek irtifalı istihbarat balonunun ABD üzerinde uçuş yaptığını ve Amerikan ordusunun balonu takip ettiğini açıkladı. Balonun, Amerika'nın Kıyamet Günü Üssü olarak adlandırılan Montana'daki nükleer alanının üzerinden geçtiği tespit edildi. 

ABD karasularına indirilecek

Üst düzey bir ABD'li yetkili, Beyaz Saray'ın Amerikalıların hayatından endişe ettiği ve uluslararası bir olaya yol açabileceği endişesiyle balonu ABD toprakları üzerinde vurmamaya karar verdiğini söyledi. Fakat şimdi, Pentagon yetkilileri balonu ABD karasularına inecek şekilde vurmayı planlıyor. ABC'ye konuşan kaynak, bu eylemin sivilleri korumak için hava sahasının önemli ölçüde kapatılmasını gerektireceğini söyledi. 

İkinci bir Çin casus balonunun Latin Amerika üzerinde tespit edildiği, Panama Kanalı'nın üzerinden geçtiği ve Venezüela'nın güneydoğusuna doğru ilerlediğinin ortaya çıkmasıyla Biden'ın üzerindeki baskı artıyor.

"Biden tepkisiz kalmayı tercih etti"

Joe Biden dün gece Montana Valisi tarafından konuyla ilgili tepkisiz kaldığı için eleştirildi. Montana Valisi Greg Gianforte Amerikalıların tehlikede olduğunu ve düşmanlarımızın cesaretlendiğini söyledi. Fox News'e konuşan Gianforte, hafta başında Pentagon'un balonu etkisiz hale getirmesi için kendisine brifing verildiğini açıkladı. Gianforte, "Açıkçası bu konu Joe Biden'ın önüne gitti ve o harekete geçmemeyi tercih etti. Bunun sonucunda Amerikalılar tehlikeye girdi ve düşmanlarımız cesaretlendi. Eğer Montanalılara kalsaydı bu şey egemen hava sahamıza girdiği anda gökyüzünden indirilirdi ve belli ki bir süredir orada” dedi.

ABD'li yetkililere göre, Biden başlangıçta gözetleme balonunun gökyüzünden uçurulmasını emredecekti ve üst düzey bir savunma yetkilisi, ABD'nin emir verilmesi halinde onu vurmak için F-22'ler de dahil olmak üzere savaş uçaklarını hazırladığını söyledi.

Üç otobüs büyüklüğünde ve risk teşkil ediyor

Yetkililer, Savunma Bakanı Lloyd Austin ve Genelkurmay Başkanı Orgeneral Mark Milley'in Biden'a balonun düşürülmemesi yönünde telkinde bulunduklarını ve balonun üç otobüs büyüklüğünde, hatırı sayılır ağırlığının yerdeki Amerikalıları tehlikeye atacak kadar büyük bir enkaz alanı yaratabileceği uyarısında bulunduklarını söyledi.

Eski bir askeri lider, silahlı olmasa bile balonun ABD için risk teşkil ettiği uyarısında bulundu. Emekli Orgeneral John Ferrari, uçuşun Amerika'nın gelen tehditleri tespit etme kabiliyetini test etmek ve ülkenin hava savunma uyarı sistemindeki açıkları bulmak için kullanılabileceğini iddia etti.

"İcabına bakacağız"

Hafta sonunu geçireceği New York eyaletine bağlı Syracuse kentine giden Biden, uçaktan indikten sonra bir gazetecinin ABD semalarındaki Çin balonuna ilişkin sorusunu yanıtladı. Konuya ilişkin ilk yorumunu yapan Biden, "Casus balonunun icabına bakacağız" dedi.