10 Mayıs 2024, Cuma Gazete Oksijen
Haber Giriş: 18.07.2023 17:07 | Son Güncelleme: 18.07.2023 17:29

ABD eski Başkanı Donald Trump paylaştı: Hakkında üçüncü iddianame düzenlenebilir

ABD eski Başkanı Donald Trump, 6 Ocak 2021 Kongre Baskını'na ilişkin yürütülen soruşturmada jüriye ifade vermesi için mektup aldığını açıkladı. Trump'ın iddia ettiği gibi bu soruşturmayla ilgili de hakkında iddianame hazırlanırsa bu yıl üçüncü kez suçlanmış olacak
ABD eski Başkanı Donald Trump paylaştı: Hakkında üçüncü iddianame düzenlenebilir

ABD eski Başkanı Donald Trump, 2020 başkanlık seçim sonuçlarını iptal ettirmeye çalışması nedeniyle üçüncü kez fiilen suçlandığını iddia etti. Kendi sosyal medya platformu olan Truth Social'dan yaptığı paylaşıma göre Trump, kendisiyle ilgili soruşturmalara bakan özel danışman Jack Smith'ten bir mektup aldı. Mektuba göre eski başkan, Joe Biden'a karşı seçim yenilgisinin ardından destekçilerinin düzenlediği 6 Ocak 2021 ABD Kongre Binası saldırısıyla ilgili federal soruşturmanın hedefi olduğu konusunda bilgilendirildi.

"Korkunç haberler"

Trump paylaşımında, "Pazar gecesi, ailemle birlikteyken... Ülkemiz için KORKUNÇ HABERLER avukatlarım tarafından bana verildi. Dengesiz Jack Smith... 6 Ocak Büyük Jüri soruşturmasının HEDEFİ olduğumu belirten bir mektup gönderdi ve Büyük Jüriye rapor vermem için bana 4 gün gibi çok kısa bir süre verdi ki bu neredeyse her zaman bir tutuklama ve iddianame anlamına gelir" ifadelerini kullandı. 

Trump bu mektupla olası suçlamaları değerlendirmek üzere soruşturmanın bir parçası olarak toplanan büyük jüri önüne çıkmaya davet ediliyor. ABD'de sanıklara genellikle avukatları tarafından bu tür davetleri kabul etmemeleri tavsiye edilir çünkü büyük jüriye verecekleri herhangi bir ifade, haklarında suçlama yapılması ve yargılanmaları durumunda aleyhlerine kullanılabilir. The Guardian'ın haberine göre federal makamlardan hedef mektubu alan kişiler genellikle Trump'ın paylaşımında ima ettiği gibi haklarında iddianame hazırlanarak suçlanır.

Hakkında düzenlenen iddianameler

ABD'de 2024 Başkanlık seçimlerine aday olan Trump, 18 Mart'ta Manhattan Bölge Savcısı'nın yetişkin filmleri yıldızı Stormy Daniels'e 2016 Başkanlık seçimleri sırasında yasa dışı sus payı ödemesiyle ilgili yürütülen soruşturma sonucunda, büyük jüri tarafından suçlanmıştı. Trump, söz konusu sus payı ve bununla ilgili kayıtlarda, sahtekarlık yapmaktan 4 Nisan'da New York'ta hakim karşısına çıkmıştı.

Trump sus payı davası için yargılanmayı beklerken geçen yıl evinde bulunan gizli belgelere ilişkin de hakkında iddianame düzenlendi. Trump başkanlığı sona erdikten sonra gizli belgeleri malikanesine götürmesine ilişkin 13 Haziran'da hakim karşısına çıktı. Yargıç Aileen Cannon, söz konusu dava için daha önce ağustosta ilk duruşma tarihi belirlemişti. Suçlamaları reddeden Trump'ın duruşma tarihi erteleme talebi de reddedildi.