11 Mayıs 2024, Cumartesi Gazete Oksijen
Haber Giriş: 14.07.2023 11:14 | Son Güncelleme: 14.07.2023 15:15

ABD eski Başkanı Trump konuşmalarından 12 milyon dolar kazandı

ABD'de Donald Trump'ın devlete bildirilen gelir beyanlarına göre eski başkan geçtiğimiz aylarda konuşmanlarında ve golf kulüplerinden milyonlar kazandı. Wall Street Journal'ın haberine göre Trump görevden ayrılmasından bu yana sadece konuşmalarından 12 milyon dolar elde etti
ABD eski Başkanı Trump konuşmalarından 12 milyon dolar kazandı

ABD eski Başkan Donald Trump'ın açıklanan mali tablosuna göre görevden ayrıldığından bu yana konuşmalarından 12 milyon dolardan fazla ve golf ve tatil girişimlerinden en az 13 milyon dolar kazandı. Başkanlık sonrası Trump, Florida ve Teksas'taki Amerikan Özgürlük Turu'nun yanı sıra Fox News'un eski sunucusu Bill O'Reilly ile yaptığı etkinlikler de dahil olmak üzere 15 konuşma etkinliğinden her biri 150 bin ila 2,5 milyon dolar arasında gelir elde etti. Trump ayrıca İskoçya'nın Aberdeen kentindeki golf sahasından da en az 7 milyon dolar gelir elde ettiğini bildirdi.

Rakiplerinden çok daha fazla kazanıyor

ABD Hükümet Etiği Ofisi tarafından sağlanan revize edilmiş rakamlar, Beyaz Saray'da ikinci dönemini geçirmek isteyen Trump'ın geliri hakkında daha fazla ayrıntı sunuyor. Yeni açıklamalar Trump'ın en yakın cumhuriyetçi rakibinden çok daha fazla kazandığını da ortaya koyuyor. Florida Valisi Ron DeSantis geçen ay 1,1 milyon dolardan fazla net gelir beyan etti ve bu gelirin büyük bir kısmı çok satan kitabından aldığı avanstan geliyor. 

Siyasi adaylar tarafından sağlanan federal mali açıklamalar genellikle varlık ve yükümlülük aralıklarını listeler, bu da gerçek mali durumlarını hesaplamayı zorlaştırıyor. Tahminlere göre Trump'ın mal varlığının toplamı en az 1,5 milyar dolar ve gayrimenkul girişimleri, golf sahaları ve lisans anlaşmalarını içeriyor. Uzmanlar, Trump'ın 2017'de başkanlığa başladığında sahip olduğu ticari varlıkların çok sayıda çıkar çatışması yarattığını söyledi.  

Savcılar dün gizli belge davasına bakan hakimden Donald Trump'ın 2024 başkanlık seçimleri sonrasına kadar herhangi bir duruşma yapılmaması talebini reddetmesini ve duruşma tarihini Aralık ayına çekmesini istedi. Adalet Bakanlığı davanın ertelenmesi için herhangi bir dayanak yok olmadığını açıkladı

Triller'dan bir yetkili, Trump'ın 11 Eylül 2001 terör saldırılarının 20. yıldönümünde Triller Fight Club'ın Evander Holyfield - Vitor Belfort boks maçında yorum yapması karşılığında şirketten 2,5 milyon dolar ücret aldığını doğruladı. Eski başkanın konuşma ücretleri, Hak Ja Han Moon ve merhum eşi Sun Myung Moon tarafından kurulan Evrensel Barış Federasyonu'nun ev sahipliği yaptığı etkinliklerden elde edilen yaklaşık 2 milyon doları da içeriyordu. Yeni rakamlar, bugün yaklaşık 6,2 milyon dolar değerinde olan İrlanda'daki golf sahasından otelle ilgili gelirini, Charlotte, N.C.'deki kulübünden 31 milyon doları ve New York'taki Trump National Golf Club'dan yaklaşık 19,4 milyon doları içeriyor.

Trump ayrıca eşi Melania'nın 2021'den bu yana konuşma etkinliklerinden 1 milyon dolardan fazla kazandığını ve bunun 250 bin dolarının LGBTQ haklarını destekleyen Log Cabin Republicans'tan geldiğini bildirdi. Eski first lady ayrıca muhafazakâr sosyal medya sitesi Parler'den lisans ücreti olarak 380 bin 557 dolar kazandı.