02 Ekim 2024, Çarşamba Gazete Oksijen
Haber Giriş: 02.10.2024 00:16 | Son Güncelleme: 02.10.2024 00:23

ABD: İran'ın İsrail'e düzenlediği saldırıda tesislerimizde can ve mal kaybı yok

ABD Dışişleri Bakanlığı tarafından, İran'ın İsrail'e düzenlediği füze saldırısında yara alan veya hayatını kaybeden herhangi bir ABD personelinin bulunmadığı belirtildi
ABD: İran'ın İsrail'e düzenlediği saldırıda tesislerimizde can ve mal kaybı yok

Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Matthew Miller, günlük basın toplantısında, gazetecilerin Ortadoğu'da yaşanan sıcak gelişmelerle ilgili sorularını cevapladı.

İsrail'de herhangi bir sivil kaybına dair bilgilerinin olmadığını söyleyen Miller, "Orada bir Amerikan vatandaşı kaybından bahsetmiyorum bile. Herhangi bir ABD tesisinde de hasar yok" dedi.

Miller, "Batı Şeria'da ölen bir Filistinliye dair bir rapor var" diye ekledi. Bir süredir, İran'ın Orta Doğu'daki grupları silahlandırması ve finanse etmesinin oluşturduğu tehdit konusunda uyarılara bulunduklarını belirten Miller, "Bugün gerçekleşen saldırı bu eylemlerin tehlikesini ortaya koydu" ifadesine yer verdi.

Miller ayrıca, sıcak gelişmelerin yaşandığı Lübnan'da, enformasyon sistemlerine kayıt yaptıran 6 bin civarında ABD vatandaşına gelişmelerle ilgili düzenli bilgilendirme ve yönlendirmelerde bulunduklarını kaydetti.

Elbette bu saldırının İran için sonuçları olmalı

Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Miller, açıklamasında, "Geçtiğimiz 12 ayda böyle bir yangına varabileceğimizi düşündüğümüz birçok zaman oldu. 13 Nisan bunlardan biriydi" sözlerine yer verdi.

Miller, İran'ın İsrail'e karşı gerçekleştirdiği saldırıya ne gibi bir karşılık verileceği yönündeki soruyu şöyle cevapladı:

"Elbette, bu saldırının İran için sonuçları olmalı. Sonuçları olması gerektiğini açıkça belirttik. Bugün bunların ne olacağı konusuna girmeyeceğim. Ancak, İsrailli mevkidaşlarımızla koordine edeceğimiz şeyler var"

ABD'nin caydırıcılık ve diplomasinin karmaşık bir kombinasyonuyla "tam ölçekli bir savaşın patlak vermesini" bugüne kadar önleyebildiğini ifade eden Matthew Miller, ilerleyen günlerde ve haftalarda bu doğrultudaki çabalarının süreceğine değindi.

Sözcü Miller, Gazze için devam eden barış görüşmelerinde ise Hamas'ın, "Son birkaç haftadır masaya gelip etkileşim kurmak istememesini" İran'ın yönlendirmesine bağladı.

Miller, "Son haftalarda bu görüşmelerin bozulmasından sorumlu olan Hamas'tır" yorumunu yaptı.