16 Eylül 2024, Pazartesi Gazete Oksijen
Haber Giriş: 11.07.2024 22:07 | Son Güncelleme: 11.07.2024 22:45

ABD istihbarat paylaştı, Almanya önledi: Ukrayna'ya silah gönderen dev şirketin CEO'suna suikast planı

CNN International'da yer alan habere göre ABD istihbaratı, bu yılın başlarında Rus hükümetinin Ukrayna için top mermileri ve askeri araçlar üreten Rheinmetall şirketinin genel müdürüne suikast düzenlemeyi planladığını ortaya çıkardı
ABD istihbarat paylaştı, Almanya önledi: Ukrayna'ya silah gönderen dev şirketin CEO'suna suikast planı

CNN'in kimliği gizli tutulan beş ABD'li ve Batılı yetkiliye dayandırdığı haberine göre ABD istihbaratı, bu yılın başlarında Rusya'nın Ukrayna için top mermileri ve askeri araçlar üreten Alman silah üreticisi Rheinmetall'in CEO'suna suikast planladığını ortaya çıkardı.

Rheinmetall CEO'su Armin Papperger'i öldürme planı, Rus hükümetinin Avrupa genelinde Ukrayna'nın savaş çabalarını destekleyen savunma sanayi yöneticilerine yönelik bir dizi suikast planından biriydi.

ABD haber verdi, Alman servisi suikasti önledi

ABD'nin olayla ilgili Almanya'yı bilgilendirdiği belirtilen haberde, Alman güvenlik güçlerinin Papperger'a yapılacak suikasti önlediği ifade edildi. Rheinmetall'den yapılan açıklamada, güvenlik makamlarıyla düzenli istişare halinde gerekli önlemlerin her zaman alındığı belirtildi.

Şirket, dünyanın en büyük top ve tank mermisi üreticilerinden biri. Rusya'nın 2022'de Ukrayna'yı işgal etmesinin ardından üretimini arttırmaya başladı. Şimdiki Devlet Başkanı Vladimir Putin'in yakın müttefiki olan Rusya eski Devlet Başkanı Dimitri Medvedev, daha önce Rusya'nın Rheinmetall'in Ukrayna'da kurduğu herhangi bir tesisi vurarak misilleme yapacağını söylemişti.

Rheinmetall, Ukrayna'nın yıpratma savaşında önemli bir silah haline gelen 155mm'lik top mermilerinin en büyük üreticilerinden biri.

Daha önce evi de ateşe verilmişti

Şubat ayında Rheinmetall Ukrayna'da bir mühimmat fabrikası açmayı da planladığını duyurmuştu. 11 yıldan uzun süredir CEO'luk görevi de dahil olmak üzere 34 yıldır Rheinmetall'de çalışan Papperger, iki ay sonra tabloid gazetesi Bild'in aşırı solcu aktivistler olduğunu söylediği kişiler tarafından bahçeli evinin ateşe verilmesiyle manşetlere çıktı.

Rusya 'hibrit' saldırıyor

Almanya Dışişleri Bakanı Annalena Baerbock, Washington'da devam eden NATO zirvesinde raporla ilgili bir soru üzerine, Rusya'nın siber saldırılar ve altyapı sabotajları da dahil olmak üzere hibrit bir saldırı yaptığını söyledi ve "Bu, Avrupalılar olarak kendimizi en iyi şekilde korumamız ve dikkatli olmamız gerektiğinin bir kez daha altını çiziyor" dedi.

Almanya İçişleri Bakanlığı'ndan bir sözcü CNN raporu hakkında yorum yapmayı reddetti ve hükümetin genel olarak Rus rejiminin oluşturduğu tehditleri çok ciddiye aldığını ekledi.

Rus saldırılarına karşı elimizden gelen her şeyi yapacağız

Sözcü, "Güvenlik makamlarımız çok dikkatli ve uluslararası ortaklarımızla yakın işbirliği içinde buna göre hareket ediyor" dedi ve sözlerine şöyle devam etti:

"Federal Hükümet Rus tehditlerinden korkmayacaktır. Almanya'da olası tehditleri önlemek için elimizden gelen her şeyi yapmaya devam edeceğiz"

Suikast girişimine ilişkin Almanya'nın iç istihbarat servisleri yorum yapmayı reddetti.

Rheinmetall'ın faaliyetleri Rusya'yı endişelendiriyor

Rusya altı aydan uzun bir süredir Avrupa genelinde büyük ölçüde vekaleten bir sabotaj operasyonu yürütüyor. Batı'dan Ukrayna'ya silah akışını engellemek ve Kiev'e yönelik kamuoyu desteğini köreltmek amacıyla Ukrayna'ya silah sevkiyatı yapılan depolara yönelik kundaklama saldırılarından küçük vandalizm eylemlerine kadar her şey için yerel ortaklarını görevlendirdi.

Ancak Rusya'nın özel kişilere suikast düzenlemeye hazır olduğunu gösteren bu son istihbarat, Batılı yetkililere Moskova'nın Batı'da yürüttüğü paralel bir gölge savaşta ne kadar ileri gitmeye hazır olduğunun altını çizdi.

Papperger'in şirketi Rheinmetall, Ukrayna'nın Rusya'yı yıpratma savaşında önemli bir silah haline gelen 155 mm'lik top mermilerinin en büyük ve en başarılı Alman üreticisi. Şirket önümüzdeki haftalarda Ukrayna içinde bir zırhlı araç fabrikası açıyor ki istihbarat konusunda bilgi sahibi bir kaynağın söylediğine göre bu girişim Rusya'yı derinden endişelendiriyor. Bu yılın başlarında elde ettiği bir dizi kazanımın ardından Moskova'nın savaş çabaları, Ukrayna'nın savunmasını iki katına çıkarması ve personel kayıpları nedeniyle bir kez daha durdu.