07 Mayıs 2024, Salı Gazete Oksijen
Haber Giriş: 27.09.2023 00:46 | Son Güncelleme: 27.09.2023 08:23

ABD mahkemesinden Trump'a kötü haber: Banka ve sigortacıları dolandırdığına hükmetti

New York Eyalet Mahkemesi Yargıcı Arthur Engoron, ABD’nin eski Başkanı Donald Trump ve Trump Organization’ı ellerindeki malvarlıkların net değerini yıllarca abartarak banka kredileri ve sigorta konusunda daha iyi şartlar elde etmek için bankaları ve sigortacıları dolandırdığına hükmetti
ABD mahkemesinden Trump'a kötü haber: Banka ve sigortacıları dolandırdığına hükmetti

ABD'de Yargıç Arthur Engoron, Donald Trump'ın kendisini şöhrete ve Beyaz Saray'a taşıyan emlak imparatorluğunu kurarken yıllarca sahtekârlık yaptığına hükmetti. New York Başsavcısı tarafından açılan bir hukuk davasını karara bağlayan Yargıç Engoron, eski başkan ve şirketinin, bankalar ile sigortacıları varlıklarını aşırı değerli göstererek anlaşma yapıp, kendisi için finansman sağlayarak aldattığını tespit etti.

Karar, New York başsavcısının eski cumhurbaşkanına karşı açtığı hukuk davasındaki önemli bir iddiayı çözüme kavuşturuyor. Yargıç, "Buradaki belgeler açıkça sanıkların iş dünyasında kullandıkları hileli değerlemeleri içeriyor" diye yazdı.

Davadaki iddiaların çözüme kavuşturulacağı duruşmanın Pazartesi günü başlaması planlanıyor. Başsavcı Letitia James geçtiğimiz Eylül ayında Trump'a dava açarak kendisini, iki yetişkin oğlunu ve Trump Organizasyonu'nu 2011-2021 yılları arasında net serveti ve varlık değerleri hakkında yalan söylemekle suçladı.

Amaç daha az vergi ödemek

Başsavcı, banka kredilerinde daha iyi şartlar elde etmek ve daha az vergi ödemek için sahte iş kayıtları ve mali tablolar düzenlediklerini iddia etti. Başsavcı, Trump'ın bankalara ve sigortacılara verdiği yıllık mali tablolarda net servetini 3,6 milyar dolar kadar şişirdiğini söyledi.

James, değerleri şişirilen varlıklar arasında Trump'ın Florida'daki Mar-a-Lago malikanesi, Manhattan'daki Trump Tower'daki çatı katı dairesi ve çeşitli ofis binaları ile golf sahalarının da bulunduğunu söyledi. Engoron, James'in Mar-a-Lago ve çatı katı da dahil olmak üzere çeşitli mülklerin yanlış değerlendirilmesinden sorumlu olduğunu söyledi.

Trump Biden ile yarışta önde

Bir dizi davayla karşı karşıya olmasına rağmen Trump, 2024 Cumhuriyetçi başkan adaylığı yarışında üstünlüğü elinde tutuyor. Kendisini 2020 seçimlerini iptal ettirmeye çalışmak, gizli belgeleri saklamak ve yapılan sus payı ödemelerini örtbas etmekle suçlayan dört iddianamedeki suçlamaları kabul etmedi.