21 Eylül 2024, Cumartesi Gazete Oksijen
Haber Giriş: 29.06.2022 10:22 | Son Güncelleme: 29.06.2022 10:30

ABD Sağlık Bakanı kürtaj için harekete geçme sözü verdi

ABD'de Yüksek Mahkeme'nin kürtaj haklarını koruyan Roe-Wade kararını iptal etmesinin ardından ülkede tartışmalar artıyor. Sağlık Bakanı Becerra, yasal sınırlar için de kürtaj hakkı için harekete geçileceğini söyledi
ABD Sağlık Bakanı kürtaj için harekete geçme sözü verdi

ABD’de Beyaz Saray, Yüksek Mahkemenin kürtaj kararını geri çekme baskısı altındayken, Sağlık Bakanı Xavier Becerra, kürtaja erişimi korumayı amaçlayan adımları açıkladı. Cuma günü Yüksek Mahkeme'nin kararının ardından muhafazakar eyaletlerde yürürlüğe giren kürtaj karşıtı kısıtlamalar dizisine yanıt vermek için baskı altında olan Becerra, basın toplantısı düzenledi. 

"Tüm seçenekler masada"

“Sihirli bir kurşunumuz yok” diyen Becerra, “Ama yapabileceğimiz bir şey varsa onu bulacağız ve yapacağız” dedi. Becerra düzenlediği basın toplantısında, "Bu tarihte kritik bir an. Tüm seçenekler masada. Hastalara ve destek sağlayıcılara ulaşmak için yasaların sınırları içinde her şeyi yapacağız” 

Eyaletlerdeki durum hızla değişiyor olsa da son verilere göre kürtaj yaklaşık sekiz eyalette yasaklanmış durumda. Yaklaşık 20 eyaletin önümüzdeki aylarda da yasaklayacağı öngörülüyor. Kürtaj sağlayıcıları, kısıtlamalara karşı şimdiden bir sürü dava açtı, Utah ve Louisiana'da geçici rahatlama sağladı.

"Kürtaj hapları için Adalet Bakanlığı'yla çalışacağız"

Sağlık Bakanı, "Kimsenin özel sağlık bilgilerinin federal yasaları ihlal edecek şekilde sızdırılmasını istemiyoruz" dedi. Becerra ayrıca departmanın, acil bakım gerektiren federal düzenlemelerin, komplikasyonları olan hamile hastaları tedavi eden doktorları ve hastaneleri koruyup koruyamayacağını gözden geçirdiğini ve "kürtaj tedavisinin hastaları stabilize etmek için uygun olabileceğini" de sözlerine ekledi. 

Bay Becerra, eyalet yasalarının izin verdiği yerlerde kadınların kürtaj haplarına (24 ila 48 saat arayla alınan ve hamileliğin ilk 10 haftası için izin verilen iki farklı ilaç) erişimini sağlamak için Adalet Bakanlığı ile birlikte çalışacağını söyledi. 

(Kaynak: The Washington Post, New York Times)