28 Nisan 2024, Pazar Gazete Oksijen
Haber Giriş: 23.12.2022 09:40 | Son Güncelleme: 23.12.2022 09:50

ABD Senatosu, oligarklara ait varlıkların Ukrayna lehine devrini onayladı

Zelenskiy'nin ABD ziyareti sonrası Senato, oligarkların dondurulan mal varlıklarına Ukrayna lehine el konulmasına izin veren değişikliğin bütçe taslağına eklenmesini oyladı. Ayrıca Dışişleri Bakanlığı, Rusya donanmasıyla bağlantılı 10 Rus denizcilik kuruluşunun yaptırım listesine alındığını duyurdu
Fotoğraf: Arşiv
Fotoğraf: Arşiv

Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy, ABD ziyareti sonrası ülkesine dönüş yolunda Telegram hesabından paylaştığı görüntülü mesajıyla ulusa seslendi: Washington'dan dönüyoruz, iyi sonuçlarla ayrılıyoruz. Gerçekten bize yardımcı olacak şeylerle.

"Maddi destek de var"

Patriot hava savunma sistemlerinin Ukrayna için devlet ve halkın güvende olması anlamına geldiğini kaydeden Zelenskiy "Ukrayna için bu sorun çözüldü. Maddi destek de var. Diğer anlaşmalar da var, onlar hakkında daha sonra konuşacağız" dedi.  Ukrayna Devlet Başkanı görüşmeler hakkında daha fazla bilgi vermese de ABD'de alınan kararlar ipucu oldu...

  • Oligarkların varlıklarının devri onayladı

ABD Kongresi’nin üst kanadı Senato, Rus işadamlarının dondurulan mal varlıklarına Ukrayna lehine el konulmasına izin veren değişikliğin bütçe taslağına eklenmesini oyladı. Senato’nun Twitter hesabından yapılan paylaşımda, Senatör Lindsey Graham’ın sunduğu Ukrayna ile ilgili 6595 sayılı taslağın oylama sonucu kabul edildiği bildirildi. Böylelikle değişiklik, oylanması beklenen bütçe taslağına dahil edildi.
Senatör Graham’ın sunduğu taslak, Rus işadamlarının varlıklarına, Ukrayna’ya insani ve askeri yardım amacıyla el konulmasını ve satılmasını öngörüyor.

  • 10 kuruluş yaptırım listesine aldı

ABD Dışişleri Bakanlığı, Rusya donanmasıyla bağlantılı 10 Rus denizcilik kuruluşunun yaptırım listesine alındığını duyurdu. Bakanlıktan yapılan yazılı açıklamada, Rusya’nın Ukrayna’ya savaş açması dolayısıyla bu ülkenin savunma kuruluşlarına bedel ödetmek üzere donanma ile ilişkili kurumların hedef alındığı bildirildi. Açıklamada, yaptırımlara konu 10 Rus kuruluşundan 6'sının savunma ve donanmaya ilişkin alanlarda faaliyet gösterdiği, 4'ünün denizcilik faaliyetlerinde bulunduğu kaydedildi. Yayınlanan listede, Rus donanmasına 15 yıldır tedarik eden Rigel pil şirketi, donanmaya navigasyon, optik ve denizaltıların iletişim sitemlerini tedarik eden Elektropribor Bilimsel Araştırma Merkezi, gemi ve denizaltılara otomasyon kontrol sistemleri sağlayan Avora Bilimsel ve Üretim Birliği, tersane işlerinde bilgi sistemleri üzerine çalışma yapan Morinformasystem Agat şirketi, Rus gemi inşasında önemli rol oynayan Prometey Yapısal Malzeme Enstitüsü ve Denizcilik Mühendisliği Araştırma Merkezi’nin yaptırım kapsamına alındığı kaydedildi.

Diğer taraftan, sivil denizcilik faaliyetlerinde rolü olan kuruluşlar ise Rus Bilimler Akademisi Okyanus Bilimleri Enstitüsü, Technopole, Obukhovskoye ile Deniz Köprü ve Navigasyon Şirketi olarak sıralandı.

"Ek ağır sonuçlar dayatmaya kararlıyız"

Konuyla ilgili açıklama yapan ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, "Rusya'nın Ukrayna'ya karşı yürüttüğü vicdansız savaş için Başkan Putin ve ona yardımcı olanlara ek ağır sonuçlar dayatmaya kararlıyız. Dünyaya çok ihtiyaç duyulan gıda ve tahıl sağlayanlar da dahil olmak üzere Ukrayna limanlarına yönelik Rus deniz operasyonlarının ardından, ABD bugün Rus donanma birimlerine yaptırımlar uyguluyor." ifadelerini kullandı.