06 Temmuz 2024, Cumartesi Gazete Oksijen
Haber Giriş: 10.06.2024 19:09 | Son Güncelleme: 10.06.2024 19:13

ABD siyasetinde dengeleri değiştiren anket: Biden aylar sonra ilk kez önde

Yahoo News/YouGov tarafından yapılan son başkanlık seçimi anketinde Trump'ın mahkumiyetinin ardından Biden aylar sonra ilk kez iki puan önde çıktı
ABD siyasetinde dengeleri değiştiren anket: Biden aylar sonra ilk kez önde

Eski Başkan Donald Trump'ın geçen hafta bir porno yıldızına yapılan sus payı ödemesini gizlemek için iş kayıtlarında tahrifat yapmaktan suçlu bulunmasının ardından, yeni bir Yahoo News/YouGov anketine göre Başkan Biden (%46) Ekim 2023'ten bu yana ilk kez Beyaz Saray için iki yönlü bir yarışta Cumhuriyetçi rakibinin (%44) önünde yer alıyor.

Ağustos 2023’ten sonra ilk kez

Son altı Yahoo News/YouGov anketi, Trump'ın kayıtlı seçmenler arasında kafa kafaya bir eşleşmede Biden’ın önünde ya da berabere olduğunu gösterdi. 46 ile Biden'ın mevcut destek seviyesi Ağustos 2023'ten bu yana en yüksek seviyesi.

Üçüncü aday dengeyi değiştiriyor

Yine de Trump'ın ağır suç mahkumiyeti hesaba katıldığında bile, 2024 yarışması o kadar yakın kalıyor ki, seçmenlere bir sonraki soruda üçüncü aday seçenekleri verildiğinde Biden'ın dar farkı ortadan kalkıyor.

Bu senaryoda Trump sadece 1 puan destek kaybederek %43'e gerilerken; Biden (%42) 4 puan kaybederek geride kalıyor. 3-6 Haziran tarihleri arasında 1,854 ABD'li yetişkinle yapılan ankette seçmenlerin %9'u "başka bir aday" seçeneğini tercih ediyor - ve daha sonra, aralarından seçim yapabilecekleri belirli isimler sunulduğunda, öncelikle bağımsız Robert F. Kennedy Jr. (%4), ardından bağımsız Cornel West, Liberteryen Chase Oliver ve Yeşil Parti adayı Jill Stein'ı %1'er puanla seçiyorlar.

Trump’ın mahkumiyeti de soruldu

Amerikalıların çoğu jürinin 'doğru karara' vardığını ancak Trump hakkındaki görüşlerinin değişmediğini söylüyor. Anketin sonuçlarına göre Donald Trump'ın hapis cezası alması gerektiğini düşünen Amerikalıların oranı (%43), almaması gerektiğini düşünenlerden (%40) biraz daha fazla.