26 Nisan 2024, Cuma Gazete Oksijen
Haber Giriş: 17.11.2022 20:56 | Son Güncelleme: 17.11.2022 21:19

ABD Temsilciler Meclisi Başkanı Pelosi, liderlik için tekrar aday olmayacağını söyledi

ABD Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi, resmi olmayan ara seçim sonuçlarına göre Cumhuriyetçilerin çoğunluğu yakalamasının ardından tekrar aday olmayacağını açıkladı
ABD Temsilciler Meclisi Başkanı Pelosi, liderlik için tekrar aday olmayacağını söyledi

Bu göreve gelen ilk kadın olan ABD Temsilciler Meclisi Sözcüsü Nancy Pelosi, Cumhuriyetçilerin ara seçimlerin ardından çoğunluğu elde etmesinden bir gün sonra yeniden aday olmayacağını açıkladı. 82 yaşındaki Demokrat lider 35 yıldır yaptığı gibi Mecliste San Francisco'yu temsil ederek Kongre'de kalacağını söyledi.

Temsilciler Meclisi Genel Kurulunda konuşma yapan Pelosi,  açıklamaları boyunca Demokrat arkadaşlarından alkış aldı. Pelosi konuşmasında, meclis odasını "kutsal zemin" ve "Amerikan demokrasisinin kalbi" olarak adlandırdı. 

Pelosi, “Amerikan demokrasisi görkemli ama kırılgan. Buradaki birçoğumuz kırılganlığımıza bu salonda trajik bir şekilde ilk elden tanık olduk. Ve bu nedenle demokrasi, ona zarar vermek isteyen güçlere karşı sonsuza kadar savunulmalıdır” diyerek geçen yıl eski Başkan Donald Trump’ın destekçileri tarafından gerçekleştirilen Kongre Binası’na düzenlenen saldırıya imada bulundu. Pelosi, Meclis'e ilk katıldığından bu yana görev yapan kadın sayısındaki artışa da dikkat çekti, ailesine ve çalışanlarına teşekkür etti. 

Pelosi, daha önce Demokrat Başkan Barack Obama için yaptığı gibi Joe Biden'ın yasama gündeminin Kongre’ye alınmasında merkezi bir rol oynadı. Obama'nın imzaladığı 2010 sağlık yasasının ve Biden yönetimindeki altyapı ve iklim harcamalarının büyük ölçüde geçmesine yardımcı oldu. Ayrıca, ABD'li muhafazakarların düzenli eleştiri hedefi oldu.

1987 özel seçimini kazandığından beri koltuğunu elinde tutan Pelosi, son birkaç yıldır genç Meclis Demokratları tarafından iktidarı bırakması için baskı altındaydı. Kamala Harris Ocak 2021'de başkan yardımcısı olana kadar ABD tarihindeki en yüksek rütbeli ve en güçlü seçilmiş kadındı.

Pelosi ve Trump çekişmesi

Öte yandan, Pelosi'nin birlikte görev yaptığı ABD Başkanlarını sayarken eski Başkan Donald Trump'tan söz etmemesi dikkatlerden kaçmadı. Pelosi ve Trump birçok kez sürtüşme yaşamış, Pelosi'nin başkanlığı döneminde Trump iki kez azil ile yargılanmıştı. Trump ise Pelosi için hakarete varan ifadeler kullanmıştı.

Pelosi'nin eşi saldırıya uğramıştı

Ülkede gündeme gelen siyasi şiddet olaylarının da son kurbanı 28 Ekim'de Pelosi'nin eşi Paul Pelosi olmuştu. Zanlı David DePape, Pelosi'nin San Francisco'da bulunan evine girerek eşi Paul Pelosi'yi kafasına çekiçle vurarak ağır yaralamıştı. DePape'nin saldırı sırasında, "Pelosi nerede?" diye bağırdığı ve Paul Pelosi'yi bağlamaya çalışarak "Şimdi Nancy'i bekliyoruz" dediği aktarılmıştı.

Gözaltına alınan 42 yaşındaki DePape hakkında, ABD devlet görevlisini hedef aldığı için 20 yıl, eşine yönelik saldırı için de 30 yıla kadar hapis cezası istenirken, Paul Pelosi dün tedavi gördüğü hastaneden taburcu edilmişti.

Tayvan ziyareti infial yaratmıştı

Pelosi'nin, ağustosta Tayvan'ı ziyareti nedeniyle ABD ve Çin arasında tansiyon yükselmişti. Ada'yı egemenlik sahası olarak gören Pekin yönetimi, ABD'den üst düzey bir siyasi yetkilinin ziyaretinin Tayvan'ın bağımsızlığını savunan Ada'daki hükümeti cesaretlendirici bir adım olacağını savunarak ziyarete karşı çıkmış, fakat Pelosi'nin uyarılarına rağmen gerçekleştirdiği ziyaret gerilimi doruğa çıkarmıştı.

Çin ordusu, ziyaretin ardından Ada çevresinde askeri tatbikatlar başlatmış, 7 gün süren tatbikatlar Ada'nın çevresinde fiili abluka oluşturmuştu. Gerçek silah ve mühimmatın kullanıldığı tatbikatlar sırasında Çin ana karasından ateşlenen güdümlü füzeler, Tayvan yakınlarındaki sulara düşmüştü.