11 Ekim 2024, Cuma Gazete Oksijen
Haber Giriş: 28.04.2022 16:38 | Son Güncelleme: 28.04.2022 16:53

ABD ve Rusya arasındaki tutuklu takasının görüntüleri ortaya çıktı

ABD ile Rusya arasında dün Türkiye'de gerçekleşen tutuklu takasının detayları ortaya çıktı. ABD ve Rusya arabuluculuk rolü için Türkiye'ye teşekkür ederken, Financial Times Moskova Büro şefi Max Seddon takısın görüntülerini paylaştı
ABD ve Rusya arasındaki tutuklu takasının görüntüleri ortaya çıktı

Rusya ile Ukrayna arasındaki barışın tesis amacıyla çok taraflı ve yapıcı diplomatik çabalarını sürdüren Türkiye, aynı dönemde ABD ve Rusya arasında tutuklu takasında arabuluculuk misyonunu da üstlendi.

İki ülkeden de talep geldi

ABD ile Rusya arasında uzun süredir görüşmelere konu edilen ancak olumlu sonuç alınamayan takas için Türkiye'den talepte bulunuldu. 2019 yılında Moskova'da tutuklanan ve süreç içerisinde serbest bırakılması için yoğun diplomatik çaba harcanan eski ABD Deniz Piyadesi Trevor Reed ve ABD'de tutuklu bulunan Rusya vatandaşı pilot Konstantin Yaroşenko'nun Türkiye'de karşılıklı iade edilmelerine yönelik iki ülkeden Türkiye'ye talep geldi.

MİT'in gözetiminde gerçekleşti

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın onayı doğrultusunda ABD vatandaşı Trevor Reed ve Rusya vatandaşı Konstantin Yaroşenko'nun, Türkiye'nin arabuluculuğunda ülkelerine karşılıklı iadeleri için Milli İstihbarat Teşkilatı tarafından gerekli hazırlıklar başlatıldı. Bu kapsamda ABD vatandaşı Reed ile Rusya vatandaşı Yaroşenko, dün saat 14.00 sularında Milli İstihbarat Teşkilatı'nın gözetiminde ABD ve Rusya heyetleri arasında Ankara'da takas edildi.

Financial Times Moskova Büro şefi Max Seddon Twitter hesabından dünya gündemine oturan takısın görüntülerini paylaştı.

Ruya ve ABD'den teşekkür

Rusya Devlet Başkanı Putin, Rus pilot Konstantin Yaroshenko ile Amerikan deniz piyadesi Trevor Reed'in Milli İstihbarat Teşkilatı'nın koordinesi ve gözetiminde dün Türkiye'de gerçekleşen takası dolayısıyla Cumhurbaşkanı Erdoğan'a teşekkür etti. Cumhurbaşkanı Erdoğan da Türkiye'nin bu takasa aracılık etmesinin barışa, diyaloğa ve iş birliğine verdiği önemin nişanesi olmasının yanı sıra arabuluculuk misyonu açısından da anlamlı olduğunu belirtti.

Beyaz Saray: Minnettarız

Beyaz Saray Sözcüsü Jen Psaki, Rusya ve ABD arasındaki tutuklu takasının ülkesinde yapılmasına izin verdiği için Türkiye'ye minnettar olduklarını açıkladı.

Reed'in serbest bırakılması (Olayın geçmişi)

ABD Başkanı Joe Biden, yaptığı yazılı açıklamada Rusya'da tutuklu bulunan eski ABD Deniz Piyadesi Trevor Reed'in serbest bırakıldığını ve ülkesine bugün döneceğini açıklamıştı. İsminin açıklanmasını istemeyen bir ABD'li Dışişleri Bakanlığı yetkilisi ise mahkum değişimi kapsamında serbest bırakılan Rus vatandaşı Konstantin Yaroşenko'ya ABD Başkanı Joe Biden'ın özel af çıkardığını bildirmişti.

ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan da Twitter hesabından yaptığı paylaşımda, "Trevor Reed'i evine tekrar kabul ederken, Türkiye'ye Reed'in evine güvenli bir şekilde dönmesindeki rolü için minnettarız. Bu çok önemli konuda Türk ortaklarımıza yardımlarından dolayı teşekkürü borç biliriz." ifadesini kullanmıştı.