18 Mayıs 2024, Cumartesi Gazete Oksijen
Haber Giriş: 10.12.2023 11:16 | Son Güncelleme: 10.12.2023 13:39

ABD'de 2024 başkanlık yarışı: Trump ulusal anketlerde Biden'ın önüne geçti

ABD gazetesi Wall Street Journal tarafından yapılan seçim anketine göre Donald Trump ilk kez Joe Biden'ın önüne geçti. Trump'ın yüzde 47'ye yüzde 43 ile önde olması bazı Demokratları endişelendirirken, diğerleri anketler konusunda endişelenmeye gerek olmadığı konusunda uyarıyor
ABD'de 2024 başkanlık yarışı: Trump ulusal anketlerde Biden'ın önüne geçti

ABD Başkanı Joe Biden'ın Kaliforniya'daki bir etkinlikte selefini "aşağılık" olarak nitelendirmesinden bir gün sonra cumartesi günü yayınlanan bir ankete göre Donald Trump, 2024 başkanlık seçimleri için yapılan ulusal kamuoyu yoklamalarında Biden'ın önüne geçti.

Wall Street Journal anketi Biden'ın başkanlığı dönemindeki en düşük onay oranına sahip olduğunu gösterirken, seçmenlerin sandık başına gitmesine bir yıldan az bir süre kala Demokrat çevrelerde endişeye yol açan diğer son araştırmalarla büyük ölçüde uyumlu bir sonuç ortaya koyuyor.

Aday olmasını istemiyorlar

WSJ, Trump'ın Biden'ı yüzde 47'ye yüzde 43 ile dört puan geçtiğini ve bu anketin ilk kez eski ABD başkanının 2024'teki olası eşleşmenin bire bir testinde tercih edildiğini gösterdiğini yazdı. Toplamda yüzde 17 destek alan beş potansiyel üçüncü parti ve bağımsız aday da dahil edildiğinde Trump'ın farkı altı puana, çıkıyor. Biden ikinci dönem için aday olma arzusunu dile getirmiş olsa da Demokrat Parti'deki pek çok kişi ilerleyen yaşının (seçim günü 81, gelecek yıl kazanırsa Beyaz Saray'da sekiz yıl geçirdikten sonra 86 olacak) seçmenleri küstüreceğinden korkarak Biden'ın adaylıktan çekilmesini istiyor.

Başkan'ın oğlu Hunter Biden'ın perşembe günü Kaliforniya'da dokuz vergi suçlamasıyla itham edilmesi, yeniden seçilme yolunda ek engeller oluşturuyor. Bu arada Trump, RealClearPolitics'e göre Cumhuriyetçi adaylık yarışını neredeyse 50 puan önde götürmesine rağmen, büyük ölçüde kendi yasal sorunları nedeniyle de seçilebilecek durumda değil. Oy verme günü 78 yaşında olacak olan aday, bazıları Biden'ın 2020 zaferini bozmaya yönelik yasadışı çabaları nedeniyle olmak üzere, kendisine karşı açılan dört eşzamanlı ceza davası nedeniyle tehlike altında.

Trump'a yüklendi

Cuma gecesi düzenlenen bir bağış toplama etkinliğinde Biden, Kongre'nin seçim sonuçlarını onaylamasını engellemeye çalışan destekçilerinin Kongre Binası'nı bastığı gün olan 6 Ocak 2021'deki eylemleri nedeniyle Trump'a yüklendi. "Bu aşağılıkça. Tek kelimeyle aşağılık" diyen Biden, aralarında California valisi Gavin Newsom ve Demokrat Partili eski Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi'nin de bulunduğu dinleyicilere, Trump'ın televizyonda yaşanan isyanı durup izlemesine ve durdurmak için hiçbir şey yapmamasına atıfta bulundu.

Biden, Trump'ın bu hafta Fox News sunucusu Sean Hannity ile yaptığı ve kendisine tekrar seçilmesi halinde gücünü kötüye kullanıp kullanmayacağının sorulduğu söyleşiye de atıfta bulundu. ABD Başkan, "Geçen gün sadece bir gün diktatör olacağını söyledi. Tanrım, sadece bir gün! Siyasi şiddeti reddetmek yerine kucaklıyor" ifadelerini kullandı.

Konuşması büyük ölçüde Trump'ın demokrasiye yönelttiğini söylediği tehdit etrafında şekillendi ve İsrail-Hamas savaşından bahsetmekten kaçındı. Biden, Demokrat Parti destekçilerinden oluşan dinleyicilere, "Donald Trump'ın eski bir başkan olmasının ya da bunu söylememden nefret etmesinin, yenilmiş bir başkan olmasının nedeni sizsiniz. Tahminime göre bir sonraki yemin törenime gelmeyecek" dedi.

"Trump aday olursa yine Biden'ı desteklerler"

WSJ anketi pek çok Demokrat'ı telaşlandıracak olsa da diğerleri bazı gözlemcilerin anket hastalığı olarak gördükleri, birbiri ardına gelen olumsuz anketlerin, bunu önlemek için harekete geçme ya da oy verme fırsatı sağlamak yerine neden olduğu kaygıya çok fazla anlam yüklememek gerektiği konusunda uyarıyor. Benzer şekilde WSJ, rakamların birçok Demokratın şu anda Biden'dan memnun olmadığını gösterse de, özellikle Trump'ın Cumhuriyetçilerin adayı olması halinde, seçim gününde Biden'ı yine de destekleyebileceklerini belirtiyor.