24 Nisan 2024, Çarşamba Gazete Oksijen
Haber Giriş: 08.09.2022 15:48 | Son Güncelleme: 08.09.2022 16:03

ABD'de Oath Keepers'ın üyelik listesi sızdı: Yüzlerce kamu görevlisi, polis ve asker listede

ABD'de yeni bir rapor, ülkedeki yüzlerce kamu görevlisi, polis memuru ve askerin "Oath Keepers" isimli aşırı sağcı grupla ilişkili olduğunu ortaya koydu. Ayrıca raporda kasımda yapılacak ara seçimlere katılacak 81 kişi belirlendi
ABD'de Oath Keepers'ın üyelik listesi sızdı: Yüzlerce kamu görevlisi, polis ve asker listede

Aşırılıkla mücadele örgütü İftira ve Karalama ile Mücadele Birliği (ADL), Oath Keepers üyelik listelerinden sızdırılan isimleri, kamu kayıtları ve sosyal medya ile karşılaştırdı. ADL'nin raporunda, yüzlerce kamu görevlisi, polis memuru ve askerin grupla ilişkili olduğu belirtildi.

Oath Keepers üyeleri, ABD Anayasası'nı savunduklarını iddia eden bir Amerikan aşırı sağ hükümet karşıtı milis gücüdür. 2009 yılında avukat ve eski paraşütçü olan kurucusu Elmer Stewart Rhodes tarafından kurulmuştur.

BBC'nin haberine göre, Kolluk kuvvetlerinde ve orduda aşırılıkçı ideolojinin varlığına ilişkin yeni endişeleri gündeme getiren raporda, sızdırılan verilerin analiziyle ülke genelinde kamu görevinde bulunan veya kasımda yapılacak ara seçimlere katılacak 81 kişinin belirlendiği aktarıldı. Araştırmacılar ayrıca, şu anda hizmet veren 100'den fazla askeri personelle birlikte yaklaşık 400 mevcut kolluk görevlisinin ve 1000'den fazla eski memurun gruba bağlı olduğunu ortaya koydu.

"İsyana teşvik eden komplo kurmak"la suçlanıyor

Raporda, veri tabanındaki bazı kişilerin "gruba yalnızca başlangıçta katılmış olabileceği ve bazılarının kaydolduktan sonra grubu reddettiğine" dair bir uyarı yer aldı. Bu isimlerin bazıları, gruba üye oldukları iddialarını reddetti. Araştırmacılar, "Bununla birlikte, Oath Keepers'ın sızan listesinde temsil edilen bireylerin çeşitliliği, bu aşırılıkçı ideolojinin ne ölçüde kabul gördüğünü gösteriyor" değerlendirmesinde bulundu.

 ADL CEO'su Jonathan Greenblatt yaptığı açıklamada, "Oath Keepers, şiddetli bir hükümet karşıtı, şiddet yanlısı, aşırılık yanlısı bir gruptur." dedi. "Oath Keepers", 6 Ocak 2021'de ABD’deki Kongre baskını soruşturmasında "isyana teşvik eden komplo kurmak" ile suçlanıyor.

 

Kaynak: AA