27 Nisan 2024, Cumartesi Gazete Oksijen
Haber Giriş: 19.05.2023 21:47 | Son Güncelleme: 19.05.2023 22:01

ABD'den Rusya'ya karşı yeni ağır yaptırımlar geliyor

G7 Zirvesi'nden Rusya'ya yeni yaptırımlar çıktı. Bu çerçevede Biden yönetimi, Ukrayna'da devam eden savaş nedeniyle Rusya'ya çok çeşitli tüketim mallarının ihracatını durdurdu ve 71 şirketi ticari kara listeye ekledi
ABD'den Rusya'ya karşı yeni ağır yaptırımlar geliyor

Yeni kısıtlamalar, ABD'nin Moskova'nın savaş makinesini desteklemek için yeniden kullanılabileceğini düşündüğü çamaşır kurutucular, kar küreme makineleri ve süt sağma makineleri gibi günlük hayatta kullanılan ürünleri kapsıyor. 

Rusya'ya güneş gözlüğü bile gönderemezsiniz

Eski bir ABD Ticaret Bakanlığı yetkilisi olan Washingtonlu avukat Kevin Wolf yeni kuralları incelerken "Artık Rusya'ya kontak lens ya da güneş gözlüğü bile gönderemezsiniz" dedi ve ekledi: "Rusya'ya ihracat için kontrol edilmeyen kalemleri tanımlamak daha basit olurdu"

Reuters'ın haberine göre kara listeye alınan şirketler arasında 69 Rus kuruluşu, bir Ermenistan ve bir Kırgızistan kuruluşu bulunuyor. Ticaret Bakanlığı'nın "Varlık Listesi"ne eklenen bu şirketler, özellikle Rusya'nın askeri ve savunma sektörlerini destekledikleri için bu ülkelere herhangi bir mal gönderilmesini daha da zorlaştırıyor.

Hedef alınan şirketler arasında Rusya'daki uçak tamir ve parça üretim tesisleri, barut, traktör ve otomobil fabrikaları, tersaneler ve mühendislik merkezleri yer alıyor.

Yaptırımların ucu bucağı yok

Bu eylemler, Rusya'nın Şubat 2022'de Ukrayna'yı işgal etmesine karşılık olarak ABD ve 37 diğer ülkeden oluşan bir koalisyon tarafından Moskova'nın sanayi üssünü ve savaşı sürdürme kabiliyetini azaltmak için tasarlanan benzeri görülmemiş yaptırımların ve ihracat kontrollerinin son turunun bir parçası.

Ticaret Müsteşarı Alan Estevez ek yaptırımları özetleyen bir açıklamada, "Kremlin'e bu savaşı sürdürdüğü için hem ek ürünlere erişimlerini daha da kısıtlayarak hem de agresif yaptırımlarla maliyet yüklemeye devam edeceğiz" dedi.

Yeni kurallar Rusya'nın sanayi, ticaret, kimya ve biyoloji sektörlerinde hâlihazırda uygulanmakta olan kontrollere ek olarak çeşitli elektronik, alet ve karbon fiberlerin yanı sıra fentanil ve öncüllerini de içeren kimyasalları da kapsıyor.

ABD ayrıca Tahran'ın Rusya'ya insansız hava aracı sağlama kabiliyetini daha da sınırlandırmak için Rusya, Belarus ve İran için lisans gerektiren yabancı üretim ürünlerinin listesini genişletiyor.

Takma diş bile lisansa tabi

Washington'da bir ticaret avukatı olan Doug Jacobson, yeni kısıtlanan bazı kalemlerin tartışmalı olabileceğini belirtti ve "Yeni kontrollerin geniş kapsamı nedeniyle, işitme cihazları, takma dişler ve yapay eklemler gibi ürünlerin ihracatı için artık lisans gerekiyor" dedi.

Yeni hamleler, ABD ve diğer G7 ülkelerinin Japonya'da bir araya gelerek Rusya'ya yönelik yaptırımları sertleştirme kararı almasıyla geldi.

Ticaret Bakanlığı'nın Uygulamadan Sorumlu Müsteşar Yardımcısı Matthew Axelrod, ABD'nin füze ve insansız hava araçları gibi Rus silah sistemlerine katkıda bulunan ürünler üzerindeki kontrolleri uygulamaya öncelik verdiğini söyledi.

Axelrod açıklamasında, bir şirketin kaçakçılık yaptığı tespit edildiğinde, "bu şirketi kapatmak için tüm yetkilerimizi kullanacağız" dedi.

Bu çerçevede geçtiğimiz hafta Paris'te bir Yunanlı tutuklandı ve New York savcıları tarafından NATO için savunma yüklenicisi olarak çalışırken ABD menşeli askeri teknolojileri Rusya'ya kaçırmakla suçlandı.