05 Mayıs 2024, Pazar Gazete Oksijen
Haber Giriş: 24.04.2024 11:25 | Son Güncelleme: 24.04.2024 11:30

ABD'ye TikTok suçlaması: Tasarıyı İsrail eleştirilerini susturmak için kullanıyor

Newsweek'te yer alan habere göre birçok sosyal medya kullanıcısı Kongre'yi ABD genelinde İsrail'e yönelik eleştirileri susturmak için TikTok'a yönelik yasak kullanmakla suçluyor
ABD'ye TikTok suçlaması: Tasarıyı İsrail eleştirilerini susturmak için kullanıyor

ABD Temsilciler Meclisi, TikTok'un Çinli ana şirketi ByteDance'tan ayrılmaması halinde ABD'de faaliyet göstermesini yasaklamayı amaçlayan yasayı kabul etti. Uygulama, ByteDance'in Çin Komünist Partisi (ÇKP) ile bağlantılı olduğu iddiaları nedeniyle gizlilik endişelerine yol açmıştı. Şirket ve yasayı eleştiren diğer kesimler, tasarının uygulamanın yasaklanması anlamına geleceğini ve ifade özgürlüğü konusunda endişelere yol açacağını savunuyor.

Tasarının oylanması sırasında bazı sosyal medya kullanıcıları, yasağın Gazze'de Hamas militanlarıyla savaşan İsrail'e yönelik muhalefeti bastırma çabası olduğunu söyleyerek Kongre'yi eleştirdi.

  • Yorumcu Jackson Hinkle X'te “Gençler Filistin'i desteklediği için TikTok'u yasaklamak istiyorlar" diye yazdı.
  • X kullanıcısı @StopZionistHate ise “Tiktok'u yasaklamaya çalışmıyorlar. Sadece İsrail'e yönelik eleştirileri susturmak için Tiktok'un kontrol edebilecekleri bir sahiplik tarafından ele geçirilmesini istiyorlar" dedi.
  • İşadamı Gerald Celente ise “İsrail lobisi TikTok'un peşinde çünkü İsrail'in eleştiri alabileceği son mecra orası” diye yazdı.
  • X kullanıcısı @SirStevenKJ, “Meclis, TikTok'u kontrol etme tasarısını kabul etti çünkü İsrail ve Ukrayna'nın eleştirilmesine izin veriyor. Tam anlamıyla olan bu. Bu X, Truth Social, Rumble, vs. sansürlemek için kullanılacak" dedi.
  • Citizen Free Press, New York Üniversitesi (NYU) profesörlerinden Scott Galloway'in üniversite kampüslerindeki Filistin yanlısı protestolar hakkında konuştuğu bir videoyu paylaştı: “Bence manipüle ediliyoruz, özellikle de dünyaya bakış açıları TikTok olan gençler ve TikTok'a bakarsanız İsrail'e hizmet eden her bir video için Hamas ya da Filistin yanlısı 52 video var.”

TikTok sözcüsü Newsweek'e yaptığı açıklamada, Temsilciler Meclisi'nin 170 milyon Amerikalının ifade özgürlüğünü çiğnemek, 7 milyon işletmeyi harap etmek ve ABD ekonomisine yılda 24 milyar dolar katkıda bulunan bir platformu kapatma kararının talihsiz bir durum olduğunu söyledi.