18 Mayıs 2024, Cumartesi Gazete Oksijen
Haber Giriş: 09.07.2022 11:19 | Son Güncelleme: 09.07.2022 14:44

Abe Şinzo'yu öldüren saldırgan: Siyasi amacım yoktu

Abe Şinzo'nin hayatını kaybetmesine neden olan silahlı saldırıyı gerçekleştiren Yamagami Tetsuya, Japonya eski Başbakanı'nı kin duyduğu bir grupla ilişkisi olduğunu düşündüğün için öldürdüğünü söyledi
Abe Şinzo'yu öldüren saldırgan: Siyasi amacım yoktu

Japon devlet medyasında yer alan haberlere göre, polisin eylemin hemen ardından gözaltına aldığı Yamagami Tetsuya ifadesinde, eyleminin Abe'nin siyasi düşüncelerine karşı bir kinden kaynaklanmadığını iddia etti. Yamagami, saldırıyı Abe ile bağlantılı olduğuna inandığı "belirli bir örgüte" yönelik kini nedeniyle gerçekleştirdiğini savundu.

Kyodo'nun haberinde ayrıca, soruşturmayı yürüten müfettişlerin, Yamagami'nin ifadelerinden dini bir gruba gönderme yaptığı izlenimi edindikleri bilgisine yer verildi. Diğer yandan, bazı Japon haber kaynaklarında, Yamagami’nin polise verdiği ifadede hedefindeki kişinin bir dini grubun üst düzey ismi olduğunu söylediği de iddia edildi.

Yamagami'nin annesinin dini bir gruba bağış yaptığı için iflas ettiği ortaya çıktı. Yamagami, ilk olarak bu grubun liderine saldırı planladığı, Abe'yi söz konusu grubu desteklediği için vurduğunu iddia edildi 

Bu arada, Yamagami'nin, Abe'nin seçim kampanyası konuşması yapacağı yerlere önceden defalarca gittiği bilgisi paylaşıldı.  Saldırıda kullanılan el yapımı silahın 40x20 santimetre ebatında olduğunu açıklayan polis, zanlının Abe'nin programına internetten ulaştığını söylediğini aktardı.

Kan kaybından öldü

Japonya Devlet Televizyonu NHK, Abe'nin cesedine sabah otopsi yapıldığını duyurdu. Emniyet yetkililerinin aktardığına göre, Abe'nin sol kolunun üst kısmından giren bir mermi, köprücük kemiğinin altında bulunan atardamara zarar verdi. Yetkililer, Abe'nin kan kaybı nedeniyle hayatını kaybettiğini belirtti. Saldırganın yakın mesafeden ateş ettiğini söyleyen yetkililer, bunu öldürme niyetiyle yapmış gibi göründüğünü ifade etti.Bu arada, Kyodo ajansının haberine göre, Abe'nin otopsisinde sol kolun üst kısmı ile boyunda 2 mermi yarası belirlendi.

Cenazesi Tokyo'ya getirildi

Nara kentinde katıldığı seçim kampanyası etkinliğinde silahla vurularak öldürülen eski Başbakan Abe'nin cenazesi, otopsi işlemlerinin ardından sabah erken saatlerde kentteki hastaneden alındı. Cenazeyi taşıyan araç, Abe'nin evinin bulunduğu başkent Tokyo'nın Şibuya bölgesine yerel saatle 13.30'da ulaştı. Siyah cenaze aracında eski Başbakan'ın eşi Abe Akie'nin de olduğu açıklandı. 

Diğer yandan sevenleri Abe'nin vurulduğu yere gelerek çiçekler bıraktı. Buraya gelenlerden bazıları dualar ederken bazıları da gözyaşlarına hakim olamadı.

Olayın geçmişi

Eski Japonya Başbakanı Abe, dün ülkenin Nara kentinde Liberal Demokrat Parti adayının seçim kampanyasına destek için açık hava etkinliğinde yaptığı konuşma sırasında göğsünden vurulmuştu. Japonya Devlet Televizyonu NHK, saldırının ardından ağır yaralı olarak hastaneye kaldırılan Abe'nin öldüğünü duyurmuştu.