18 Ekim 2024, Cuma Gazete Oksijen
Haber Giriş: 07.12.2023 14:41 | Son Güncelleme: 07.12.2023 14:58

Abramovich yaptırımlardan kaçtı: Litvanya'dan vatandaşlıktan çıkarmak için yasa hazırlığı

Litvanyalı bir kuruluş olan Siena, yaptırımlardan bir kaç hafta önce Roman Abramovich'in servetinin bir kısmını ülkede vatandaşlığı bulunan iki çocuğa aktardığını ortaya çıkardı. Bunun üzerine Litvanya, vatandaşlıktan çıkarmayı kolaylaştıracak bir yasa hazırlandığını açıkladı
Abramovich yaptırımlardan kaçtı: Litvanya'dan vatandaşlıktan çıkarmak için yasa hazırlığı

Litvanya, Rus milyarder Roman Abramovich'in yaptırım uygulanmasından sadece birkaç hafta önce servetinin bir kısmını Baltık ülkesinden pasaportu olan iki çocuğuna aktardığının ortaya çıkmasının ardından daha fazla kişinin vatandaşlıktan çıkarılmasına olanak tanıyacak bir yasa tasarısı hazırladığını açıkladı.

Bloomberg'in haberine göre yasa teklifi, Ukrayna'nın sadık bir destekçisi olan Litvanya'nın, pasaportlarını soya dayalı olarak almış olanlar da dahil olmak üzere, ulusal güvenliğe tehdit gerekçesiyle vatandaşlıkları iptal etmesine izin verecek. Ülke, 1940'tan önce vatandaşlık sahibi olan kişilerin torunlarına vatandaşlık veriyor.

"Yaptırımları delmek için bir kılıf olamaz"

İçişleri Bakanı Agne Bilotaite Vilnius'ta düzenlediği basın toplantısında, Organize Suç ve Yolsuzluk Raporlama Projesi ile birlikte çalışan Litvanyalı bir kuruluş olan Siena'nın raporuna atıfta bulunarak "Litvanya pasaportu yaptırımları delmek için bir kılıf olamaz" dedi. 

Siena'ya göre, milyarderin yedi çocuğundan ikisi, Şubat ve Mart 2022'de tröstlerin mülkiyetini onlara devrettiğinde Litvanya vatandaşlığına sahipti ve bu hareketle ilgili yasadışı bir şey olmadığını söyledi. Abramovich'in temsilcileri Bloomberg'in yorum taleplerine yanıt vermedi. Siena, Abramovich'in büyükanne ve büyükbabasının 1940'larda Litvanya'da yaşadığını ve büyükbabasının Sibirya'ya sürülen binlerce kişi arasında olduğunu söyledi. Litvanya Göçmenlik Bürosu, Abramovich'in başka çocuklarının Litvanya pasaportuna sahip olup olmadığının araştırıldığını belirtti.