28 Mart 2024, Perşembe
Haber Giriş: 04.10.2022 15:53 | Son Güncelleme: 04.10.2022 16:07

Adalet Bakanı'nın ardından Macron'un sağ koluna soruşturma

Fransa'da Adalet Bakanı Eric Dupond-Moretti'nin ardından Emmanuel Macron'un sağ kolu olarak bilinen Elysee Sarayı Genel Sekreteri Alexis Kohler hakkında da yasa dışı menfaat sağlamaktan soruşturma açıldı
Adalet Bakanı'nın ardından Macron'un sağ koluna soruşturma

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'un sağ kolu olarak bilinen Elysee Sarayı Genel Sekreteri Alexis Kohler hakkında yasa dışı menfaat sağlamak suçlamasıyla soruşturma açıldı. Fransız basınındaki haberlere göre, Mediapart gazetesinin 2018'de, MSC nakliyat şirketiyle çıkar ilişkisini ortaya koyduğu Kohler hakkında yolsuzlukla mücadele derneği Anticor'un şikayeti üzerine Ulusal Mali Suçlar Savcılığı soruşturma başlattı.

Görevden almadı

Kohler, konumunu kullanarak yasa dışı menfaat sağlamakla suçlanıyor. Öte yandan Macron soruşturmaya ve gelen tepkilere rağmen Kohler'i görevden almadı.Anticor daha önce de aynı gerekçeyle Kohler'e yönelik şikayette bulunmuş, savcılık 2019'da takipsizlik kararı vermişti.

Adalet Bakanı görevi başında yargılanacak

CJR soruşturma komitesi dün de Adalet Bakanı Eric Dupond-Moretti'nin yasa dışı menfaat sağlamaktan yargılanmasına karar verdi. İlk defa görevi başındaki bir bakan için böyle bir karar alındı.

Temyize başvuracak

Dupond-Moretti'nin avukatları Christophe Ingrain ve Remi Lorrain, CJR binasındaki oturumdan sonra basına yaptıkları açıklamada, komitenin bu kararını temyize taşıyacaklarını bildirdi. Lorrain, temyiz başvurularıyla ilgili kararı Yargıtay’ın karara bağlayacağını duyurdu.

Fransa Adalet Bakanı Eric Dupond Moretti

Yolsuzlukla Mücadele Derneği (Anticor) ve 3 hakim sendikası, Dupond-Moretti'yi avukat olduğu dönemde kendini ya da müvekkillerini ilgilendiren davalara bakan hakimleri cezalandırmak için bakan olarak ayrıcalıklarını kullanmakla suçlayarak bakanları yargılama yetkisine sahip CJR'ye şikayet etmişti. CJR'nin soruşturma komitesi, şikayeti haklı bularak Bakan Dupond-Moretti hakkında soruşturma açılmasına karar vermişti.

İki sendikadan açıklama

Bu arada Fransa’nın önde gelen iki hakim ve savcılar sendikası USM ve SM yaptığı yazılı açıklamada, Adalet Bakanı’na yönelik suçlamaların Dupond-Moretti’yi daha önce hiç eşi benzeri yaşanmamış bir konum içine ittiğini bildirdi.

Hukuki açıdan sakıncalı

Yapılan açıklamada, Adalet Bakanı olarak Dupond-Moretti’nin davada kendini suçlayacak savcıyı atama durumunda olmasını hukuki açıdan sakıncalı olduğu uyarısında bulunuldu.