25 Nisan 2024, Perşembe Gazete Oksijen
Haber Giriş: 19.10.2022 19:38 | Son Güncelleme: 19.10.2022 19:46

Adalet Bakanlığı savcılarının elinde yeterli kanıt var ancak hala Donald Trump’a dair iddianame hazırlanmadı

ABD Adalet Bakanlığı'na yakın bazı kaynaklar savcıların ellerinde Donald Trump'ı, adaleti engellemekle suçlamak için yeterince kanıt olduğunu öne sürdü. Ancak savcılar, şu anda kesin bir iddianame hazırlamaktan kaçınıyor
Adalet Bakanlığı savcılarının elinde yeterli kanıt var ancak hala Donald Trump’a dair iddianame hazırlanmadı

ABD Adalet Bakanlığı’nda savcıların elinde, eski Başkan Donald Trump’ı adaleti engellemekle suçlamak için yeterli kanıt olduğuna inanılıyor. Ancak henüz gerçek bir iddianame hazırlanmadı.  

Bloomberg'in haberine göre Adalet Bakanlığı savcıları, eski Başkan Donald Trump'ı teşkilatın Mar-A-Lago'ya getirdiği belgelerle ilgili soruşturmasını engellemekle suçlamak için yeterli kanıt olduğunu iddia ediyor. Ancak müfettişlerin eski başkanı suçlamanın akıllıca olup olmadığı konusunda hala çelişkili olduğu söyleniyor.

Soruşturmaya yakın bazı kaynaklara dayandırılan habere göre savcılar, Trump’ın kanıtlara dayanarak suçlanabileceğine inanıyor ancak henüz son kararı verecek olan Başsavcı Merrick Garland’a resmi bir tavsiye sunmadılar. İddialara göre Adalet Bakanlığı, Trump’a suçlamada bulunacaksa bile bunun için 8 Kasım’daki ara seçimlerin geçmesini bekliyor. 

Belgelerin incelenmesi Aralık'ta bitecek

Adalet Bakanlığı, mahkeme dosyalarında, Trump'ın Beyaz Saray belgelerini Mar-A-Lago'ya götürmesine yönelik soruşturmanın engellenmeye çalışıldığına inandığını iddia etti, çünkü eski başkan mahkemeye çağrıldığında tüm gizli kayıtları teslim etmedi. Bazı savcılar da herhangi bir suçlamada bulunmadan önce el konulan tüm belgelerin incelenmesini istiyor. Özel bir yetkili belgeleri 16 Aralık’a kadar inceleyecek. 

20 yıla kadar hapis cezası alabilir

Trump, üç federal tüzüğü ihlal edip etmediği konusunda soruşturuluyor. Bunlardan sadece biri engellemeyle ilgili, geri kalanı hükümet belgelerinin yanlış kullanımına ilişkin suçlamalar. Trump’ın bu suçlamalar karşısında ne ceza alacağı da henüz bilinmiyor.  Trump'ın soruşturma altında olduğu ve engellemeyi içeren federal tüzük, potansiyel bir para cezası veya 20 yıla kadar hapis cezası içeriyor.