26 Nisan 2024, Cuma Gazete Oksijen
Haber Giriş: 09.04.2022 21:54 | Son Güncelleme: 09.04.2022 22:24

Afrika'nın 5 büyükleri'ne ev sahipliği yapan safari mekanı: Kruger Ulusal Parkı

Güney Afrika Cumhuriyeti’nin kuzeydoğusunda bulunan ve Afrika'nın en önde gelen safari merkezlerinden biri olan Kruger Ulusal Parkı, ziyaretçilerine Afrika'nın vahşi doğasını deneyimleme fırsatı sunuyor
Afrika'nın 5 büyükleri'ne ev sahipliği yapan safari mekanı: Kruger Ulusal Parkı

Kruger Ulusal Parkı, 19 bin 485 kilometrekarelik yüzölçümüyle kıtanın en büyük doğal yaşam alanlarından biri olma özelliği taşıyor. 1926 yılında kurulan ve ismini 1883-1902 yıllarında Güney Afrika'yı yöneten devlet başkanı Paul Kruger'dan alan park, aynı zamanda ülkenin ve bölgenin en eski ulusal parkı.

248 memeli, 505 kuş ve 118 sürüngen var

Güney Afrika Ulusal Parkları'ndan (SANPARKS) edinilen bilgiye göre, Kruger Ulusal Parkı, 248 memeli, 505 kuş ve 118 sürüngen türüyle son derece zengin bir hayvan çeşitliliğine sahip.

Parkı ön plana çıkaran özelliklerinden biri ise Afrika'nın 5 büyükleri olarak bilinen aslan, leopar, kara gergedan, Afrika fili ve Afrika mandasına ev sahipliği yapıyor oluşu. Afrika yaban köpeği, çita, benekli sırtlan, zürafa, zebra, antilop, impala, kudu ve timsah türleri de parkın diğer önde gelen sakinleri arasında yer alıyor.

Çalılık bir bitki örtüsüne sahip park aynı zamanda 2 bine yakın farklı bitki ve ağaç türünü barındırıyor.

Kruger Ulusal Parkı'nda safari

Kruger Ulusal Parkı'nı ziyaret edenler, Afrika'nın zengin vahşi doğasında eşsiz bir safari deneyimi yaşama imkanı da buluyor. Giriş ücretinin yabancı yetişkinler için günlük yaklaşık 30 dolar olduğu parkta, ziyaretçiler dilerlerse kendi araçlarıyla da safariye çıkabiliyor.

Ayrıca park genelindeki 14 ana kampta, günün farklı saatlerinde çeşitli rehberli tur seçenekleri de mevcut. SANPARKS İletişim Direktörü Isaac Phaahla, bazı özel rehberli yürüyüş turları haricinde, safari esnasında araçlardan inmek veya yürümenin kesinlikle yasak olduğunu söyledi.

Phaahla, araçlardan inmenin vahşi hayvan saldırısına uğramakla sonuçlanabileceği için bu konuda hassas olduklarına değinerek, yasağa uymadığı tespit edilen kişilerin gözaltına alınabileceğini belirtti.

Safari turuna çıkmak için en uygun zamanın sabahın erken saatleriyle ikindi sonrası olduğunu anlatan Phaahla, akşam 6'dan sonra dinlenme kamplarının kapılarının kapatıldığını dile getirdi.

"En az 3 güne ihtiyacınız var"

SANPARKS Pazarlama Direktörü Nhaahla Themba ise parkın tek seferde gezmek için çok büyük olduğuna dikkati çekerek, "Buraya geldiğinizde bütün alanı gezmeyi beklemeyin. Çünkü bu imkansız. Buranın hiç değilse tadını alabilmek için en az 3 güne ihtiyacınız var" dedi.

Themba, bu süre içinde dahi parkın ancak küçük bir bölümünün görülebileceğini vurgulayarak, bu bölümlerin de vahşi doğada kaybolmayı sağlayacak kadar büyük olduğunu söyledi.

Parkın büyük kısmında telefonların çekmediğini aktaran Themba, bu yüzden ziyaretçileri yola mutlaka bir harita ile çıkmaları gerekliliği konusunda uyardı.

Nhaahla Themba, ayrıca hayvanları görme açısından buranın bir hayvanat bahçesi olmadığını hatırlatarak, "Burayı ziyaret ederken Afrika’nın beş büyüğünden çok çevrenin kendisine odaklanın. O zaman büyük beşli sizi bulacaktır" diye konuştu.

Parkın maddi ihtiyaçlarını parktaki tesislerden elde edilen gelirlerle karşıladıklarının altını çizen Themba, "Burayı ziyaret eden turistler yalnızca burada eğlenmekle kalmıyor ayrıca bu parkın ayakta durmasına da yardımcı oluyor" dedi.

Parkta konaklama imkanları

Kruger Ulusal Parkı, dinlenme kamplarında bulunan tesislerde ziyaretçilerine çeşitli konaklama imkanları sağlıyor. SANPARKS'ın sunduğu konaklama seçenekleri arasında safari çadırları, bungalovlar, kır evleri, konuk evleri ve Skukuza Kampı'ndaki lüks safari locaları bulunuyor.

Bu tesislerdeki iki kişi için tek gecelik konaklama ücretleri ise yaklaşık 60 ila 800 dolar arasında değişiyor. Parka çadırları yahut karavanlarıyla gelen ziyaretçilerse, yaklaşık 30 dolar karşılığında kendilerine ayrılan kamp alanlarından yararlanabiliyor.

Daha lüks bir safari deneyimi yaşamak isteyenler için de park içinde ve çevresinde 5 yıldızlı lüks konaklama tesisleri bulunuyor.