16 Mayıs 2024, Perşembe Gazete Oksijen
Haber Giriş: 26.12.2023 09:39 | Son Güncelleme: 26.12.2023 09:49

Aleksey Navalni Kutup Kurdu kolonisinde

Avukatlarına haber verilmeden başka bir hapishaneye nakledilen ve nerede olduğu açıklanmayan tutuklu Rus muhalif lider Aleksey Navalni’nin yeri belli oldu. Navalni, Kutup Kurdu olarak bilinen Kuzey Kutup Dairesi’ndeki bir hapishanede tutuluyor
Aleksey Navalni Kutup Kurdu kolonisinde

Haftalardır kendisinden haber alınamayan tutuklu Rus muhalif lider Aleksey Navalni, Vladimir bölgesindeki hapishanede kalıyordu. Ancak bir süre sonra avukatları Navalni’den haber alamadı ve yetkililer bilgi vermeyi reddetti. Navalni’nin sözcüsü Kira Yarmiş, Navalni’nin Yamal-Nenets bölgesindeki Kharp'taki IK-3 ceza kolonisine kadar sürüldüğünü söyledi. Yarmiş, dün Navalni’nin avukatlarıyla nihayet görüşebildiğini belirterek “Aleksey iyi” dedi.

İki haftadan uzun bir süredir kendisinden haber alınamayan Navalni ile irtibatı kaybeden destekçiler, başka bir yere nakledilen muhalif liderin nereye götürüldüğüne ilişkin Rus makamlarından bilgi alamadı. Bir süre sonra Navalni’nin yakın arkadaşları Rusya’daki yüzlerce cezaevi ile irtibata geçerek nerede olduğunu öğrenmeye çalıştı. Navalni’nin destekçileri, Rusya'daki hapishane sisteminin en ağır seviyesi olan "özel rejim" kolonisine nakledilmesi için hazırlıklı olduklarını belirtmişlerdi.

Sovyet çalışma kampı sistemi

Navalni’nin nakledildiği "Kutup Kurdu" kolonisi olarak bilinen yeni hücresi, ülkedeki en ağır şartlara haiz cezaevlerinden biri olarak kabul ediliyor. Buradaki mahkumların çoğu ağır suçlardan hüküm giymiş kişilerden oluşuyor. Kentteki sıcaklıklar eksi 28 dereceye kadar düşüyor. Rus Moskovsky Komsomolets gazetesine göre, Kuzey Kutup Dairesi'nin yaklaşık 60 km kuzeyindeki cezaevi, 1960'larda bir zamanlar zorunlu Sovyet çalışma kampı sisteminin bir parçası olarak kuruldu.