26 Nisan 2025, Cumartesi Gazete Oksijen
Abone Ol Giriş yap
Haber Giriş: 08.04.2025 10:01 | Son Güncelleme: 08.04.2025 10:15

Algoritmayı değiştirmesi isteniyor: Meta'ya Etiyopya'da 2.4 milyar dolarlık dava açıldı

İki Etiyopya vatandaşı Meta'ya 2021 yılında iç savaş esnasında şiddet ve nefreti artıran içerikleri yaydığı gerekçesiyle dava açtı. Meta'nın Kenya Yüksek Mahkemesi tarafından 2.4 milyar dolarlık bir cezayla yargılandığı davanın tarafları arasında Uluslararası Af Örgütü ve Foxglove da var
Algoritmayı değiştirmesi isteniyor: Meta'ya Etiyopya'da 2.4 milyar dolarlık dava açıldı
A+ Yazı Boyutunu Büyüt A- Yazı Boyutunu Küçült

Meta, Etiyopya'da şiddet olaylarını kızıştırdığı gerekçesiyle 2.4 milyar dolarlık bir davayla karşı karşıya. Bu dava, Kenya Yüksek Mahkemesi'nin ABD merkezli teknoloji grubunun bir yasal süreçle karşı karşıya kalabileceğini söylemesinin hemen ardından geldi. 

Dava, iki Etiyopya vatandaşı tarafından Facebook'un algoritmasını değiştirmesi ve nefreti, şiddeti arttırıcı içeriklerin öne çıkarılmaması talebiyle açıldı. Davacılar ayrıca daha fazla Afrikalının içerik üreticisi olarak işe alınmasını talep ediyor. 

Davacılar daha önce Facebook üzerinden tehdit almış

Davacılardan biri, 2021 yılında iç savaş esnasında adresinin Facebook üzerinden ifşa edilmesinin ardından evinde öldürülen Meareg Amare Abrha'nın oğlu. Diğer davacı ise Uluslararası Af Örgütü için iç savaşı raporladığı sırada yine Facebook üzerinden ölüm tehditleri alan Fisseha Tekle. 

Meta avukatları, aynı zamanda Facebook'un Etiyopya moderatörlerinin de yaşadığı Kenya'da bulunan mahkemelerin dava üzerinde yetkisi olmadığını savunuyor. Nairobi'de bulunan Kenya Yüksek Mahkemesi, perşembe günü verdiği kararda davanın ülkede görülmesi gerektiğini savundu. 

'Afrikalıların hayatları önemlidir'

Davacılardan Abrham Meareg "Mahkemenin bugün aldığı karardan dolayı minnettarım. Meta'nın Kenya'da hukuka tabi olmamaları gerektiğini iddia etmesi utanç verici. Afrikalıların hayatları önemlidir." açıklamalarında bulundu. 

Dava, Foxglove ve Uluslararası Af Örgütü gibi kar amacı gütmeyen kuruluşlar tarafından destekleniyor. Davacılar Meta'dan aynı zamanda Meareg cinayeti için resmi bir özür talep ediyor.

Tekle, Meta'nın Facebook'u güvenli hale getirmedeki başarısızlığı nedeniyle Etiyopya'ya geri dönemeyeceğini işaret ederek "Meta verdiği zararı geri alamaz, ancak tehlikeli içerikleri tüm platformlarında nasıl denetlediğini değiştirebilir ve böylece başka hiç kimsenin benim yaşadıklarımı yaşamamasını sağlayabilir. Bu konunun artık mahkeme tarafından ele alınmasını sabırsızlıkla bekliyorum" ifadelerini kullandı. 

Meta'dan açıklama geldi

Meta, iç savaşın sürdüğü esnada iddiaları reddederek, Etiyopya'da nefret ve kışkırtıcı dille mücadele etmek için "güvenlik ve emniyet önlemlerine yatırım yaptığını" ve "yanlış bilginin yayılmasını durdurmak için agresif adımlar attığını" söylemişti.

Şirket son olarak ocak ayında platformdaki gerçek denetleyicileri kaldırarak sansür miktarını "dramatik" bir şekilde azalttığını, ancak yasadışı ve yüksek ciddiyetteki ihlallerle mücadele etmeye devam edeceğini söyledi.