19 Eylül 2024, Perşembe Gazete Oksijen
Haber Giriş: 15.07.2024 14:50 | Son Güncelleme: 15.07.2024 15:03

Almanya Bremen'de 'sessiz tilki' hareketi yasaklandı: Bozkurt işareti ile karıştırılabilir

Almanya'nın Bremen şehrinde okullarda sessizliği teşvik etmek için kullanılan 'sessiz tilki' hareketi, bozkurt işaretiyle karıştırılabileceği gerekçesiyle yasaklandı
Almanya Bremen'de 'sessiz tilki' hareketi yasaklandı: Bozkurt işareti ile karıştırılabilir

Almanya'nın kuzeyinde yer alan Bremen şehrinde sınıfta sessizliği teşvik etmek için kullanılan 'sessiz tilki' hareketinin kullanımı bozkurt işaretine yakın benzerliği nedeniyle yasaklandı. 

Almanya ve diğer ülkelerdeki eğitimciler tarafından uzun zamandır yararlı bir öğretim aracı olarak görülen el işareti çocuklara konuşmayı bırakmaları ve öğretmenlerini dinlemeleri gerektiği anlamına geliyor. Ancak liman kenti Bremen'deki yetkililer bu sembolün ayırt edilemediği ve bozkurt işareti ile karıştırılma tehlikesi olduğunu söylüyor.

Demiral'ın sevinciyle gündeme geldi

Bu işaret Türkiye-Avusturya maçında attığı iki golle Türkiye'nin çeyrek finale çıkmasına yardım eden futbolcu Merih Demiral'ın sevincini kutlamak için kullanmasıyla diplomatik ve sportif bir tartışmanın odağı haline gelmişti.

"Bremen'in değerleriyle bağdaşmıyor"

Bremen Eğitim Müdürlüğü sözcüsü Patricia Brandt, sessiz tilki hareketi konusunun ve bunun yasaklanıp yasaklanmayacağının uzun süredir tartışıldığını ancak şehrin artık başka seçeneği olmadığını düşündüğünü söyleyerek "El hareketinin siyasi anlamı Bremen şehrinin değerleriyle kesinlikle bağdaşmıyor" dedi.

Bununla birlikte, öğretmenlerin giderek artan bir şekilde bu hareketi "pedagojik olarak modası geçmiş" ve "düzenleyici tarzını" çok agresif ve küçümseyici bulduklarını da sözlerine ekledi.

Kullanımında hassasiyet göstermeleri çağrısı

Sessiz tilki sembolü sadece Almanya'da değil, dünyanın dört bir yanındaki öğretmenler tarafından kullanılıyor olsa da Alman Öğretmenler Birliği Başkanı Stefan Düll, geçtiğimiz hafta öğretmenlere ilkokullarda ve anaokullarında kullanımı konusunda daha fazla hassasiyet göstermeleri çağrısında bulundu. Düll, çocukları sessiz olmaya teşvik etmenin başka yolları da olduğunu söyledi. Bazı okulların bunun yerine gong ve diğer işaret dili veya resim sembollerini kullanmaya başladığı bildirildi.