Pakistan, Türkiye, Mısır ve Suudi Arabistan dışişleri bakanları, Antalya Diplomasi Forumu kapsamında bir araya gelerek ABD ile İran arasındaki savaşı sona erdirmeye yönelik diplomatik çabaları ele aldı.
Axios'un haberine göre söz konusu toplantı, savaşın başlamasından bu yana gerçekleştirilen üçüncü “dörtlü” görüşme olma özelliği taşıyor. Diplomatik kaynaklara göre Pakistan sürecin ana arabulucusu konumunda bulunurken, Türkiye ve Mısır ise perde arkasında müzakerelerin ilerlemesine katkı sağlıyor.
Suudilerin rolü ve değişken tavırları
Konuyla ilgili bilgi sahibi bir kaynak, bu dörtlü mekanizmanın temel amacının arabulucular ile Körfez’in en güçlü ülkesi olan Suudi Arabistan arasındaki koordinasyonu sağlamak olduğunu belirtti.
Suudi Arabistan’ın, ABD Başkanı Donald Trump yönetimi üzerindeki etkisi ve olası bir barış anlaşmasındaki kritik rolü nedeniyle sürece dahil edilmesinin önemli olduğu vurgulanıyor. Diplomatik değerlendirmelere göre, Riyad’ın masada yer alması, süreci sabote etme riskini de azaltıyor.
ABD’li yetkililer, Suudi Arabistan’ın savaş sürecinde pozisyonunu birkaç kez değiştirdiğine dikkat çekiyor. Yetkililere göre Riyad yönetimi, kamuoyuna yaptığı açıklamalar ile kapalı kapılar ardındaki tutumu arasında farklılık sergiledi.
Savaş öncesinde Suudi yetkililer kamuoyu önünde diplomatik çözümü desteklediklerini ifade ederken, özel görüşmelerde ABD’yi askeri müdahaleye teşvik etti.
Son günlerde ise Suudi tarafının, İran yönetimi yeterince zayıflatılmadan savaşın sona erdirilmesi konusunda endişe duyduğunu ABD’li yetkililere ilettiği belirtiliyor.
'Savaş bitmeli'
Öte yandan Suudi Arabistan’ın arabuluculara verdiği mesajlarda ise farklı bir ton öne çıkıyor. ABD’li bir kaynak ve doğrudan bilgi sahibi bir diğer yetkiliye göre Riyad, savaşın sona ermesini desteklediğini ve bir anlaşma istediğini iletiyor.
Bu tutum değişikliğinin arkasında ise savaş sırasında zarar gören petrol ve enerji altyapısı yatıyor. Suudi yetkililer, çatışmaların devam etmesi halinde bu altyapının daha fazla zarar görebileceğinden endişe ediyor.
Trump: Önemli farklar yok
ABD Başkanı Donald Trump, Cuma günü yaptığı açıklamada İran ile görüşmelerin hafta sonu da devam edeceğini duyurdu.
“Eğer farklılıklar varsa, ben bunları çözeceğim. Çok büyük ayrılıklar olduğunu düşünmüyorum,” diyen Trump, müzakerelerde ilerleme kaydedildiğine işaret etti.
Anlaşma yakın ama tamamlanmadı
Axios’a konuşan kaynaklar, bazı kritik başlıklarda görüş ayrılıklarının sürdüğünü ancak genel olarak önemli ilerleme sağlandığını belirtti.
Diplomatik süreçte gelinen nokta, tarafların anlaşmaya her zamankinden daha yakın olduğunu gösterse de nihai uzlaşma için halen aşılması gereken başlıklar bulunuyor.
Kaynak: Gazete Oksijen



