03 Ocak 2025, Cuma Gazete Oksijen
Haber Giriş: 28.11.2022 10:12 | Son Güncelleme: 28.11.2022 10:25

Artık Eurovision’da ABD’li hayranların da söz hakkı olacak

Eurovision Şarkı Yarışması'nda oylama kuralları değiştirildi. Gelecek yıl ilk kez yarışmaya katılmayan ülkelerde oy kullanacak. ABD'de yarışmaya hayran olan geniş kitlenin ilk kez söz hakkı olacak
Artık Eurovision’da ABD’li hayranların da söz hakkı olacak

Amerikalılar yakında ABBA ile Celine Dion'un kariyerlerini başlatmasına yardımcı olan müzik yarışması Eurovision Şarkı Yarışması'nda oy kullanma şansına sahip olacak. Eurovision'un ihtişamı ve gösterisi, Olimpiyatlarla karşılaştırılıyor. Avrupa ve Avustralya'da televizyonda yaklaşık 160 milyon kişi tarafından izleniyor. Tuhaf kostümler içindeki sanatçıların elektropop ve ara sıra rock veya country şarkıları söyledikleri yarışma ABD’de niş bir eğlence olmaya devam ediyor. Bazı yarışma hayranları arkadaşları ve aileleriyle evde toplanıp yarışmayı izledikleri geceler düzenliyor.

Oy verme kuralları karmaşık. Her ülkeden müzik uzmanları ve sanatçıları sıralayan oylar var.  Avrupa jeopolitiği ve göç modelleri bazen insanların nasıl oy kullandığını etkileyebiliyor. Örneğin bu yıl Rusya Ukrayna'yı işgal ettiği için yasaklandı. Ukrayna'nın yarışmaya girişi karışık eleştiriler aldı ancak duygusal bir şekilde favori oldu ve kazandı.

Rekabet değişebilir

Organizatörler, dünyanın dört bir yanındaki izleyicilerin oy kullanmasına izin verilmesinin Eurovision'a artan ilgiye bir yanıt olduğunu söylediler. Yarışmaya uygun olan yeni ülkelerin listesi daha sonra açıklanacak. Ancak bazı hayranlar rekabetin değişmesi konusunda da endişeli.  

Yarışmanın yönetici sorumlusu Martin Österdahl, "Temel değerlerimiz ayrımcılık yapılmamasıyla ilgili ve neden hayranları ve Avrupa dışında yaşayan insanları kucaklamıyoruz. Onlar da partiye katılsın ve oylarını versinler” dedi. 

Müzik yarışması, kamu yayıncılarından oluşan bir koalisyon olan Avrupa Yayın Birliği tarafından organize ediliyor ve 1956'da yedi ülke ile başladı. Sunucular Fransızca ve İngilizce konuşur ve her ülkenin yayıncıları yorum ekler. 1970’lerde İsrail’in ve 2015’te Avustralya’nın katılmasıyla Eurovision bugün yaklaşık 40 ülkeye ulaştı. 

Hayran kitlesi genişleyecek

Österdahl, Amerikalıların oy kullanmasına izin verilmesinin ABD'deki Eurovision hayran kitlesini genişletebileceğini söyledi. Oylama ücretli olduğundan kredi kartı gerekli. Eurovision, 2016'dan beri ABD’de Comcast Corp.'un NBCUniversal şirketine ait akış hizmeti olan Peacock'ta yayınlandı. Eurovision sözcüsü Dave Goodman, programın gelecek yıl tekrar Peacock'ta olacağını söyledi. 

Amerikalılar ve diğer yeni seçmenler, Eurovision galibini seçme konusunda yarışmacı gönderen ülkelerle aynı güce sahip olmayacak. Uluslararası seçmenler, mevcut bir Eurovision ülkesine eşit muamele gören bir dünyanın geri kalanı kategorisinde olacakla. Bu nedenle ABD, Kanada ve bu yeni gruptaki diğer uygun ülkelerdeki seçmenlerin toplamı milyonları bulabilir. Herhangi bir Avrupa ülkesiyle aynı ağırlığa sahip olacaklardır.

"Sembolik bir jest"

Yarışma hakkında bir kitap yazmış olan Çağdaş Avrupa tarihçisi Dean Vuletic, "Bu daha çok sembolik bir jest, çünkü temelde dünyadaki milyonlarca insanın, nüfusu 100 binden  az olan San Marino'ya eşdeğer olacağını söylüyorsunuz" dedi. 

ABD ve diğer ülkelerdeki insanların oy kullanmasına izin vermek, Avrupa dışından daha fazla Eurovision yarışmacısının gelmesine doğru bir adım olabilir. Eurovision, dünyanın diğer bölgelerinde de yan ürünlerle büyümeye çalışıyor. Kanada ve Latin Amerika'da yapılan çeşitli versiyonları var. Her ABD eyaletinden yarışmacıların katıldığı Amerikan Şarkı Yarışması bu yılın başlarında NBC'de yayınlandı.

İzleyiciler komşularını destekliyor

Eurovision, sonuçlarını şekillendiren siyasi etkiler ve belirli bir şarkının çekici olması ile ünlü. İzleyiciler kendi ülkelerine oy veremez ancak genellikle komşularını destekler veya etnik bağları olan Yunanistan ve Kıbrıs'ı destekler. Organizatörler, daha zengin Avrupa ülkelerindeki göçmenlerin kendi anavatanları için oy kullanmalarının etkisini göç oylaması olarak adlandırıyor. 

Eurovision akademisyeni Dr. Vuletic, küresel genişlemenin bir bedeli olabileceğini söyledi. Vuletic, “Avrupa ülkelerinin bir araya gelmesiyle ilgili ilginç, özel ve ilgi çekici bir şey var. Daha küresel hale gelmesiyle, yarışmanın Avrupalılığının azalacağından endişeleniyorum” diye konuştu.

Eurovision hayranlığı şimdiden Avrupa'nın çok ötesine uzanıyor. Austin, Teksas'ta özel bir şef olan Pedro Behrens, Venezuela'da büyürken Eurovision'a aşık oldu. Şimdi, genellikle yaşadığı New York'taki gey barlarda Eurovision partileri düzenliyor ve oy kullanmak için sabırsızlanıyor.