27 Nisan 2024, Cumartesi Gazete Oksijen
Haber Giriş: 04.09.2022 10:59 | Son Güncelleme: 04.09.2022 20:49

Aşı, test ya da karantina şartı olmadan seyahat edebileceğiniz yerlerin tam listesi

Pandeminin üçüncü yılı dolmak üzere. Covid-19 dolayısıyla ülkelerin giriş çıkışlara getirdiği kısıtlamalar giderek hafifliyor. Hiçbir giriş yükümlülüğü olmadan ziyaret edilebilecek 85 destinasyon var. İşte aşı, covid testi ya da karantina şartı olmadan seyahat edebileceğiniz yerlerin tam listesi
Aşı, test ya da karantina şartı olmadan seyahat edebileceğiniz yerlerin tam listesi

Covid-19 dolayısıyla ülkelerin giriş çıkışlarda beklediği zorunluluklar domino taşları misali düşmeye devam ediyor. Seyahat de tekrar canlanmaya başlıyor. Geçtiğimiz 3 ayda 28 yeni ülke (ve 2 bölge) kısıtlamaları hafifletenler listesine eklendi. Hiçbir giriş yükümlülüğü olmadan ziyaret edilebilecek destinasyonların sayısı 85’e yükseldi. Test önlemlerinin hala yürürlükte olduğu ülkelerin sayısı diğerleriyle kıyaslandığında artık gayet mütevazı.

Acil durum freni

Bu pandeminin sona erdiğini söylemek anlamına gelmiyor: Yunanistan’ın bu konudaki yaklaşımı yaz tatilinde, yani turist sezonunda sınır kurallarını askıya almak oldu. Ancak eylülde vaka sayıları çok yükseldiği takdirde kurallar yeniden tatbik edilecek. Aynı şekilde Avrupa’da aşı ya da test zorunluluğunu kaldıran son ülkelerden biri olan Fransa da iki ay içinde yeni varyant veya vakalarda ciddi bir artış olması durumunda “acil durum frenini” etkinleştirebilir.

Yükümlülük yok

Bloomberg’de Justin Ocean, Allison Smith ve Marina Stanley tarafından hazırlanan yazıda uluslararası yolcuların hala gerekli vizelere ihtiyaç duyduğu belirtiliyor. Ancak her kıtadan uluslar artık turizm ve yerel hayat bakımından pandemi sonrası bir tutumu benimsemiş halde. Aşı durumunuzun ne olduğuna bakılmadan, varışınızdan önce veya sonra test ya da karantina olmayacak, hatta çoğu yerde yolcu takibi de yapılmayacak.

Sorumluluk turistlerde

Points Guy’ın içerik direktörü Nick Ewen daha az kısıtlamanın daha az kafa karışıklığı anlamına geldiğini ve böylelikle her şeyin daha da kolay bir şekilde üstesinden gelineceğini söylüyor. “Seyahat etmeden anlamanız gereken daha az şey var artık. Bu durum da yolcuların daha sorumlu bir biçimde davranmasını sağlayacak.” Açık ve anlaşılır Covid kısıtlamaları bazı hükümetlerce ilerleme anlamına geliyor. Özellikle enfeksiyon oranlarının kitle çapında aşılama ve pandemiye karşı kampanyalarla düşürüldüğü ülkelerin hükümetleri böyle düşünüyor. Kısıtlamalardaki hafifleme sizde seyahat isteği uyandırıyor mu yoksa seyahat hala asla yapılmaması gereken bir şey mi, bu sorunun yanıtı artık kişinin kendi tercihine bırakılıyor.

Aşağıda yer alan liste sınırları geçmekle alakalı olsa da yolculara maske kullanımı, aşı pasaportları, sağlık kontrolleri ve restoranlarda yemek yeme ya da konserlere katılma konusundaki ülke içi düzenlemelere uymaları öneriliyor. Seyahat sigortası da gerekli olabiliyor.

Seyahat rotaları

Afganistan: Ülkeye zorunluluk dışındaki seyahatler hala tavsiye edilmese de 10 Mayıs itibarıyla Covid’le ilintili bütün kısıtlamalar kaldırıldı.

Almanya: Giriş politikasında bazı tartışmalardan sonra ülke bütün ziyaretçilere aşılanma durumuna bakılmaksızın 11 Haziran’da kapılarını açtı.

Andorra: Pireneler’deki bu küçük prenslikte teknik olarak herhangi bir giriş zorunluluğu yok. Fakat ülkede havalimanı bulunmadığından yolcular İspanya’nın uyguladığı kısıtlamalara tabi olmak zorunda. Kara yolu girişleri ise 1 Ağustos’tan beri Fransa sınırından rahatlıkla yapılabiliyor.

Arjantin: Yolcular hala sigorta yaptırmak ve hukuki bir beyanat teslim etmek zorunda. Ama 7 Nisan itibarıyla ülkedeki bütün yaptırımlar bunlarla sınırlı.

Arnavutluk: Geçtiğimiz eylülde Covid-19 kısıtlamalarını tekrar yürürlüğe sokan Balkan ülkesi 1 Mayıs’tan itibaren sınırlarını tekrar açtı.

Aruba: Karayip ülkesi 19 Mart itibarıyla bütün Covid’le alakalı giriş kısıtlamalarını yürürlükten kaldırdı.

Avustralya: 6 Temmuz’dan beri ülkeye girişlerde test ya da aşı belgeleri sunma zorunluluğu da dahil hiçbir kısıtlama yok.

Avusturya: Avrupa’nın Covid konusunda en sıkı yaptırımlar uygulayan ülkelerinden biri olan Avusturya 16 Mayıs’tan beri bütün yükümlülükleri kaldırdı.

Bahreyn: 20 Şubat’tan beri ülkeye girişlerde hiçbir test veya aşı belgesine ihtiyaç yok.

Belarus: Yolcuların Ukrayna Savaşı dolayısıyla yükselen gerilimler yüzünden dikkatli olması gerekse de 28 Mayıs’tan beri ülkede Covid’le alakalı olarak girişlerde uygulanan bir düzenleme yok.

Belçika: 23 Mayıs sonrası belirtilen “yüksek riskli ülkeler” dışında girişlerdeki zorunluluklar kalktı.

Benin: Nijerya sınırında bulunan Afrika ülkesinde 16 Haziran günü bütün giriş regülasyonları kaldırıldı.

Birleşik Krallık: Uluslararası turistler için yürürlükte olan pandemi kuralları 18 Mart itibarıyla kalktı.

Bonaire: ABC Adaları’ndan Bonaire’de 20 Nisan’dan beri sağlık durumu üzerine bir deklarasyon verme harici hiçbir zorunluluk bulunmuyor.

Bosna Hersek: 26 Mayıs itibarıyla Covid’le alakalı bütün giriş gereklilikleri yürürlükten kalktı. Bosna Hersek söz konusu gereklilikleri en geç kaldıran Balkan ülkelerinden biriydi.

Britanya Virjin Adaları: 15 Temmuz’da Britanya Virjin Adaları pandemiyle alakalı tüm giriş yükümlülüklerini kaldırdı.

Bulgaristan: 1 Mayıs’ta ülkeye girişte gereken bütün Covid belge zorunlulukları kaldırıldı.

Cayman Adaları: 24 Ağustos günü bütün yolcuların Karayipler’de bulunan adalara tekrar özgürce girebilmesi kararı alındı.

Cebelitarık: Britanya’nın denizaşırı bölgesi (ve popüler uluslararası havalimanı) Covid kısıtlamalarını Birleşik Krallık’la birlikte 30 Mart’ta kaldırdı.

Curaçao: 10 Mart’tan beri ülkeye girişte ve ülkedeki üçüncü günde yapılan Covid testi uygulaması kaldırıldı.

Çekya: Ülke 9 Nisan’da sınırlarını tekrar tamamen açarak kısıtlamaları en son kaldıran Avrupa ülkelerinden biri oldu.

Danimarka: Grönland harici 29 Mart itibarıyla Danimarka ana karasına girişler aşı durumuna bakılmaksızın tümüyle serbest bırakıldı.

Dominik Cumhuriyeti: Yolcular hala rastgele test uygulamasına tabi tutulabilir. Eğer aşılıysanız bu uygulamaya maruz kalmak zorunda değilsiniz. 26 Nisan’dan beri ülkeye giriş yapan herkes Covid’le alakalı hiçbir yükümlülükle karşı karşıya kalmıyor.

El Salvador: Covid giriş regülasyonları 24 Şubat’ta kaldırıldı.

Ermenistan: 1 Mayıs’tan beri ülkeye girişlerde PCR testi ya da aşı belgeleri gerekmiyor.

Estonya: Baltık ülkesi 16 Haziran’da tüm yolcuların hiçbir giriş zorunluluğu olmadan ülkeye giriş yapabileceğini duyurdu.

Finlandiya: Bütün giriş yükümlülükleri 30 Haziran’da kaldırıldı. Ülke yükümlülükleri en son kaldıran Kuzey Avrupa ülkelerinden biri.

Fransa: 1 Ağustos itibarıyla uluslararası yolcular için Covid’le bağlantılı bütün seyahat kısıtlamaları sona erdi. Böylelikle Avrupa’nın en popüler destinasyonlarından biri kıtanın geri kalanıyla aynı şartları uygulamaya başladı. Bu aksiyon aynı zamanda Fransız Guyanası ve Fransız Polinezyası gibi denizaşırı bölgeleri de kapsıyor.

Gabon: 16 Mart’ta bütün Covid giriş yükümlülüklerini kaldıran ilk Afrika ülkesi oldu.

Granada: 4 Nisan itibarıyla “Karayip’in Baharatı’na” bütün giriş yükümlülükleri kaldırıldı.

Grönland: 18 Mayıs’ta bütün test, aşı ve karantina zorunlulukları kaldırıldı.

Guatemala: Orta Amerika ülkesi 15 Ağustos’ta Covid’le alakalı tüm giriş zorunluluklarını askıya aldı.

Güney Afrika: Turistler için 23 Haziran’da tüm giriş yükümlülükleri kaldırıldı. Aynı tarihte kapalı ortamlarda maske takma zorunluluğu da sona erdi.

Gürcistan: Karadeniz ülkesi bütün giriş yükümlülüklerini 15 Haziran itibarıyla kaldırdı.

Hırvatistan: 1 Mayıs’ta Adriyatik’in cazibe merkezinde pandemi öncesi göçmenlik düzenlemeleri tekrar yürürlüğe girdi.

İrlanda: 6 Mart itibarıyla ülkede seyahat kısıtlaması yok.

İsrail: Seyahat sigortası ve yolcu beyanları hala zorunlu olsa da aşı, PCR testi ve maske zorunlulukları 26 Mayıs’ta kalktı.

İsveç: AB dışı ziyaretçiler için yasak 1 Nisan’da kaldırıldı ve ülkeye ziyaret hiçbir yükümlülük olmadan herkes adına serbest kılındı.

İsviçre: Ülkeleri ve bölgeleri varyantlara göre kategorize ettiği önceki sistemi 2 Mayıs’ta sona erdirerek sınırlarını tamamen açtı.

İtalya: 1 Haziran’dan beri sınırda pandemiyle alakalı uygulamalar yürürlükten kaldırıldı.

İzlanda: Ülke Covid’le alakalı tüm giriş kısıtlamalarını 25 Şubat’ta kaldırdı.

Jamaika: Test ve maske zorunluluğu 16 Nisan’da sona erdi.

Karadağ: 10 Mart’tan beri ülke ziyaretçilerinden aşı, test ya da seyahat formu talebinde bulunmuyor.

Kazakistan: 8 Mart’ta pandemiyle alakalı bütün giriş yükümlülükleri sona erdi.

Kıbrıs: 8 Temmuz’da maske zorunluluğu yürürlüğe girse de 1 Haziran’dan beri Akdeniz’deki ada girişlerde bütün test, karantina ve aşı ispatı zorunluluğunu kaldırdı.

Kırgızistan: “Göksel Dağlar Diyarı” 1 Mayıs’ta sınırlarını ziyaretçilere tümüyle açtı.

Kongo: Komşusu Gabon’a 5 Mayıs günü katılan ülke Covid’le alakalı giriş yükümlülüklerini kaldırdı.

Kosova: Ülke Balkanlar’daki diğer komşularına Covid sınır kısıtlamalarını 1 Mayıs’ta kaldırarak katıldı.

Kosta Rika: 1 Nisan itibarıyla ülkedeki son sağlık kontrolü ve seyahat sigortası uygulaması aşısız ziyaretçiler için de kaldırıldı.

Kuveyt: 1 Mayıs’ta Covid’le alakalı tüm giriş regülasyonlarını sona erdirerek Basra Körfezi’nde bu uygulamaları yürürlükten kaldıran son ülke oldu.

Küba: 6 Nisan’dan itibaren yolcular ülkeye bir form doldurup rastgele bir PCR testi yapılma ihtimaline karşın rıza göstererek giriş yapabilir.

Letonya: Yüksek riskli olarak değerlendirilen ülkeler haricinde 1 Nisan itibarıyla herkes için Covid giriş yükümlülükleri kaldırıldı.

Lihtenştayn: Prenslik, İsviçre’yle aynı yasaları izliyor.

Litvanya: 1 Mayıs’tan beri dünyanın dört bir yanından gelen ziyaretçiler hiçbir zorunluluğa tabi olmadan ülkeyi ziyaret edebilir.

Macaristan: 7 Mart’tan beri ülkede Covid dolayısıyla hiçbir seyahat kısıtlaması bulunmuyor.

Madagaskar: 11 Ağustos’ta uluslararası turistler için Covid’le alakalı tüm giriş yükümlülükleri yürürlükten kalktı.

Madeira: Doğrudan adalara uçan yolcular 4 Mayıs’tan beri adaların bağlı olduğu Portekiz’in giriş yükümlülüklerini, aynı zamanda bununla birlikte hiçbir giriş yükümlülüğünü karşılamak zorunda değil.

Makedonya: Balkan ülkesinde turistler için bütün yükümlülükler 21 Nisan’da kaldırıldı.

Malezya: Kapalı alanlarda maske takılması halen zorunlu. Ancak girişlerde Covid-19'la bağlantılı yaptırımlar 1 Ağustos’ta kaldırıldı. Böylelikle Malezya seyahat kısıtlamalarını kaldıran birkaç Asya ülkesinden biri oldu.

Malta: 25 Temmuz’dan beri Malta’da herhangi bir giriş zorunluluğu yok. Kaldırılan zorunluluklara yolcuların son aşısını ziyaret tarihinden önce üç ay içerisinde olması da dahil.

Maldivler: 13 Mart’ta halk sağlığına dair ilan edilen acil durum iptal edildi. Serbestçe girişe izin veriliyor.

Mauritius: Hint Okyanusu’nda bulunan ada ülkesi 1 Temmuz itibarıyla kapılarını ziyaretçilere tamamen açtı.

Meksika: Pandemi boyunca pek bir kısıtlama uygulamayan ülkede turistler vardıklarında sağlık kontrollerine tabi tutulabilir.

Mısır: Yolcular 17 Haziran gününden beri Mısır’a pandemi öncesinde olduğu şekilde pandemiyle alakalı ekstra hiçbir regülasyon olmadan giriş yapabiliyor.

Moğolistan: 14 Mart itibarıyla Moğolistan iç kıta Asya’sında kapılarını tüm uluslararası turistlere açan ilk ülke oldu.

Moldova: Ukrayna’daki savaş farklı konularda önlem alınmasını gerektirse de eski Sovyet ülkesi Covid’le alakalı tüm giriş yükümlülüklerini 16 Mart’ta kaldırdı.

Norveç: 12 Şubat’tan beri ülkede test, karantina ya da pandemiyle alakalı herhangi bir kayıt sunma zorunluluğu yok.

Özbekistan: Komşu ülkesi Kazakistan giriş yükümlülüklerini kaldırdıktan sonra Orta Asya ülkesi 10 Haziran’da komşusunu izledi. Ziyaretçiler ülkeye vardıklarında hala bir sağlık kontrolünden geçmek zorunda.

Polonya: 28 Mart’ta Covid’le alakalı olarak girişlerde talep edilen belgeler, maske zorunluluğu ve karantina da olmak üzere tüm kısıtlamalar kaldırıldı.

Portekiz: 1 Temmuz’dan beri ziyaretçiler ülkede test yaptırma ya da karantinaya alınma zorunda kalmadan tatil keyfini çıkarabiliyor.

Romanya: Tüm Covid kısıtlamaları 16 Mart’ta kaldırıldı.

Ruanda: 12 Temmuz itibarıyla Ruanda’da Covid özelinde hiçbir giriş yükümlülüğü yok. Ancak negatif test sonuçları belirlenen bazı destinasyonlara ve ulusal parklara girişinizi engelleyebilir.

Sırbistan: 3 Mayıs’ta sınırlarında Covid kısıtlamalarını sona erdirerek bu konuda kısıtlamaları en geç sonlandıran Balkan ülkelerinden biri oldu.

Slovenya: 19 Şubat’tan beri ülkeye girişlerde herhangi bir Covid kısıtlaması yok.

Slovakya: 6 Nisan’da ülkeye girişlerde tüm test, aşı ve karantina zorunlulukları kaldırıldı.

St. Kitts ve Nevis: 15 Ağustos’ta Karayipler’de bulunan adalarda Covid’le alakalı tüm giriş yükümlülükleri sona erdi.

Sudan: 2 Ağustos’ta Afrika ülkesi ziyaretçiler için pandemiyle ilintili tüm giriş zorunluluklarını yürürlükten kaldırdı.

Suudi Arabistan: 6 Mart günü turist vizesine sahip olan herkes için Covid’le alakalı tüm giriş yükümlülüklerini kaldırdı.

Şili: 14 Nisan’dan itibaren ülkeye tüm yolcular girebiliyor. Ancak sigorta gerekli ve varış durumunda yolcular rastgele yapılan testlere tabi tutulabilir.

Trinidad ve Tobago: Karayipler’de turistlerin en gözde destinasyonlarından biri olan ikiz ada cumhuriyeti 1 Temmuz itibarıyla ülkeyi ziyaret etmek için negatif Covid testi zorunluluğunun olmadığını beyan etti.

Türkiye: Uluslararası turistler için pandemiyle alakalı giriş yükümlülükleri 1 Haziran itibarıyla kaldırıldı.

Vietnam: 15 Mayıs’ta Güneydoğu Asya’da sınırlarını açan ilk ülke oldu. Ancak Covid tedavisini de içeren bir seyahat sigortası hala gerekli.

Yemen: Ülkede Covid giriş yükümlülükleri 17 Mart’ta kaldırıldı.

Yunanistan: Yaz boyunca en az 4 aylığına Akdeniz destinasyonu yolcular adına bütün Covid kısıtlamalarını kaldırdı. Ancak eğer vaka sayısında büyük bir artış olursa 1 Eylül itibarıyla kısıtlamalar tekrar yürürlükte olacak.

Umman: Sultanlık 22 Mayıs’ta kapalı alanlarda maske takma zorunluluğu da dahil olmak üzere tüm Covid kısıtlamalarını kaldırdı.

Ürdün: Yolcular 1 Mart itibarıyla Covid testi sunmak zorunda değil.