04 Temmuz 2024, Perşembe Gazete Oksijen
Haber Giriş: 20.06.2024 20:15 | Son Güncelleme: 20.06.2024 22:24

Aşırı sıcaklar dünyayı kavuruyor: Ölümler hızla artıyor

Kuzey Yarımküre yazın ilk günlerini yaşarken ölümcül sıcak hava dalgaları dört kıtadaki şehirleri kavuruyor, bu da iklim değişikliğinin rekor kıran sıcaklıkları yeniden tetikleyebileceğinin bir işareti. Rekor sıcaklıkların Asya ve Avrupa'da yüzlerce kişinin ölümüne neden olduğundan şüpheleniliyor
Aşırı sıcaklar dünyayı kavuruyor: Ölümler hızla artıyor

Suudi Arabistan'da yaklaşık iki milyon Müslüman hacı adayı bu hafta Mekke'deki Ulu Cami'de hac ibadetini tamamlıyor. Ancak yabancı yetkililerin raporlarına göre, 51 santigrat derecenin üzerindeki sıcaklıklarda yüzlerce kişi yolculuk sırasında hayatını kaybetti.

ABD Ulusal Okyanus ve Atmosfer İdaresi'nin Dünya Gözlemevi, Akdeniz çevresindeki Portekiz'den Yunanistan'a ve Cezayir'den Afrika'nın kuzey kıyısına kadar orman yangınlarına yol açtığını paylaştı.

Sırbistan'da meteoroloji uzmanları, Kuzey Afrika'dan gelen rüzgarların Balkanlar boyunca sıcak bir cephe oluşturmasıyla bu hafta 40 C civarında sıcaklık tahmininde bulundu. Sağlık yetkilileri kırmızı alarma geçerken vatandaşlara dışarı çıkmamalarını tavsiye etti.

Belgrad'ın acil servisi, doktorlarının kalp ve kronik sağlık sorunları olan insanları tedavi için gece boyunca 109 kez müdahale ettiğini söyledi. Sağlık yetkililerinin de insanları öğleden sonraya kadar gölgede kalmaları konusunda uyardığı komşu Karadağ'da on binlerce turist Adriyatik kıyısındaki plajlarda serinlemeye çalıştı.

Turist ölümleri artıyor

Avrupa bu yıl tehlikeli sıcakların ortasında ölü ve kayıp turistlerle boğuşuyor. Polis Pazartesi günü yaptığı açıklamada, 55 yaşındaki bir Amerikalının Yunan adası Mathraki'de ölü bulunduğunu ve bunun bir hafta içinde gerçekleşen üçüncü turist ölümü olduğunu söyledi.