03 Mayıs 2024, Cuma Gazete Oksijen
Haber Giriş: 24.02.2022 17:00 | Son Güncelleme: 24.02.2022 20:13

Avrupa Birliği Rusya’ya karşı hem yaptırımları ağırlaştırmayı hem de çıkarlarını korumayı planlıyor

Avrupa Birliği, Rusya'nın Ukrayna'ya askeri müdahalesi sonrası yaptırımları kabul etti ve yenilerini de uygulaması bekleniyor. New York Times'ın analizine göre; AB, Rusya’ya yaptırımları ağırlaştırmayı planlarken çıkarlarını da korumayı hedefliyor
Avrupa Birliği Rusya’ya karşı hem yaptırımları ağırlaştırmayı hem de çıkarlarını korumayı planlıyor

Yazan: Matina Stevis-Gridneff

Vladimir Putin, Pazartesi günü Ukrayna'nın ayrılıkçı bölgeleri Donetsk ve Luhansk’ın bağımsızlığını tanıdıktan sonra, Avrupa Birliği (AB) başkanın yakın çevresine uyguladığı hızlı ve kararlı yaptırımlarla övgüler kazandı.  AB liderleri, Putin’in olası bir istilasına karşı genişletilmiş bir paket oluşturduklarını da belirtiyordu. Çarşamba günü diplomatlar, Demokles’in kılıcı ismini verdikleri ikinci paketin teşkil ettiği tehdidin, caydırıcı olacağını umduklarını dile getirdi. 

Ancak Rus ordusunun Perşembe Günü Ukrayna’nın işgaline başlaması, yanlış hesaplamalarını acı bir şekilde gün yüzüne çıkardı.  Her nesilde tek kez yaşanabilecek bir çatışmada, doğrudan uzlaşmaya varmak zor olacaksa da, AB liderleri Perşembe gecesi Brüksel’deki acil zirveye akın ederek yaptırımların ikinci safhasını hızlıca onaylamayı deneyecek.

Kendi ekonomilerinin zarar görmesini istemiyorlardı

Yaptırımlar hakkındaki konuşmalara dahil olan Avrupalı diplomatlar işgale kadar, parçalanmış bir AB görüntüsü sergiliyordu. Rusya’nın doğal gazına olan bağımlılıkları, Moskova’nın cezalandırılmasındaki kısıtlamaydı çünkü kendi ekonomilerinin zarar görmesini istemiyorlardı.  Diplomatlar, birkaç AB üyesinin, Rusya’nın farklı sektörlerine uygulanacak yaptırımlar karşısında kaygılandığını belirtiyordu.

Avusturya, Almanya ve İtalya, sınır ötesi finansal  ve bankacılık işlemlerine geniş yaptırımlar uygulanması hakkındaki endişelerini vurguluyordu. İtalya, Rusya’dan moda ve diğer şatafatlı ürünlerin ihracatına devam edebilmek için lüks ürünler endüstrisinin dokunulmaması adına baskı uyguluyordu. Eurasia Grup danışmanlık firmasının Avrupa genel müdürü Mujtaba Rahman,  “Çarşamba günkü yaptırımların ötesine gitmek İtalya’nın Mario Draghi’si için büyük bir sorun olabilir” diyor. 

Şuana kadar uyguladıkları en ağır yaptırım paketi hazır

Belçika, büyük elmas sektörüne muafiyet istiyordu ve hiçbir AB ülkesi Rusya’nın kritik enerji sektörüne ciddi yaptırımlar çağrısında bulunmuyordu.  AB’nin yürütme organı olan Avrupa Komisyonu’nun aylardır yaptırım paketi için çalışması, ilk cezaların bu kadar hızlıca onaylanmasının sebeplerinden biriydi. Ancak aynı durumun Perşembe günü geçerli olacağının bir garantisi yok. 

AB’nin en nüfuzlu diplomatı olan Josep Borrell Fontelles, Perşembe günü birliğin şu ana kadar uyguladıkları en ağır yaptırım paketine hazır olduğunu söyledi. Kanıt, icraatta görülecek.

© 2022 The New York Times Company