29 Mart 2024, Cuma
Giriş: 09.01.2023 16:16 | Son Güncelleme: 09.01.2023 16:50

Avrupa'dan Brezilya'daki Kongre baskınına tepki

Avrupa ülkelerinin liderleri, Brezilya'da eski Devlet Başkanı Jair Bolsonaro yanlılarının Ulusal Kongre, Devlet Başkanlığı Sarayı ve Yüksek Mahkeme'ye baskın düzenlemesine tepki gösterdi. Liderler Devlet Başkanı Luiz İnacio Lula da Silva'ya destek verdi
Avrupa'dan Brezilya'daki Kongre baskınına tepki - Resim: 1


İngiltere

İngiltere Başbakanı Rishi Sunak, Twitter hesabından, Brezilya'daki Bolsonaro destekçileri tarafından yapılan baskına ilişkin açıklamasında, "Barışçıl güç devrine ve Brezilya halkının demokratik iradesine zarar verecek herhangi bir girişimi kınadığını" belirtti. Sunak, Lula da Silva ve hükümetine "tam destek" verdiklerini ve gelecek yıllarda iki ülke arasında "yakın bağların" kurulmasını arzuladıklarını bildirdi.

Avrupa'dan Brezilya'daki Kongre baskınına tepki - Resim: 2

Almanya


Almanya Başbakanı Olaf Scholz, Brezilya’da demokratik kurumlara yapılan saldırıların demokrasiye yönelik hoş görülmeyecek saldırılar olduğunu ifade etti. Scholz, Twitter'dan yaptığı açıklamada, Brezilya'dan kendilerine kötü görüntülerin ulaştığını kaydederek "Demokratik kurumlara yapılan şiddet içeren saldırılar, demokrasiye yönelik hoş görülmeyecek saldırılardır" ifadesini kullandı. Scholz, Brezilya Devlet Başkanı Lula da Silva'nın ve Brezilya halkının yanında olduklarını vurguladı.

Almanya Dışişleri Bakanı Annalena Baerbock da Brezilya'da yaşananların demokrasiye korkakça ve şiddet içeren bir saldırı olduğunu belirterek Brezilya halkı, onların demokratik kurumları ve Brezilya Devlet Başkanı Lula ile dayanışma içinde olduklarını ifade etti.

Avrupa'dan Brezilya'daki Kongre baskınına tepki - Resim: 3

Hollanda

Hollanda Başbakanı Mark Rutte, Brezilya'da eski Devlet Başkanı Bolsonaro destekçisi yüzlerce kişinin Ulusal Kongre'ye baskın düzenlemesinin kabul edilemez olduğunu belirterek Brezilya Devlet Başkanı Lula da Silva'nın yanında olduğunu bildirdi.

Rutte, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, "Brezilya'daki hükümet binalarına yapılan saldırının görüntülerini dehşetle izledim. Demokratik hukuk devletinin kalbini oluşturan kurumlara yönelik kabul edilemez bir şiddet bu. Demokratik olarak seçilmiş bir lider olan Başkan Lula'nın yanındayız" ifadelerini kullandı.

Avrupa'dan Brezilya'daki Kongre baskınına tepki - Resim: 4

İtalya

İtalya Başbakanı Giorgia Meloni, "Brezilya'da olanlar bizi kayıtsız bırakamaz. Resmi kurumlara baskın görüntüleri kabul edilemez ve herhangi bir demokratik muhalefet ile bağdaşmaz. Acilen normale dönüşe ihtiyaç var ve Brezilya kurumlarıyla dayanışmamızı ifade ediyoruz" açıklamasında bulundu.