29 Mart 2024, Cuma
Haber Giriş: 09.03.2023 13:13 | Son Güncelleme: 09.03.2023 15:49

Avustralya Başbakanı Albanese ve İngiliz mevkidaşı Sunak, ABD Başkanı Biden'la görüşecek

Avustralya Başbakanı Anthony Albanese, İngiliz mevkidaşı Rishi Sunak'la gelecek haftanın başında California eyaletinin San Diego kentinde ABD Başkanı Joe Biden ile bir araya geleceğini doğruladı
Avustralya Başbakanı Albanese ve İngiliz mevkidaşı Sunak, ABD Başkanı Biden'la görüşecek

4 günlük bir ziyaret için Hindistan’da bulunan Avustralya Başbakanı Anthony Albanese, basına yaptığı açıklamada, İngiliz Başbakanı Rishi Sunak'ın da ABD Başkanı Joe Biden ile düzenlenecek olan toplantıda kendilerine katılacağını aktardı. Albanese, "Belirli teklifler hakkında uygun zamanda daha fazla açıklama yapacağım. Ancak pazartesi günü ben, Başkan Biden ve Başbakan Sunak arasında (Avustralya, Birleşik Krallık ve Amerika Birleşik Devletleri üçlü bir güvenlik paktı) AUKUS ortaklarının bir toplantısı olacağını doğrulayabilirim" ifadesini kullandı.

ABD’de Biden ve Sunak’la ikili görüşmeler gerçekleştireceği bilgisini paylaşan Albanese, "Bu görüşmelerin ayrıntılarını açıklamayı sabırsızlıkla bekliyorum. Pazartesi günü, ABD saatine uygun bir şekilde San Diego'da duyurulacak" diye konuştu. Albanese, ülkesinin yeni nükleer denizaltıların tam kontrolünü elinde tutacağını vurgulayarak "Avustralya, mutlak egemenliğini tamamen koruyacak. Avustralya'nın egemen bir ulus-devlet olması çok önemli ve bu, tüm ortaklarımız tarafından da saygı duyulan bir şey" değerlendirmesinde bulundu.

Olayın geçmişi

Avustralya, Ekim 2021'de ABD ve İngiltere ile nükleer denizaltı teknolojisi alanında işbirliğini öngören AUKUS anlaşmasını imzalamıştı. 3 ülkenin isimlerinin İngilizcedeki kısaltmasından oluşan "AUKUS" adlı güvenlik anlaşması uyarınca Güney Avustralya eyaletinin başkenti Adelaide'deki tersanelerde en az 8 nükleer enerjiyle çalışan denizaltı inşa edilecek. Anlaşma uyarınca, Avustralya'nın sahip olacağı nükleer enerjili denizaltılar, Hint-Pasifik'te istikrarı desteklemek ve anlaşmaya taraf olan ülkelerin ortak değerleri ile çıkarlarının korunmasına katkı sunmak için kullanılacak. Hint-Pasifik bölgesinde, Çin'in büyüyen askeri varlığına karşı yapıldığı açıklanan AUKUS anlaşmasına tepki gösteren Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Cao Licien, anlaşmanın bölgesel barış ve istikrarı ciddi şekilde baltalayacağı eleştirisinde bulunmuştu. AUKUS'un ardından Avusturalya, nükleer güce ulaşmadan önce nükleer denizaltılara kavuşacak ilk ülke olarak kayıtlara geçecek.

Kaynak: AA