29 Nisan 2024, Pazartesi Gazete Oksijen
Haber Giriş: 24.12.2023 23:00 | Son Güncelleme: 24.12.2023 23:18

Avustralya'yı sıcak hava dalgası vurdu, orman yangını riski kritik eşiği açtı

Avustralya'yı esir alan sıcak hava dalgası ülkenin pek çok eyaletini olumsuz etkilerken, orman yangınları da hızla artmaya başladı. Uzmanlar 45 dereceyi bulan sıcaklıkların daha da artmasından endişeli
Avustralya'yı sıcak hava dalgası vurdu, orman yangını riski kritik eşiği açtı

Pazar günü Avustralya'nın büyük bir bölümü sıcak hava dalgası koşullarına teslim olurken, yetkililer Batı Avustralya eyaletinin birçok bölgesinde yüksek orman yangını riski konusunda uyarıda bulundu. Meteoroloji uzmanları, ayrıca doğu Queensland eyaleti için sıcak hava dalgası uyarıları yayınlayarak bazı bölgelerde sıcaklıkların yaklaşık 45 santigrat dereceye ulaşabileceğini söyledi.

Uzmanların verilerine göre, ülkenin en büyük eyaleti olan Batı Avustralya'nın başkenti Perth'de Pazar günü için maksimum sıcaklık 35 C (95 F) olarak tahmin edilirken, bu değer Aralık ayı ortalamasının beş dereceden fazla üzerinde.

Avustralya'nın doğusu bu ay giderek etkisini artıran El Nino nedeniyle kavruluyor. Batı Avustralya'da Pazar günü 20'den fazla orman yangını meydana gelirken uzmanlar, eyalet başkenti Perth'in yaklaşık 320 km güneyinde, yaklaşık 5 bin nüfuslu bir kasaba olan Pemberton yakınlarında henüz kontrol altına alınamayan bir yangının sürdüğünü söyledi.

Yangın riski giderek artıyor

Yangın ve Acil Durum Hizmetleri Departmanı sözcüsü yaptığı açıklamada, sıcak, kuru ve rüzgarlı koşulların Perth de dahil olmak üzere eyaletin büyük bir bölümünü vurması nedeniyle ilerleyen günlerde yangın riskinin artabileceğini kaydetti.

Sözcü, Batı Avustralya'nın birçok bölgesi için yüksek yangın tehlikesi uyarısında bulundu ve son beş gün içinde 1000'den fazla itfaiyecinin eyalet çapında yangınlarla mücadele ettiğini söyledi.

Sözcü, "Önümüzdeki birkaç gün boyunca hava koşulları muhafaza hatları üzerinde baskı oluşturacak ve potansiyel olarak yangın aktivitesini artıracaktır" dedi.

Avustralya'nın doğu kıyılarının büyük bir kısmı sağanak yağışa maruz kalırken, ülkenin en kalabalık eyaleti olan ve başkenti Sidney olan Yeni Güney Galler'in bazı bölgeleri için sel ve şiddetli fırtına uyarısı da yapıldı.