18 Mayıs 2024, Cumartesi Gazete Oksijen
Haber Giriş: 18.10.2023 08:25 | Son Güncelleme: 18.10.2023 08:39

Baptist Hastanesi katliamı: Cenazeler arasında basın toplantısı

İsrail'in Gazze'de bombaladığı ve 500 kişinin hayatını kaybettiği El-Ehli Baptist Hastanesi'nde cenazelerin arasında basın toplantısı düzenlendi. Sağlık Bakanı Yardımcısı, İsrail'in saldırıdan önce kendilerini tehdit ettiğini, uluslararası kurumların güvencesine rağmen katliamın yaşandığını söyledi
Baptist Hastanesi katliamı: Cenazeler arasında basın toplantısı

Gazze'deki Filistin Sağlık Bakanı Yardımcısı Yusuf Ebu er-Riş, basın toplantısında bu saldırının, İsrail'deki El-Ehli hastanesine yönelik ilk saldırının olmadığını söyledi. İsrail güçlerinin 14 Ekim'de 2 saldırı gerçekleştirdiğini aktaran Ebu er-Riş, bu saldırılara ilişkin fotoğraflar gösterdi.

"İsrail tehdit etti"

Ebu er-Riş, İsrail saldırılarının ilk saldırısından sonra hastane müdürü Mahir Ayyad ile iletişime geçerek, "Dün iki bombayla uyarıldınız, neden şu ana kadar hastane boşaltılmadı?" dediğini aktardı.

"Uluslararası kurumlardan güvence almıştık"

Tehditler üzerine hastane yönetiminin İngiltere'deki Hıristiyan din adamlarıyla geldiğini duyuran Ebu er-Riş, hastanenin faaliyet göstermesi için uluslararası kurumlardan güvence mesajı aldıklarını belirtti. "Dünyada insanların bombalarıyla uyarıldığı tek yer Gazze Şeridi'dir" diyen Ebu er-Riş, İsrail'deki hastanelerin hedefe ulaştığına ve buna karşı önlem alınmasına dikkat edildiğine dikkat çekti.  Ebu er-Riş, İsrail'in sivilleri hedef almanın durdurulması için dünya ülkelerine çağrıda bulundu.

Basın toplantısına ilişkin görüntüde, sağlık personelinin üstü kapalı cesetlerin arasında yer alıyor, yerde oturan iki kişinin kucaklarında ise bir bebek ve bir kız çocuğuna ait cesetler bulunuyor.

Sınır Tanımayan Doktorlar bünyesinde hizmet veren doktor Gassan Ebu Sitte de hastanede cerrahi operasyon gerçekleştirdikleri bir sırada güçlü bir patlama sesiyle sinirlendiklerini kaydetti. Ebu Sitte, ameliyathanede tavanın çöktüğünü belirterek, "Bu bir katliamdır" bölgede kullanıldı.

"Benzersiz ve tarif edilemez"

Gazze'deki Sağlık Bakanlığı sosyal paylaşım sitesinde, Bakanlık Sözcüsü el-Kudra'nın el-Ehli Baptist Hastanesinde saldırı sonrasındaki duruma ilişkin yaptığı açıklamalara yer verildi. "Baptist Hastanesi katliamı benzersiz ve tarif edilemez" değerlendirmesini yapan Kudra, hastanede saldırıya maruz kalanların durumunu şu ifadelerle aktardı: "Yüzlerce kurban hastaneye ulaştı ve acil yardım ekipleri halen ceset parçalarını çıkarmaya çalışıyor. Kurbanların çoğu, çocuklar ve kadınlardı. Kurbanların bir kısmı kafaları kopuk, parçalanmış vücutları ve iç organları dışarı çıkmış şekilde geldi."

"Anestezi olmadan ameliyatlar yapıyorlardı"

Kudra, kurbanların ve yaralıların sayısının, sağlık ekiplerinin ve ambulansların kapasitesini aştığına dikkati çekerek, "Doktorlar yerde ve koridorlarda anestezi olmaksızın ameliyatlar yapıyordu" dedi. Çok sayıda kişinin halen ameliyat olmayı beklediğini aktaran Kudra, sağlık ekiplerinin yoğun bakımdaki diğer kişilerin hayatını kurtarmaya çalıştığına dikkati çekti. Kudra, Gazze'de sağlık imkanlarının tükenmek üzere olduğunu "Tedavi imkanlarının fiilen tükendiğini ilan etmeye birkaç saat kaldı" ifadeleriyle dile getirdi.