17 Mayıs 2024, Cuma Gazete Oksijen
Haber Giriş: 17.10.2023 20:37 | Son Güncelleme: 18.10.2023 00:56

İsrail Gazze'de hastane vurdu, en 500 kişi hayatını kaybetti

İsrail'in Gazze Şeridi'ndeki El Ehli Baptist Hastanesi'ni vurdu. Saldırıda en az 500 kişi hayatını kaybetti. İsrail Başbakanı hastaneyi İsrail ordusunun değil Gazze'deki teröristlerin vurduğunu öne sürdü
İsrail Gazze'de hastane vurdu, en 500 kişi hayatını kaybetti

Filistin Sağlık Bakanlığı konuyla ilgili açıklamasında, İsrail ordusunun El Ehli Baptist Hastanesi'ne saldırısında en 500 Filistinlinin öldüğü kaydedildi. Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas, hastane saldırısından dolayı 3 gün yas ilan etti. 

İsrail: Sorumlu İslami Cihat

İsrail Ordu Sözcüsü Daniel Hagari, Gazze Şeridi'nde 500 kişinin hayatını kaybettiği saldırı hakkında, "ellerinde tüm detaylar olmadığını ve konuyu incelediklerini" söyledi. Hagari, düzenlediği ilk basın toplantısında, "Buraya gelmeden önce Gazze birimiyle olay hakkında görüştüm. Elimizde tüm detaylar yok. Olaya dair detaylara bakıp ne olduğunu öğrenecek ve kamuoyunu bilgilendireceğiz" dedi.

Bu açıklamanın ardından İsrail ordusu saldırıda sorumluluğunun olmadığını savundu. Reuters'ın haberine göre; İsrail Ordu Sözcüsü, saldırının Filistin İslami Cihat örgütünün başarısız bir roket saldırısından kaynakladığını iddia etti.


İsrail Savunma Kuvvetleri sözcüsü yaptığı açıklamada, "IDF operasyonel sistemlerinin analizi, Gazze'deki teröristler tarafından bir roket yaylım ateşi yapıldığını ve vurulduğu sırada Gazze'deki El Ehli Hastanesi'nin yakınından geçtiğini gösteriyor" dedi.

İslami Cihat reddetti

İsrail'in suçladığı Filistin İslami Cihat Örgütü ise iddiaları reddetti. Reuters'ın haberine göre; İslami Cihat Sözcüsü, İsrail Ordusu'nun açıklamasını reddetti.

Saldırının ardından Türkiye ve dünyadan çok sayıda tepki geldi. İşte saldırının ardından yaşanan kritik gelişmeler:

  • Suudi Arabistan, İsrail'in abluka altındaki Gazze'deki El-Ehli Baptist Hastanesini bombalayarak işlediği "menfur suçu" en güçlü ifadelerle kınadığını açıkladı.
  • Rusya Güvenlik Konseyi Başkan Yardımcısı Medvedev yaptığı açıklamada "Gazze Şeridi'nde bir hastaneye yapılan korkunç saldırı açıkça savaş suçudur" ifadelerini kullandı.
  • Almanya Dışişleri Bakanlığı, Gazze'deki hastane saldırısına ilişkin, siviller ve hastanelerin hedef olmaması gerektiğini belirtti. Açıklamada, "Gazze'deki el-Ehli Baptist Hastanesinde yüzlerce kişinin öldüğüne dair haberler karşısında derinden sarsıldık" ifadesi kullanıldı.
  • İngiltere Dışişleri Bakanlığı, Gazze'de bir hastaneye yapılan saldırıya ilişkin haberleri takip ettiklerini paylaştı.
  • Lübnan, İsrail'in Gazze'deki hastane saldırısının ardından çarşamba günü ulusal yas ilan etti.
  • Ürdün Kralı 2. Abdullah, Gazze'deki hastane saldırısını "iğrenç katliam" ve "savaş suçu" olarak niteleyerek kınadı.
  • Rusya ve BAE, hastane katliamının ardından Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'ni 18 Ekim'de acil toplantıya çağırdı.
  • Filistin Dışişleri Bakanlığı, İsrail savaş uçaklarının Gazze'deki el Ehli Baptist Hastanesi'ni hedef almasını "savaş suçu" olduğunu belirtti.
  • Birleşmiş Milletler, el Ehli Baptist Hastanesi'ne yönelik saldırıyı şiddetle kınayarak, siviller ve sağlık tesislerine yönelik saldırıların sonlandırılması çağrısında bulundu.
  • İran Dışişleri Bakanlığı, İsrail'in Gazze'deki el Ehli Baptist Hastanesine saldırısını "vahşi bir savaş suçu" ve "soykırım" olarak nitelendirdi.
  • Hamas Siyasi Büro Şefi İsmail Haniyye, Gazze’deki ölümcül hastane saldırısından “İsrail ve İsrail’i destekleyen ABD sorumludur” dedi. "Hastane katliamı düşmanın vahşetini ve yenilgi duygusunun boyutlarını teyit ediyor" diyen Haniye, saldırının "yeni bir dönüm noktası" olacağını da sözlerine ekledi. Haniye tüm Filistin halkını "dışarı çıkmaya ve işgale ve yerleşimcilere karşı koymaya" çağırdı.

Nimet Kıraç, Hamas-İsrail savaşında son durumu ve özel söyleşilerinden çarpıcı notları anlattı (Oksijen TV)

Kaynak: AA