20 Eylül 2024, Cuma Gazete Oksijen
Haber Giriş: 07.10.2023 21:59 | Son Güncelleme: 07.10.2023 23:56

Başkan Biden Beyaz Saray'da konuştu, 'Dünya izliyor' diyerek uyardı

ABD Başkanı Joe Biden, Filistin-İsrail arasında yaşanan ve kapsamlı bir savaşa dönüşen çatışmalara ilişkin Beyaz Saray'da açıklamalarda bulundu.
Başkan Biden Beyaz Saray'da konuştu, 'Dünya izliyor' diyerek uyardı

Dünya Hamas'ın İsrail'e yönelik sabah saatlerinde başlattığı operasyonu anbean takip ediyor. Bölgede gerilim had safhada... Dünyadan açıklamalar peş peşe gelirken ABD Başkanı Joe Biden, yanında Dışişleri Bakanı Anthony Blinken'la ile birlikte Beyaz Saray'da kameraların karşısına geçti.

Biden, İsrail'in kendisini ve halkını savunma hakkı olduğunu belirterek, ABD'nin Tel Aviv Yönetimi'n desteğinin tam olduğunu yineledi. ABD lideri, ülkesinin İsrail devletinin yanında olduğunun bir kez daha altını çizdi. Joe Biden, "Bu, İsrail'e düşman herhangi bir tarafın bu saldırıları istismar ederek avantaj elde edebileceği bir an değildir. Dünya izliyor" ifadesini kullandı.

Biden'ın açıklamalarından dikkat çeken bölümler şöyle:

  • Bugün İsrail halkı bir terör örgütü olan Hamas tarafından düzenlenen bir saldırı altındadır. Bu trajedi anında onlara, dünyaya ve her yerdeki teröristlere şunu söylemek istiyorum: Amerika Birleşik Devletleri İsrail'in yanındadır. Onların arkasında olmaktan asla geri durmayacağız, vatandaşlarının ihtiyaç duyduğu yardımı almalarını ve kendilerini savunmaya devam edebilmelerini sağlayacağız.
  • Dünya, birkaç saat içinde İsrail şehirlerine yağan binlerce roketin dehşet verici görüntülerini gördü. Hamas teröristleri İsrail'e girerek sadece İsrail askerlerini değil, İsrailli sivilleri de sokaklarda, evlerinde öldürdü, masum insanlar öldürüldü, yaralandı, tüm aileler Hamas tarafından rehin alındı, İsrail'in Yahudi takvimindeki en kutsal günleri kutlamasından sadece birkaç gün sonra. Bu vicdansızlıktır.
  • İsrail'in kendisini ve halkını savunma hakkı vardır, nokta. Terör saldırılarının hiçbir zaman haklı bir gerekçesi olamaz ve yönetimimin İsrail'in güvenliğine verdiği destek kaya gibi sağlam ve sarsılmazdır.

ABD Türkiye ile de irtibatta

ABD ile İsrail arasında askeri, istihbarat ve diplomatik düzeyde temasların sürdüğünü kaydeden Biden, ekibinin Mısır, Türkiye, Katar, Suudi Arabistan gibi bölge ülkelerinin yanı sıra Avrupa’daki ortakları ve Filistin yönetimi ile de irtibatta olduğu bilgisini paylaştı.